Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τέταρτη πτωτική συνεδρίαση με χαμηλό τζίρο

Μετά από 4 πτωτικές συνεδριάσεις, ο ΓΔ κινείται προς το κάτω μέρος του range. Για αυτό απαιτείται άμεση αντίδραση με κλείσιμο υψηλότερα των 1881. Αυτό ίσως επιβραβεύσει τους λίγους που τόλμησαν σήμερα.

  • του Θανάση Σταυρόπουλου
Τρίτη και 13 για τα διεθνή χρηματιστήρια, με την ψυχολογία της επενδυτικής κοινότητας να επιβαρύνεται σημαντικά και μετά τα αποτελέσματα δ΄ τριμήνου της Alcoa.

Συγκεκριμένα η εισηγμένη στην πέραν του Ατλαντικού όχθη και μετά το χθεσινοβραδυνό κλείσμο της Wall Street ανακοίνωσε, για πρώτη φορά τα τελευταία έξι χρόνια, ζημιές που ξεπέρασαν κατά 460% τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις των αναλυτών.

Έτσι οι “εκπτώσεις” στα χρηματιστηριακά ταμπλό συνεχίστηκαν και βέβαια σε αυτό το κλίμα κινήθηκε και η Σοφοκλέους, που έτσι κι αλλιώς είχε δώσει τα πρώτα αρνητικά μηνύματα από τις συνεδριάσεις Πέμπτης, Παρασκευής και Δευτέρας και συμπλήρωσε τέσσερις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις.

Στο άλλη θεωρητικά σημαντική οικονομική είδηση, η δημοπρασία των εντόκων γραμματίων του Ελληνικού Δημοσίου θα μπορούσε να θεωρηθεί επιτυχής, αφού υπερκαλύφθηκε (περίπου 6,5 φορές) μία από τις μεγαλύτερες ιστορικά εκδόσεις, αλλά οι ξένοι δεν πέρνουν ρίσκο για την Ελληνική οικονομία.

Και αυτό δεν φαίνεται μόνο στα αλλεπάλληλα ιστορικά υψηλά που καταγράφουν τα spreads συγκριτικά με τα αντίστοιχα Γερμανικά ομόλογα, ούτε από την νέα μείωση συνολικά της συμμετοχής τους στο Ελληνικό χρηματιστήριο στο 47,8% έναντι 48,7% τον Νοέμβριο και έναντι 51,8% το αντίστοιχο περυσινό διάστημα. αλλά και από το σημερινό δημοσίευμα των Financial Times, ότι υπάρχει κίνδυνος η Ελλάδα να αποβληθεί από τη ζώνη του ευρώ.

Επιστρέφοντας στο γεγονός της ημέρας, αξίζει να σημειωθεί ότι μεθαύριο, Πέμπτη οι αγοραστές έχουν την option να λάβουν επιπλέον έντοκα γραμμάτια ύψους 1,6 δισ ευρώ, κάτι που πιθανότατα θα γίνει δεδομένου του μεγάλου ενδιαφέροντος που υπήρξε.

Σύμφωνα με κύκλους της Αγοράς, η έκδοση στηρίχθηκε στις μεγάλες Ελληνικές Τράπεζες, γεγονός που κράτησε τις αποδόσεις σε σχετικά χαμηλά επίπεδα και επιβεβαίωσε την εκτίμηση της νέας Διυπουργικής επιτροπής πως η πρώτη δοκιμασία θα ξεπερασθεί με σχετική ευκολία. Ωστόσο, μέσα στον Ιανουάριο, θα πρέπει μέσω της αγοράς ομολόγων να καλυφθούν δανειακές ανάγκες ύψους 7 δισ. ευρώ.

Στα λίγα θετικά της σημερινής συνεδρίασης η εμφάνιση λίγων “αντίρροπων δυνάμεων” που όμως δεν μπορούν να διαμορφώσουν τάση, ενώ σύμφωνα με την εικόνα των μεγάλων Ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων η Σοφοκλέους θα μπορούσε να πάει και χειρότερα.

Επίσης η προοπτική διανομής μερίσματος σε μετρητά από Eurobank και Alpha Bank (της τάξεως του 35%, όπως ορίζει η συμφωνία με το Δημόσιο), αν βρει μιμητές και από άλλα Τραπεζικά ιδρύματα, σε συνδυασμό με τις χαμηλές αποτιμήσεις μπορεί να διαμορφώσει ένα καλύτερο κλίμα (υψηλών μερισματικών αποδόσεων) στο Τραπεζικό ταμπλό.

Τεχνικά, μετά από τέσσερις πτωτικές συνεδριάσεις, ο Γενικός Δείκτης κινείται εμφανώς προς το κάτω μέρος του range που οριοθετείται στις 1780 μονάδες, για αυτό, αύριο κιόλας απαιτείται αντίδραση με κλείσιμο υψηλότερα 1881 μονάδων. Αυτό το τελευταίο ίσως επιβραβεύσει τους λίγους που προχώρησαν σήμερα σε άκρως επιλεκτικές τοποθετήσεις.

Θεωρητικά, οι επόμενες δύο ημέρες θα μπορούσαν να είναι σχετικής “νηνεμίας” για τα διεθνή χρηματιστήρια, όμως πάρα πολλά θα κριθούν στις 15 τρέχοντος όπου και αναμένεται η απόφαση για τα επιτόκια από την ΕΚΤ, ανακοινώνεται η ανεργία στις ΗΠΑ, και βγάζουν αποτελέσματα οι Intel και JPMorgan.

Επιστρέφοντας στο ταμπλό της Σοφοκλέους και στο 20αρη, όχι μόνο υπερίσχυσε το “κόκκινο” αλλά η τελική αναλογία ανοδικών – πτωτικών τίτλων διαμορφώθηκε στο 3 προς 17.

Με αξιοσημείωτα κέρδη η Eurobank και απλά θετικό πρόσημο για Πειραιώς και Intralot.

Αντίθετα με απώλειες μεγαλύτερες του 4% Βιοχάλκο και ΟΠΑΠ (διατήρησε την πρώτη θέση στις κεφαλαιοποιήσεις του Χ.Α. από την Εθνική), του 3% για την MIG και του 2% για Τιτάνα και Ταχ. Ταμιευτήριο.

Αξιοσημείωτες απώλειες για Ελλάκτωρα, Ελ. Πετρέλαια, Μυτιληναίο, Αγροτική, Εθνική, Κύπρου και Alpha Bank και αρνητική μεταβολή για ΔΕΗ, ΟΤΕ, Coca-Cola, Motor Oil, MPB.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε εκ νέου με αρνητικό πρόσημο, έδωσε πολλαπλές προσκρούσεις στις 1829 μονάδες, μετά τις 15.02 παρουσίασε διαθέσεις σχετικής αντίδρασης και έκλεισε τελικά στις 1844,43 μονάδες με απώλειες 1,41%, ενώ ο τζίρος ενισχυμένος ξεπέρασε τα 120 εκατ. από τα οποία τα 2,5 αφορούσαν “πακέτα”.

Απαισιόδοξη η τελική εικόνα με 60 ανοδικές μετοχές έναντι 140 πτωτικών και 26 τίτλοι με απώλειες από 5 έως 12,5%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v