Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΈSPασαν τα φρένα της Σοφοκλέους

Η πέμπτη συνεχόμενη συνεδρίαση πτώσης έφερε εκποίηση καθώς η υποβάθμιση από S&P και οι λιανικές πωλήσεις στις ΗΠΑ θεωρήθηκαν δυσβάσταχτο βάρος για το ΧΑ. Πτώση για τράπεζες, Βωβό, ΒΙΟΧΚ.

  • του Θανάση Σταυρόπουλου
Στις αμέσως επόμενες μέρες οι αγορές καλούνται να δείξουν αν ξεκινάει το τρίτο καθοδικό κύμα. Είναι γεγονός ότι η ευάλωτη ψυχολογία όσων ακόμα ασχολούνται με τα χρηματιστήρια δεν αντέχει τη νηοπομπή των αρνητικών ειδήσεων η οποία αν μη τι άλλο δείχνει ατελείωτη και συνεχώς ανανεούμενη.

Έτσι σήμερα οι διεθνείς αγορές είχαν να αντιμετωπίσουν την πτώχευση της Nortel, τις εκτιμήσεις της Deutsche Bank για πιθανές ζημιές στο δ΄ τρίμηνο που μπορεί να φτάσουν τα 5 δισ. ευρώ και βέβαια την αρνητική έκπληξη που ήρθε από τις λιανικές πωλήσεις Δεκεμβρίου στις ΗΠΑ.

Συγκεκριμένα για το τελευταίο, οι λιανικές πωλήσεις το Δεκέμβριο μειώθηκαν κατά 2,7%, ενώ οι συγκλίνουσες εκτιμήσεις των αναλυτών ανέφεραν μείωση 1,2%.

Στο εισαγόμενο αρνητικό κλίμα η Σοφοκλέους είχε να αντιπαρατεθεί και με την υποβάθμιση της πιστοληπτικής δυνατότητας της Ελλάδος στην οποία προχώρησε ο διεθνής οίκος Standard & Poor’s.

Με αυτά τα δεδομένα η πέμπτη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση για τον Γενικό Δείκτη δεν έφερε απλά πωλήσεις, αλλά εικόνα γενικής εκποίησης που ξεκίνησε από τους δεικτοβαρείς τίτλους και επεκτάθηκε με εντυπωσιακή ένταση σε όλο σχεδόν το εύρος του ταμπλό.

Ο «ενθουσιασμός» των πωλητών αιφνιδίασε αρνητικά και τους εμπλεκόμενους στην αγορά παραγώγων, κάτι που είχε σαν αποτέλεσμα τα συμβόλαια υψηλής κεφαλαιοποίησης να βρεθούν με απώλειες μεγαλύτερες από τον αντίστοιχο δείκτη στην υποκείμενη, αυξάνοντας τις υποτιμήσεις, ενώ οι τελευταίες πράξεις έγιναν κοντά στα χαμηλά ημέρας.

Τεχνικά και όσον αφορά τον FTSE πολλά θα παιχτούν στην στήριξη των 890 μονάδων, καθώς καθοδική διάσταση οδηγεί προς τις 859 μονάδες, αλλά και ακυρώνει τις όποιες προσδοκίες για βραχυπρόθεσμη καλυτέρευση των αποτιμήσεων.

Σε αυτό το τελευταίο αξίζει να προστεθεί ότι στο σημερινό mini-selloff παρατάχτηκαν στην πλευρά των πωλητών κάποιοι που σε λίγες συνεδριάσεις πριν προχώρησαν σε επιλεκτικές τοποθετήσεις, περιμένοντας το January effect.

Ξεκινώντας όπως πάντα από τον «κατακόκκινο» 20αρη, αξίζει να σημειωθεί ότι ούτε ένας τίτλος δεν κατόρθωσε να κλείσει έστω αμετάβλητος.

Αντίθετα με απώλειες 10,5% η Βιοχάλκο και με απώλειες πάνω από 7% Μυτιληναίος, Alpha Bank και Τράπεζα Κύπρου, ενώ με απώλειες άνω του 6% ακολούθησε ο τίτλος της Εθνικής.

Επίσης με απώλειες μεγαλύτερες των πέντε ποσοστιαίων μονάδων Coca-Cola, OTE, MPB, MIG και Πειραιώς και των τεσσάρων ποσοστιαίων μονάδων Eurobank, ΔΕΗ, Ελλάκτωρ, Intralot και Τιτάνας.

Τέλος με μικρότερες απώλειες έκλεισαν Motor Oil, ΟΠΑΠ, Αγροτική και Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο.

Εδώ ίσως αξίζει αναφοράς η σχετικά κακή συμπεριφορά των ΔΕΗ, ΟΠΑΠ και ΟΤΕ, που μέχρι πρότινος έδειχναν σαν οι πλέον αμυντικοί τίτλοι του FTSE.

Το εντυπωσιακό είναι ότι ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε ανοδικά και έφτασε μέχρι τις 1860,92 μονάδες, όμως αρχικά κέρδη και θετικό πρόσημο κράτησαν λίγο, ενώ η πτωτική τάση ανέβασε στροφές μετά τις 14:47 στέλνοντας τον δείκτη στο χαμηλό ημέρας των 1734,69 μονάδων για να κλείσει τελικά στις 1743,47 μονάδες με εντυπωσιακές απώλειες 5,47%, ενώ ο τζίρος έφτασε τα 133,5 εκατομμύρια από τα οποία τα 3,5 αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές.

Μετά και τη σημερινή συνεδρίαση ο Γενικός Δείκτης έχασε τα όποια κέρδη είχε καταγράψει στις πρώτες τρεις συνεδριάσεις του 2009 και κινείται πλέον σαφώς χαμηλότερα από το κλείσιμο της 31/12/08 (1786,51).

Ασφαλώς και κακή η τελική εικόνα με 36 ανοδικές μετοχές έναντι 185 πτωτικών και 30 τίτλοι με απώλειες από 7 έως 27,99%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v