Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τα οικονομικά πρωτοσέλιδα της Παρασκευής

Η απόφαση της αρχής προσωπικών δεδομένων για τη διαδικασία εκλογής στο ΠΑΣΟΚ, η απόφαση της ΕΚΤ για τα επιτόκια, ο δείκτης λιανικών πωλήσεων στην ευρωζώνη τον Νοέμβριο, αλλά και ο δεύτερος κύκλος επιδοτήσεων προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις είναι ορισμένα από τα θέματα που σχολιάζουν τα οικονομικά πρωτοσέλιδα της Παρασκευής.

Τα οικονομικά πρωτοσέλιδα της Παρασκευής
Η απόφαση της αρχής προσωπικών δεδομένων για τη διαδικασία εκλογής στο ΠΑΣΟΚ, η απόφαση της ΕΚΤ για τα επιτόκια, ο δείκτης λιανικών πωλήσεων στην ευρωζώνη τον Νοέμβριο, αλλά και ο δεύτερος κύκλος επιδοτήσεων προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις είναι ορισμένα από τα θέματα που σχολιάζουν τα οικονομικά πρωτοσέλιδα της Παρασκευής.

ΠΑΣΟΚ: Παράνομη βγάζει την εκλογή στο ΠΑΣΟΚ η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων σύμφωνα με τα Νέα.

Μείζον θεσμικό ζήτημα εγείρεται για τη διαδικασία εκλογής του Γ. Παπανδρέου ”απευθείας από τον λαό”, με την πολυδιαφημισμένη ψηφοφορία μελών και ”φίλων” και την τήρηση ηλεκτρονικών αρχείων κατά την ψηφοφορία για τον έλεγχο ενδεχόμενων διπλοψηφιών, όπως υποστηρίζει το ΠΑΣΟΚ, τονίζει η Καθημερινή.

Η Ελευθεροτυπία υπογραμμίζει πως το ΠΑΣΟΚ θα προχωρήσει κανονικά την Κυριακή στη διαδικασία εκλογής του νέου προέδρου με καθολική ψηφοφορία των μελών και των φίλων του και θα προστατεύσει απολύτως τα προσωπικά δεδομένα όσων προσέλθουν στις κάλπες.

Ν.Δ.: Σε ρεσιτάλ γκάφας, με δημόσιες αλληλοδιαψεύσεις και παλινωδίες επιδίδονται πλέον τα στελέχη της Ν.Δ., σύμφωνα με τα Νέα, που συμπληρώνουν πως παράλληλα αποδεικνύεται ότι το πρόγραμμά τους περιλαμβάνει ”κρυφά” χαράτσια.

Για φίμωτρο Καραμανλή στους βουλευτές της Ν.Δ. κάνει λόγο το Βήμα, που αναφέρει πως τους απαγορεύει να εκφράζουν προσωπικές απόψεις στα τηλεπαράθυρα, ενώ εμφανίζεται οργισμένος από τα συνεχή στραβοπατήματα.

Από την πλευρά της η Ημερησία σημειώνει πως έχει ενσκήψει θύελλα στη Ν.Δ. για τους φόρους στις καταθέσεις, ενώ παράλληλα επισημαίνει πως δεύτερο κρούσμα πολυγλωσσίας στη Ρηγίλλης προκαλεί σύγχυση στην αγορά.

Πρόγραμμα Σταθερότητας: Στον ”απόηχο” του θορύβου για το ασφαλιστικό που προκλήθηκε από τη δημοσιοποίηση του οικονομικού προγράμματος της Ν.Δ., αναμένεται με εξαιρετικό ενδιαφέρον την προσεχή Τρίτη η έγκριση από το συμβούλιο των υπουργών οικονομίας της Ε.Ε. του αναθεωρημένου προγράμματος για το διάστημα 2003-2006, επισημαίνει η Εξπρές.

ΓΣΕΕ: Την κήρυξη 24ωρης πανελλαδικής, πανεργατικής απεργίας στις 31 Μαρτίου 2004 αποφάσισε χθες η ΓΣΕΕ, αναφέρει η Καθημερινή.

ΕΚΤ: Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διατήρησε χθες αμετάβλητα τα επιτόκια του ευρώ στο 2%, επίπεδα τα οποία, σύμφωνα με το Βήμα, χαρακτήρισε ”πολύ ευνοϊκά” για την οικονομική ανάπτυξη.

