Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γρίφος παραμένει η βραχυπρόθεσμη τάση

Επιτακτική η συνέχεια στην αντίδραση της Παρασκευής στο ΧΑ, που παραμένει δέσμιο των διεθνών τάσεων. "Κλειδί" παραμένουν οι τράπεζες. Οι τεχνικές ενδείξεις. Τι λέει ο Μ. Χατζηδάκης. Τα στατιστικά της εβδομάδας.

  • του Μιχαήλ Γελαντάλι
Ανάσα πριν την επόμενη… «βουτιά» ή μήπως οι αγορές μπορεί να προσβλέπουν σε κάτι καλύτερο.

Με βάση την τρέχουσα ειδησεογραφία επικρατέστεροι θεωρείται το πρώτο ενδεχόμενο, καθώς τα νέα από την αμερικανική μέχρι την ελληνική αγορά δεν προοιωνίζονται βελτίωση της κατάστασης.

Όσον αφορά στο ΧΑ εστιάζουμε στην αυστηρά βραχυπρόθεσμη τάση και την μεσοπρόθεσμη προοπτική βασικών δεικτών, μετοχών.

Κατά την εκτίμησή μας πολλά θα εξαρτηθούν από τις επαφές που θα εχει την επόμενη εβδομάδα ο υπουργός οικονομίας με κοινοτικούς παράγοντες και η εν συνεχεία έκδοση πενταετούς ομολόγου.

Όσον αφορά στο θέμα των ομολόγων η Έλενα Λάσκαρη καταγράφει την ιστορική διαφορά επιτοκίου 3,14% για έκδοση που θα κυμανθεί από 3 έως 5 δισ. ευρώ.

Βραχυπρόθεσμα η τάση μπορεί να έχει συνέχεια αφού στη συνεδρίαση της Πέμπτης ο Γενικός Δείκτης διαμορφωνόταν κοντά στις 1711 μονάδες (με τον φίλο Zelis 677 να αναφέρεται σχετικά στον Εκηβόλο της 14/1).

Αιχμή προεξοφλούνταν και ήταν τελικά η Εθνική για την αντίδραση της οποίας είχε δοθεί στόχευση προς τα 12,26 και 12,40 ευρώ σε σχετικό σχόλιο για…ευκαιρία αντίδρασης στη Σοφοκλέους της 16/1/09.

Σε Εθνική και Alpha Bank, δηλαδή τις δύο τραπεζικές μετοχές που υπεραπέδωσαν την Παρασκευή εστιάζει η Marfin Analysis, που αναβαθμίζει τη σύστασή της για αγορά με τιμή-στόχο τα 17,4 ευρώ για την ΕΤΕ και 10,2 ευρώ για την Alpha Bank.

Πάντα κατά την εκτίμησή μας, η διαγραμματική απεικόνιση των Eurobank στα 5,16 ευρώ και Πειραιώς στα 5,9 ευρώ παραπέμπει σε ταλαιπωρίας συνεχεία, με τις δύο μετοχές ξεκάθαρα μέσα σε καθοδικό κανάλι. Ζητούμενη για τη συνέχεια είναι η επιβεβαίωση ή όχι του σχηματισμού χαμηλών που έχουν σημειωθεί από τα τέλη Οκτωβρίου μέχρι και την προηγούμενη εβδομάδα.

Να σημειώσουμε πως λαβαίνουμε υπόψη μας τις ενδοσυνεδριακά χαμηλές τιμές και όχι τις τελικές κλεισίματος. Έτσι, μέχρι τώρα έχουμε τις 1626 μονάδες στις 27/10, τις 1692 στις 19/12 και τις 1682 στη συνεδρίαση της Πέμπτης.

Σχηματισμός τριπλού χαμηλού, που εκ πρώτης όψεως δίνει την εντύπωση σχηματισμού μιας βάσης, που υπό άλλες προϋποθέσεις θα μπορούσε να αποτελέσει σημείο αναφοράς-εκκίνησης για μια αντίδραση ακόμα και προς τις 2000 μονάδες, ενδεχόμενο, στο οποίο ποντάραμε την προηγούμενη εβδομάδα, αλλά δυστυχώς «κάηκε».

Στόχευση παραμένει η συνέχεια της αντίδρασης προς τις 1780-1820 μονάδες. Όμως, δεδομένης της συγκυρίας, ο τεχνικός σχηματισμός έχει μια δεύτερη…ανάγνωση όσο ο ΓΔ αδυνατεί να διασπάσει με αύξηση συναλλαγών τις 1850-1900 μονάδες.

Αυτό της διαμόρφωσης ενός…βατήρα, όπου «ταλαντεύεται» η αγορά μεταθέτοντας απλά την προοπτική μιας νέας «βουτιάς» χαμηλότερα.

