Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η σκυτάλη και πάλι στις τράπεζες

Με αιχμή τις τοποθετήσεις -κυρίως ξένων- στην Εθνική, αλλά και με τη συνδρομή δυνάμεων του ομίλου ενισχύεται ο Γενικός Δείκτης, εξέλιξη που ”ξεθαρρεύει” όσους δραστηριοποιούνται στη μεσαία κεφαλαιοποίηση. Προέχει η διασφάλιση των 2.435 μονάδων.

Του Μιχαήλ Γελαντάλι

Υψηλότερα των 2.440 μονάδων κινήθηκε γύρω στις 11.30 ο Γενικός Δείκτης.

Με αιχμή, προφανώς, δεικτοβαρείς μετοχές, καθώς με περίπου 35 εκατ. ευρώ προσεγγίστηκαν οι 2.445 μονάδες.

Παράλληλα, μεταβιβάσθηκαν πριν από λίγο μέσω της Marfin Hellenic 721.000 μετοχές της Νίκας με τη μορφή πακέτων σε 5 έως 6 θεσμικούς επενδυτές, στην τιμή 6,80 ευρώ ανά μετοχή.

Από τεχνικής πλευράς, αυτή η κίνηση ήταν ζητούμενη και βεβαίως ενισχύει τις συγκρατημένα θετικές μας εκτιμήσεις.

Οι σημερινές εκτιμήσεις τριών ισχυρών χρηματιστηριακών (Eurobank, Π&Κ και Marfin) για αύξηση των αποτελεσμάτων του ομίλου της Εθνικής από 43,6 μέχρι 62,6% αποτελούν μία επίσης θετική ένδειξη.

Άλλωστε, οι κυοφορούμενες εξελίξεις προφανώς και δεν είναι γνώρισμα μόνο της ελληνικής αγοράς.

Η παραδοχή από πλευράς των δύο τραπεζικών κολοσσών, Citigroup και Deutsche Bank, περί επικείμενης συγχώνευσης -που, όμως, ναυάγησε την τελευταία στιγμή λόγω πολιτικών παρεμβάσεων- καταγράφει εύγλωττα το τι απομένει να συμβεί ευρύτερα στον κλάδο.

Στη μετοχή της Εθνικής παρατηρούμε από την αρχή της συνεδρίασης την τοποθέτηση κυρίως ξένων χαρτοφυλακίων, ενισχύοντας την τιμή της προς τα 22,28 ευρώ (+2,3%), ενώ ανάλογη εικόνα διαμορφώνεται και στις υπόλοιπες ισχυρές του κλάδου.

Το θετικό είναι πως η μετοχή του ΟΠΑΠ, αλλά και των ΟΤΕ, ΔΕΗ εμφανίζουν αυξημένη εμπορευσιμότητα και περαιτέρω βελτίωση της τιμής τους.

Είναι χαρακτηριστικό πως η μετοχή του οργανισμού στα 14,12 ευρώ ”γράφει” μία ακόμη ιστορικά υψηλή τιμή.

Το όλο κλίμα λειτουργεί κατευναστικά στη μεσαία κεφαλαιοποίηση και ενισχύει τις κινήσεις όσων δραστηριοποιούνται στη μεσαία και χαμηλότερη κεφαλαιοποίηση.

Η σχέση ανοδικών – πτωτικών (155 ανοδικές – 71 καθοδικές) είναι συντριπτική υπέρ των πρώτων, ενώ ενθαρρυντική ένδειξη είναι επίσης η αύξηση της συναλλακτικότητας σε τεμάχια μετοχών της μεσαίας κεφαλαιοποίησης.

Χαρακτηριστική η περίπτωση της Altec (στα 0,90 ευρώ) και των Asco, Βιοτέρ, Εθνική Ακινήτων, Lannet, Γρηγόρης (στο 1,38 ευρώ), Δάριγκ, Ελγέκα, Δυναμική Ζωή, Κλωνατέξ, Κύπρου, LogicDIS, Ελφίκο, καθώς και πλήθους άλλων μετοχών αυτής της κατηγορίας.

Δεδομένης της μέχρι στιγμής θετικής εικόνας της συνεδρίασης, θα περιμέναμε για τη συνέχεια προσέγγιση και των 2.450 μονάδων, προκειμένου να ισχυροποιηθεί ακόμη περισσότερο το ”σημείο αναφοράς” των 2.435 μονάδων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v