Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Wall και S&P προμηνύουν πτώση για ΧΑ

Όλα τα έχουν οι αγορές η Σοφοκλέους έχει και την υποβάθμιση να αντιμετωπίσει επιπλέον. Σε δοκιμασία τα χαμηλότατα εύρη στήριξης για Γενικό Δείκτη, 20άρη, Εθνική αλλά και Alpha Bank, Eurobank.

  • του Μιχαήλ Γελαντάλι
Φοβίζουν και πάλι οι αγορές και το κυριότερο στην αμερικανική αγορά δείχνουν τα…δόντια τους οι συνέπειες της κρίσης. Οι σχεδιασμοί του νέου αμερικανικού προέδρου «κολλούν», η πάλαι ποτέ κραταιά Nortel χρεοκοπεί και η άλλοτε πανίσχυρη Citi τεμαχίζεται μπας και σωθούν κάποια μέρη της.

Στην εγχώρια αγορά έχουμε τα λίγο ως πολύ δικά μας προβλήματα, με κυριότερο το μήνυμα με…ουρά που κατά τον Dr. Money στέλνει η Standard & Poor’s. Οι παράπλευρες επιπτώσεις των συνεπειών αναφέρονται επίσης σε σχετικό θέμα των Έλενας Λάσκαρη-Χρήστου Κίτσιου για το ποιος πληρώνει το… μάρμαρο στην αγορά

Από τεχνικής πλευράς η προοτπική μίας τελευταίας έκλαμψης πριν από την ορκωμοσία του Obama «καίγεται» διεθνώς. «Καίγεται» και για το Χ.Α. με τους διορατικούς παίκτες να μαζεύουν από χθες τα συμβόλαιά τους και να ανοίγουν νέες θέσεις πώλησης. Η αγορά σε επίπεδο ΓΔ απέχει ελάχιστα από την είσοδό της στο κρίσιμο εύρος 1620-1730 μονάδων.

Έχοντας χάσει 100 μονάδες χθες ο ΓΔ θα λέγαμε πως με το άνοιγμα της συνεδρίασης ο Γενικός Δείκτης θα βρεθεί εντός της ζώνης έσχατης στήριξης.

Και το ερώτημα που αφορά, πλέον, τους βραχυπρόθεσμους παίκτες είναι εάν η αγορά μας οδηγείται άμεσα στην καταγραφή νέων χαμηλών, κάτω και από τις 1600 μονάδες ή εάν θα βρει…μαξιλάρι μέσα σε αυτήν την περιοχή.

Τεχνικά οι τραπεζικές μετοχές «πονούν» εδώ και εβδομάδες, σε αυτό είμαστε ξεκάθαροι εδώ και καιρό. Μετράμε όμως πέντε συνεχόμενα πτωτικές συνεδριάσεις για την Εθνική που από τα υψηλά των 15,10 ευρώ υποχωρεί στα 12,40 ευρώ, που ήταν και το ενδοσυνεδριακά χαμηλό χθες.

Εάν η ΕΤΕ υποχωρήσει σε αυτή τη βάση της διόρθωσης χωρίς αντιστάσεις προς τα χαμηλά της (11,2-11,4) τότε οποιαδήποτε προσπάθεια αντίστασης σε ένα ευρύτερη μέρος του ταμπλό μοιάζει μάλλον αδόκιμη. Ήδη κάποιοι φίλοι, που μέχρι και την προηγούμενη εβδομάδα έβλεπαν πιθανό το ενδεχόμενο μίας αντίδρασης προς τις 1.900 μονάδες ανοίγουν συμβόλαια πώλησης στην Εθνική.

Εάν «σπάσει» σε αυτή την φάση της διόρθωσης η Εθνική απειλείται προφανώς και η βραχυπρόθεσμη τάση του 20άρη που χάνει πλέον και τις 900 μονάδες. Σε αυτό το σημείο της διόρθωσης «κινδυνεύουν» με υποχρεωτικές πωλήσεις μετοχές του 20άρη με πιθανότερο θύμα τις Alpha Bank, Eurobank.

Μένει να φανεί σήμερα-αύριο σε ποιο βαθμό μπορεί να υπάρξουν αντιστάσεις και να μην οδηγηθούμε άμεσα στην δοκιμασία του χαμηλού περιοχών του εύρους στήριξης 1620-1730. Ούτως ή άλλως οι περισσότεροι παίκτες περίμεναν είτε σε αυτήν είτε σε κάποια από τις επόμενες φάσεις των αγορών τους βασικούς δείκτες σημαντικά χαμηλότερα. Την ουσία του θέματος, κατά την εκτίμησή μας, «πιάνει» ο φίλος Χασοσκόπος, όπως προσεγγίζει την κατάσταση στο χθεσινό Εκηβόλο.

Από τεχνικής πλευράς οι πλειονότητα των «παικτών» είναι προετοιμασμένη για τα χειρότερα. Και αυτό κατά την εκτίμησή μας μάλλον θα πρέπει να θεωρηθεί κέρδος για την αγορά αυτήν την περίοδο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v