Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Θετικό κλείσιμο σε "κόκκινη" εβδομάδα

Με απώλειες 7,52% για τον ΓΔ έκλεισε η εβδομάδα στη Σοφοκλέους, με τα σημερινά σημαντικά κέρδη των blue chips να οδηγούν την αγορά σε αξιοσημείωτη αντίδραση. Υπεραπόδοση για ΕΤΕ (6,7%), ΟΠΑΠ (6%).

  • του Θανάση Σταυρόπουλου
Μετά τις πρόσφατες πιέσεις οι αγορές έδειξαν σήμερα διάθεση αντίδρασης και έτσι απομόνωσαν τα κάκιστα αποτελέσματα που ανακοίνωσαν Bank of America, Citigroup και Merrill Lynch και προσπάθησαν να δημιουργήσουν ελπίδες έστω και βραχυπρόθεσμου χαρακτήρα από την είδηση ότι η αμερικανική κυβέρνηση θα παράσχει ένεση ρευστότητας 20 δισ. δολάρια στην Bank of America, ενώ θα εγγυηθεί στοιχεία ενεργητικού, συνολικής αξίας 118 δισ. δολαρίων.

Επίσης, αξίζει να σημειωθεί ότι κυκλοφόρησαν φήμες για νέο κινεζικό πακέτο στήριξης στην οικονομία, ενώ στη θετική ψυχολογία συνέδραμε και η ανακοίνωση του δείκτη καταναλωτικής εμπιστοσύνης Michigan Ιανουαρίου στις 61,9 μονάδες με τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις των αναλυτών να δείχνουν στις 58,8 μονάδες.

Στις εξωτερικές ειδήσεις της ημέρας, ασφαλώς και ξεχωρίζει η διάσπαση των δραστηριοτήτων της Citigroup υπό δύο νέα σχήματα (Citicorp και Citi Holdings), ενώ ίσως αξίζει υπενθύμισης ότι η Δευτέρα θεωρείται αργία για τη Wall Street, λόγω της ημέρας του Martin Luther King.

Επιστρέφοντας στη Σοφοκλέους όπου οι αριθμοί μόνο την αισιοδοξία δεν υποστηρίζουν αξίζει να σημειωθεί ότι η εβδομάδα έκλεισε με απώλειες 7,52%, ενώ από την αρχή του χρόνου, και στις πρώτες 10 συνεδριάσεις, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 2,05%, ο 20αρης 2,87%, ο 40αρης 1,75%, ο 80αρης 1,41% και ο τραπεζικός δείκτης 6,12%. Αξίζει επίσης να αναφερθεί ότι από τις 20 μετοχές του FTSE μόλις 5 και συγκεκριμένα ΔΕΗ, Coca Cola 3E, Intralot, Μυτιληναίος και ΟΠΑΠ σημειώνουν θετική μεταβολή από τις 31/12/08.

Οι συγκρατημένα αισιόδοξοι επισημαίνουν τις νέες χρηματοδοτήσεις των κυβερνήσεων προς τον τραπεζικό κλάδο, ενώ «ποντάρουν» και σε πιθανή ενεργοποίηση-τοποθετήσεις χαρτοφυλακίων με αργά αντανακλαστικά, που παραδοσιακά το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιανουαρίου παραμένουν εκτός αγοράς και αν δουν σχετική βελτίωση του κλίματος δεν αποκλείεται να προχωρήσουν σε επιλεκτικές τοποθετήσεις.

Άλλοι περισσότερο απαισιόδοξοι θεωρούν σαν δεδομένο ότι οι ανησυχίες έχουν επιστρέψει στις αγορές και εκτιμούν σαν πιθανότερο σενάριο αυτό της σημαντικής μεταβλητότητας. Σε κάθε περίπτωση και όσον αφορά την τεχνική εικόνα του FTSE θα θεωρηθεί σαν θετική ένδειξη η υπέρβαση του άνω εύρους του μεσοπρόθεσμου καναλιού που οριοθετείται στις 1011 μονάδες.

Επιστρέφοντας στον 20αρη, οι πλέον αλγεινές εντυπώσεις για τον τίτλο της Βιοχάλκο που έκλεισε με απώλειες 2,84% και στο χαμηλό ημέρας.

Αξιοσημείωτες απώλειες για τη Motor Oil, αρνητικό πρόσημο που δεν βοήθησε το δείκτη για ΔΕΗ και ΟΤΕ και αμετάβλητος ο τίτλος της ΜΡΒ.

Αντίθετα, η μετοχή της Εθνικής (+6,70%) ανέλαβε να διαμορφώσει θετικό κλίμα και διαθέσεις κινούμενη μόνιμα με θετικό πρόσημο, ενώ με κέρδη των πέντε ποσοστιαίων μονάδων έκλεισαν Μυτιληναίος και ΟΠΑΠ (παραμένει στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων του ΧΑ) και των τεσσάρων ποσοστιαίων μονάδων η μετοχή της MIG.

Επίσης με κέρδη μεγαλύτερα του 3% Alpha Bank και Εθνική και του 2% Πειραιώς και Intralot.

Τέλος με μικρότερα κέρδη έκλεισαν Eurobank, Κύπρου, Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, Coca Cola, Ελλάκτωρ, Ελληνικά Πετρέλαια και Τιτάνας.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, στις 10:53 είδε το υψηλό ημέρας των 1757,39 μονάδων και από εκεί και πέρα εν μέσω διακυμάνσεων στις 17:00 βρέθηκε στις 1745,15 μονάδες και με τις δημοπρασίες έκλεισε στις 1749,95 με κέρδη 2,35%, ενώ ο τζίρος στα πλαίσια των τελευταίων ημερών ξεπέρασε τα 131 εκατομμύρια, από τα οποία τα 10,2 αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές.

Διαφοροποιημένη προς το καλύτερο η τελική εικόνα με 122 ανοδικές μετοχές έναντι 73 πτωτικών και 21 τίτλοι με κέρδη από 6% έως 20%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v