Θα ήμασταν περισσότερο σίγουροι εάν προσεγγίζαμε μεσοπρόθεσμα την αγορά, εμφανώς αδύναμη σε αυτή τη φάση και με τις τράπεζες να παραμένουν το «βαρίδι» του ελληνικού χρηματιστηρίου.

Η προσπάθεια της Εθνικής να διαφοροποιηθεί και να διαχωρίσει, όπως υποστηρίζει και η ίδια η διοίκησή της, τη θέση της από κάποιες άλλες τράπεζες που επίσης εντάσσονται στο «πακέτο» των 28 δισ., δεν μπορεί να κρατά την αγορά για πολύ.

Από τις άλλες μετοχές της μεγάλης κεφαλαιοποίησης θεωρούμε την αντίδραση του ΟΠΑΠ προς τα 21,7 ευρώ καλοδεχούμενη, ωστόσο η δικαίωση της Stanleybet μπορεί να λειτουργήσει μεσοπρόθεσμα σε βάρος του Οργανισμού.

Ο Μυτιληναίος το «παλεύει» όλες αυτές τις ημέρες καθώς εκτός των άλλων αναμένονται θετικές εξελίξεις από την υπόθεση Acciona-Enel. Ο ιταλικός όμιλος φαίνεται να κερδίζει το στοίχημα και προχωρά στην εξαγορά της ισπανικής εταιρίας, της Acciona, ελέγχοντας το 92% του μετοχικού κεφαλαίου της Endesa.

Η ΓΕΚ στα 3 ευρώ, η MIG στα 2,83 ευρώ ο ΕΛΛΑΚΤΩΡ στα 3,90 ευρώ, το ΤΤ στα 4,86 ευρώ, ο Φουρλής στα 5,30 ευρώ, ΜΕΤΚΑ στα 6,48 ευρώ, ο ΟΛΠ στα 10,02 ευρώ, αλλά και η ΕΥΔΑΠ στα 5,64 ευρώ, ο Παρνασσός στα 1,32 ευρώ, η ΤΕΡΝΑ ενεργειακή στα 4,22 ευρώ και αρκετές ακόμη μπορεί να αποτελέσουν ευκαιρίες μιας πιθανής κίνησης κόντρα στο ρεύμα τις επόμενες ημέρες.

------------

Όπως επισημαίνει και ο κ. Μάνος Χατζηδάκης, υπεύθυνος Επενδυτικής Στρατηγικής της Πήγασος ΑΕΠΕΥ: "Η αγορά, ως άποψη, περιµένει χαµηλότερα επίπεδα τιµών και είναι διάχυτη σε κύκλους εντός και εκτός ΧΑ ότι φέτος ο Γενικός ?είκτης θα δει τις 1.200 µονάδες και µάλιστα έως το τέλος Μαρτίου, προσδοκία η οποία βασίζεται σε µια αυθαίρετη υπόθεση έκπτωσης του 30% από τα τρέχοντα επίπεδα.

Η άποψη αυτή τείνει να ενισχύεται σε περιόδους πτώσης και το κυριότερο να ανακαλύπτει νέους λόγους απαισιοδοξίας για την αγορά. Η δικαίωση αυτής της άποψης θα είναι σκληρή για την αγορά. Και αυτό γιατί πλέον θα µιλάµε για µια κεφαλαιοποίηση κάτω από 50 δις ευρώ, σχέση ΑΕΠ/ κεφαλαιοποίησης κάτω από 20%, λογιστικές αξίες κάτω από το 60% της αξίας τους και µια (εκ νέου) προσδοκώµενη µείωση κερδών κοντά στο 50%.

Τα θεµελιώδη αυτής της προσδοκίας καθώς και ο συντριπτικός βαθµός πλειοψηφικού ρεύµατος που έχει αυτή η άποψη µας κάνουν ιδιαίτερα επιφυλακτικούς ως προς την πιθανότητα επίτευξης όχι µόνο των 1.200 µονάδων αλλά και σηµαντικών περιθωρίων υποχώρησης από τα επίπεδα που
διαπραγµατεύεται το ΧΑ.

Η τιµολόγηση πολλών αρνητικών νέων (χρεοκοπίες, υποβαθµίσεις, ρευστότητα) έχει ήδη µπει σε µεγάλο βαθµό στις τιµές των µετοχών και πλέον η προσφορά τίτλων δείχνει να µπορεί να αναχαιτιστεί µε µικρότερη ανάλωση δυνάµεων µε εξαίρεση τον τραπεζικό κλάδο.

Επιπλέον οι αποτιµήσεις δεκάδων εταιριών είναι φθηνές γεγονός το οποίο µεταφράζεται σε ενδιαφέρον από µεγάλη µερίδα του επενδυτικού κοινό το οποίο σε κάποιο βαθµό έχει αφυπνιστεί.

