Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νεύρα στη... Σοφοκλέους

Σε συνεδρίαση έντονης νευρικότητας και συχνών εναλλαγών προσήμου για το Γενικό Δείκτη, και ισχυρών πιέσεων στην περιφέρεια εξελίχθηκε η σημερινή στη Σοφοκλέους, κάτω από το βάρος της προεκλογικής αντιπαράθεσης. Κέρδη έκπληξη για τον ΟΠΑΠ. Η κίνηση των blue chips. Ποιοι - και γιατί - διακρίθηκαν στην περιφέρεια.

Συνεδρίαση έντονης νευρικότητας και συχνών εναλλαγών προσήμου για το Γενικό Δείκτη, κάτι όμως που δε συνέβη και για την πλειονότητα των επιμέρους τίτλων αφού μετά τις 12:40, και όταν ξεκίνησε η πλαγιολισθητική κίνηση σε δείκτη και αγορά, οι μετοχές με αρνητικό πρόσημο υπερτερούσαν σημαντικά αυτών με θετικό.

Επαγγελματίες του χώρου, εκτιμούν ότι η Σοφοκλέους έχει απολέσει τη δυναμικότητά της, και όλοι περιμένουν την επόμενη κίνηση των ξένων, εάν και όποτε έλθει, ενώ οι παρούσες συνθήκες, συμπεριλαμβανομένης και της σκανδαλολογία, σε καμία περίπτωση δεν ευνοούν την αναθέρμανση του επενδυτικού ενδιαφέροντος.

Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι η προσοχή των εμπλεκομένων στρέφεται σταδιακά στις πολιτικές εξελίξεις και όχι στις ειδήσεις οικονομικού περιεχομένου και όσο το διεθνές κλίμα παραμένει ουδέτερο ή ασαφές, δεν αποκλείεται να συνεχιστεί μια κίνηση του Δείκτη πέριξ των 2.400.

Αν βέβαια επιβεβαιωθεί το αρνητικό σενάριο που θέλει να επιδιώκεται μια ήπιων τόνων και ελεγχόμενη διόρθωση, αυτό σίγουρα θα ”στοιχίσει” πολύ περισσότερο σε μετοχές χαμηλών κεφαλαιοποιήσεων που θα κληθούν να χάσουν αυτά που σε αρκετές περιπτώσεις δεν... κέρδισαν.

Από την υψηλή κεφαλαιοποίηση, ασφαλώς την παράσταση έκλεψε η μετοχή του ΟΠΑΠ (+6,51%), λόγω αποτελεσμάτων, αλλά και εκθέσεων από CSFB και UBS, αξιοσημείωτα κέρδη για τη Γερμανός, και με οριακά θετικό πρόσημο Βιοχάλκο, ΔΕΗ, Motor Oil, ενώ η Intracom σταμάτησε τον κατηφορικό της δρόμο και έκλεισε αμετάβλητη.

Όλες οι άλλες μετοχές του FTSE 20 με αρνητικό πρόσημο έστω και εάν στον τραπεζικό κλάδο δεν σημειώθηκαν επιθετικές πωλήσεις (πλην ίσως της Eurobank) αλλά αντίθετα σημαντική μείωση του όγκου συναλλαγών, με σημαντικές απώλειες Τιτάνας, Hyatt και Coca Cola, ενώ με αρνητικό πρόσημο τερμάτισαν τη συνεδρίαση Ελληνικά Πετρέλαια, Ελληνική Τεχνοδομική, ΚΑΕ, Cosmote, και αμετάβλητος ο ΟΤΕ.

Ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε με πτωτικό gap που τον έφερε στο χαμηλό ημέρας των 2.407,3 μονάδων. Από εκεί και πέρα, προσπάθεια ανοδικής αντίδρασης μέχρι τις 2.433,7 μονάδες, όμως η σταδιακή διάβρωση των κερδών επέφερε μέχρι και απώλεια του θετικού προσήμου και η τελευταία ώρα της συνεδρίασης εξελίχθηκε απλά σε κίνηση πέριξ του προηγούμενου κλεισίματος.

Δεν ενθαρρύνει τους λίγους αισιόδοξους η τελική εικόνα, 86 ανοδικές μετοχές, 207 πτωτικές, σε 18 τίτλους οι απώλειες ξεπέρασαν το 5%, σε μια συνεδρίαση που ο τζίρος έφτασε τα 147,3 εκατ. ευρώ, από τα οποία τα 8,9 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε προσυμφωνημένες συναλλαγές.

Όσον αφορά στις επιμέρους μετοχές, σημαντικά ημερήσια κέρδη για τον ΔΟΛ μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του 2003, πιθανή αντανακλαστική αντίδραση και στον Τεγόπουλο, δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για τον ΑΝΚΑ, συνεχίζεται ο κατήφορος σε Τεχνική Ολυμπιακή, Μοχλό και Μαθιό, στο κατώτατο πτωτικό όριο και χωρίς αγοραστές Ευρωπαϊκή τεχνική και Τεχνοδομή, σε κίνηση ”ασανσέρ” με ελάχιστους όγκους ο Πετρόπουλος, ενώ ο Σαραντής ωθήθηκε σημαντικά υψηλότερα βοηθούμενος από εντολές αγορών σημαντικού ειδικού βάρους.

Οσον αφορά στις προσυμφωνημένες συναλλαγές, πραγματοποιήθηκαν ένα πακέτο 150.000 τεμάχια της Γερμανός στα 21,50 ευρώ, ένα πακέτο 63 τεμάχια της Πειραιώς στα 10,06 ευρώ, ένα πακέτο 97 τεμάχια της Εθνικής στα 22,10 ευρώ και ένα πακέτο 26.770 τεμάχια της Ελληνικής Υφαντουργίας στα 2,80 ευρώ.

Επίσης, 5 πακέτα του ΟΠΑΠ, 50.000 τεμάχια στα 13,08 ευρώ, 60.000 και 50.000 τεμάχια στα 13,48 ευρώ, 100.000 τεμάχια στα 13,58 ευρώ και 158.070 τεμάχια στα 13,56 ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v