Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εωλες (;) ισορροπίες στο ΧΑ

Η νευρικότητα σε επίπεδο δεικτών και η ευμετάβλητη ψυχολογία κυριάρχησαν στην πρώτη συνεδρίαση του Φεβρουαρίου στη Σοφοκλέους, καθώς η σκανδαλογία, αλλά και η είσοδος στην προεκλογικό μήνα, καθιστά περισσότερο επιφυλακτικούς τους ενεργούς παίκτες. Εντονη φημολογία ”επληξε” τους τίτλους του ομίλου της Intracom.

Συνεδρίαση που δεν βοήθησε στην αποσαφήνιση της βραχυπρόθεσμης τάσης, ήταν πρώτη συνεδρίαση του Φεβρουαρίου, με κυριότερο χαρακτηριστικό τις οξύτατες πιέσεις στις μετοχές του ομίλου Intracom εν μέσω αρνητικών φημών, κάτι που εδραιώνει την πεποίθηση ότι η συνεχώς αυξανόμενη σκανδαλολογία θα συνεχίσει να επιδρά την αγορά.

Χρηματιστηριακοί παράγοντες εκτιμούν ότι η ψυχολογία των εμπλεκομένων παραμένει εύθραυστη, κάτι που μπορεί να αυξήσει τις διακυμάνσεις.

Παράλληλα, εκτιμούν ότι θα υπάρξουν αστάθμητες εξελίξεις λόγω της πολιτικής έντασης που επικρατεί, θεωρούν ότι εταιρικά αποτελέσματα και διεθνείς αγορές θα παίξουν πρωταρχικό ρόλο στη διαμόρφωση της τάσης, ενώ δεν αποκλείουν περαιτέρω ρευστοποιήσεις για την κατοχύρωση βραχυπρόθεσμων κερδών.

Περισσότερο συγκρατημένοι οι τεχνικοί αναλυτές, θεωρούσαν ως μόνο θετικό το κλείσιμο του Δείκτη πάνω από τις 2.430 μονάδες, όμως ήθελαν ένα κλείσιμο πάνω από τις 2.466 μονάδες προκειμένου να συνεχιστεί η βραχυπρόθεσμη ανοδική αντίδραση (κάτι που τελικά δεν επιτεύχθηκε), εντοπίζουν τη δυσκολία του Δείκτη να ξεπεράσει τις 2.457 μονάδες στις οποίες προσέκρουσε δύο φορές, και υποστηρίζουν ότι σε περίπτωση διάσπασης των 2.430 ξαναμπαίνουν σε δοκιμασία οι 2.430 μονάδες, και από εκεί και πέρα τα επόμενα σημεία τεχνικής στήριξης των 2.360 και 2.326 μονάδων.

Ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε με ανοδικές διαθέσεις όμως βρήκε σημαντικά εμπόδια λίγο πάνω από τις 2.455 μονάδες. Από εκεί και πέρα μόνο η πλαγιοκαθοδική κίνηση, που 22 λεπτά πριν από το κλείσιμο έφερε και το αρνητικό πρόσημο, για να ακολουθήσει κίνηση πέριξ του προηγούμενου κλεισίματος και το τελικό κλείσιμο στις 2.435,11 μονάδες με κέρδη 0,10%.

Από τις μετοχές του FTSE 20, κινήθηκαν με θετικό πρόσημο μόνο οι ΟΤΕ, Τιτάν, Alpha Bank και ΔΕΗ που λίγο πριν από το τέλος της συνεδρίασης βρέθηκε στο υψηλό ημέρας. Με διαθέσεις ανοδικής αντίδρασης η Hyatt, οριακά θετικά η Γερμανός και η Eurobank και η Αγροτική, με αξιοσημείωτα κέρδη η Εθνική και η Εμπορική.

Αντίθετα, πλην της Intracom, πιέστηκαν σημαντικά η Ελληνική Τεχνοδομική (βρέθηκε στο χαμηλό ημέρας λίγο πριν από το τέλος) Βιοχάλκο, ΟΠΑΠ, Τράπεζα Πειραιώς, ενώ με αρνητικό πρόσημο τερμάτισαν τη συνεδρίαση Coca Cola, Motor Oil και ΚΑΕ.

Υπέρ των πωλητών κλείνει η τελική εικόνα, με 157 πτωτικές μετοχές, έναντι 139 ανοδικών, σε 14 τίτλους οι απώλειες ξεπέρασαν το 4%, σε μια συνεδρίαση που ο τζίρος υπερέβη τα 140,5 εκατ. ευρώ, από τα οποία τα 13 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε προσυμφωνημένες συναλλαγές.

Όσον αφορά στους επιμέρους τίτλους, ξεπέρασε τα 3 ευρώ ο Χατζηιωάννου, ανέβασε συναλλαγές και κέρδη η Βογιατζόγλου, σε νέο ανοδικό κύκλο δείχνει να εισέρχεται ο Φουρλής, σημαντικά ημερήσια κέρδη για τη Βαλκάν, δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για τους Κυλινδρόμυλους Σαραντόπουλου, ενώ η Μηχανική κινείται πλέον σε υψηλό 39 μηνών.

Συγκεκριμένα, πραγματοποιήθηκαν ένα πακέτο 820.000 τεμάχια της Ατέρμων στα 1,66 ευρώ, ένα πακέτο 3.000 τεμάχια της Τεχνικής Ολυμπιακής στα 3,54 ευρώ, ένα πακέτο 140.000 τεμάχια της Cosmote στα 11,65 ευρώ, δύο πακέτα των 325.000 και 190.000 τεμαχίων του ΟΠΑΠ στα 12,65 και 12,67 ευρώ αντίστοιχα και ένα πακέτο 168.940 τεμάχια της ΔΕΗ στα 20,36 ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v