Εκτιµούµε ότι αυτή η τάση θα ενισχυθεί σε µια ενδεχόµενη αποκλιµάκωση των καταθετικών επιτοκίων κάνοντας τις µετοχικές αξίες πιο ελκυστικές. Ηδη στα καταθετικά επιτόκια παρατηρείται µια σταδιακή αποκλιµάκωση στο ξεκίνηµα της χρονιάς που λόγω και της µείωσης του επιτοκίου της ΕΚΤ ενδέχεται να συνεχιστεί.

Εποµένως η απάντηση στο πόσο τοποθετηµένος πρέπει να βρίσκεται κάποιος σε µετοχές σήµερα
βρίσκεται κάπου στην µέση. Ναι µεν φθηνές µετοχές, όχι όµως ξεκάθαρος ορίζοντας. Ο παράγοντας χρόνος όσο η αγορά δεν υποχωρεί προς νέα χαµηλά θα αρχίσει να δουλεύει υπέρ των αγοραστών και αυτή θα είναι ίσως η κυριότερη παράµετρος για την αλλαγή της ψυχολογίας ή έστω για την ισορροπία της αγοράς.

Σηµείο αναφοράς για το άµεσο µέλλον του Γενικού ?είκτη είναι οι 1.800 µονάδες όπου ο Γενικός ?είκτης έχει περάσει αρκετές φορές από τον Νοέµβριο του 2008, ζώνη τιµών αρκετά ευαίσθητη προς την κατεύθυνση της τάσης αφού η αγορά τείνει να επιταχύνει κάθε φορά που πραγµατοποιείται µια διάσπαση ανοδική ή πτωτική.

Σε αυτή την διάσπαση θα ποντάραµε για την ερχόµενη εβδοµάδα αφού µε εξαίρεση τον τραπεζικό κλάδο οι περισσότεροι δεικτοβαρείς τίτλοι έχουν κρατήσει αποστάσεις από τα χαµηλά τους όταν η αγορά είχε ξαναβρεθεί σε αυτή την ζώνη τιµών. Η άρνηση αυτή είναι ενδεικτική των διαθέσεων που έχουν τα «δυνατά χέρια» σε αυτούς τους τίτλους και έδειξαν ότι µπορούν να µετριάσουν την αδυναµία των τραπεζών στο ?είκτη ακόµα και σε αρνητικές συνεδριάσεις".

---Τα στατιστικά της εβδομάδας

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 1.749,95 μονάδες, με εβδομαδιαίες απώλειες 7,52%, με αποτέλεσμα οι απώλειές του από την αρχή του χρόνου να διευρυνθούν στο -2,05%. Ο FTSE 20 σημείωσε απώλειες 7,81%, ο Mid 40 υποχώρησε 7,48%, ενώ ο Small Cap 80 διαμορφώθηκε 3,43% χαμηλότερα.

Από τους επιμέρους κλάδους, μόλις δύο ολοκλήρωσαν την εβδομάδα με κέρδη, με έναν εξ’ αυτών να εμφανίζει άνοδο μεγαλύτερη των πέντε ποσοστιαίων μονάδων, ενώ οι υπόλοιποι δεκαπέντε υποχώρησαν, με δύο εξ’ αυτών να καταγράφουν απώλειες άνω του 10%.

Ειδικότερα, στην πρώτη θέση των κερδισμένων βρίσκεται ο κλάδος των Χημικών (6,49%), ενώ με αξιόλογα κέρδη έκλεισε και ο κλάδος των Πρώτων Υλών (4,17%).

Αντίθετα, τις σημαντικότερες απώλειες κατέγραψαν ο κλάδος των Βιομηχανικών Προϊόντων και Υπηρεσιών (-10,92%), των Τραπεζών (-10,40%), των Κατασκευών & Υλικών (-9,83%) και των Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών (-9,35%).

Οι 10 μετοχές με τα υψηλότερα εβδομαδιαία κέρδη είναι: Βαράγκης (23,29%), Lavipharm (19.48%), Παρνασσός (14,78%), Plias (13,64%), Τέξαπρετ (10,00%), Imako Media (8,70%), Spider-Πέτσιος Ν. & Υιοι (8,33%), Βις (8,21%), Νεώριον (7,84%) και Alma-Ατέρμων (7,69%).

Αντίθετα, οι 10 μετοχές με τις υψηλότερες εβδομαδιαίες απώλειες είναι: Βωβός Μπάμπης (-22,18%), Nexans Ελλάς (-21,35%), Σιδενόρ (-18,99%), Βιοχάλκο (-16,99%), Κορδελλου Χ. Αφοι (-15,87%), Γεκ (-15,25%), Logismos (-14,63%), Ελληνικά Χρηματιστήρια (-14,38%), Alpha Bank (-14,33%) και Μηχανική (-14,09%).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v