Το Κέρδος συμπληρώνει πως το ευρώ παραμένει ακλόνητο στα ύψη, ενώ επισημαίνει πως αφενός τα επιτόκια ενδέχεται να μείνουν αμετάβλητα για όλο το 2004 και αφετέρου οι ”επτά” δεν αναμένεται να παρέμβουν για να αντιστρέψουν την τάση στην αγορά συναλλάγματος.

Λιανικές Πωλήσεις: Σημαντική πτώση κατέδειξαν τα στοιχεία που έδωσε χθες στη δημοσιότητα η υπηρεσία στατιστικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τον όγκο των λιανικών πωλήσεων τόσο της ευρωζώνης όσο και της Ευρώπης των ”15” τον Νοέμβριο, σημειώνει η Καθημερινή.

Επιδοτήσεις: Προκηρύσσεται τις αμέσως επόμενες ημέρες ο δεύτερος κύκλος ενίσχυσης μικρομεσαίων και πολύ μικρών μεταποιητικών και τουριστικών επιχειρήσεων, συνολικού προϋπολογισμού 145,6 εκατ. ευρώ, αναφέρει το Βήμα.

Τουρισμός: Την επιτακτική ανάγκη έναρξης δημόσιου διαλόγου μεταξύ πολιτείας, κομμάτων και φορέων του τομέα, που θα αναδείξει αυτόν τον προβληματισμό και θα εξετάσει τις απαιτήσεις ενός ξεκάθαρου επενδυτικού περιβάλλοντος και τους τρόπους αξιοποίησης της τουριστικής υπηρεσίας υπογραμμίζει ο γενικός γραμματέας Τουρισμού, κ. Μποτόπουλος, σύμφωνα με την Εξπρές.

Ναυτιλία: Χρονιά επιτευγμάτων ήταν το 2003 για τη ναυτιλία, όπως σημειώνει η Καθημερινή, επικαλούμενη σχετική έρευνα του ΙΟΒΕ.

Εθνική: Αυξημένα έως 62,5% προβλέπουν να είναι τα κέρδη της Εθνικής Τράπεζας για το 2003 τρεις χρηματιστηριακές εταιρίες, σύμφωνα με την Ημερησία.

ΟΠΑΠ: Νέα πηγή αισιοδοξίας αποτελεί το παιχνίδι ΚΙΝΟ του ΟΠΑΠ, ο οποίος θέτει υψηλότερα τον πήχη για το 2004, αναφέρει η εφημερίδα Μέτοχος και Επενδύσεις.

Γενική Τράπεζα: Σε πλήρη εξυγίανση στοχεύει η Γενική Τράπεζα, σύμφωνα με την εφημερίδα Χρηματιστήριο, που τονίζει πως οι επισφαλείς απαιτήσεις φτάνουν στα 90 εκατ. ευρώ.

ΕΛ.ΠΕ.: Η προσφυγή σε διεθνή διαιτησία για την επένδυση της ΟΚΤΑ στα Σκόπια φαίνεται να επιλέγεται ως έσχατη λύση από τον όμιλο ΕΛ.ΠΕ., επισημαίνει η εφημερίδα Μέτοχος και Επενδύσεις.

ΕΡΓΑΣ: Σε επιτήρηση τέθηκε η μετοχή της ΕΡΓΑΣ, αναφέρουν τα οικονομικά πρωτοσέλιδα της Παρασκευής.

Elbisco: Δραστική μείωση του δανεισμού επιχειρεί η Elbisco, όπως αναφέρει η εφημερίδα Χρηματιστήριο, που συμπληρώνει πως η εταιρία θα διαθέσει περί τα 14,2 εκατ. ευρώ, ενώ το Κέρδος συμπληρώνει πως το δάνειο της εταιρίας θα κατευθυνθεί και στην αύξηση της συμμετοχής της σε θυγατρικές της.

Deutsche Bank – Citigroup: Σε πολιτικές αντιδράσεις σκόνταψαν οι συνομιλίες συγχώνευσης, σύμφωνα με την Εξπρές.

Επιμέλεια: Μαρίση Μπαλιούση

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v