Εφικτή η προσέγγιση των 2.000 μονάδων

Ανοιχτό το ενδεχόμενο σταδιακής προσέγγισης των 2.000 μονάδων για τον ΓΔ, με τη βραχυπρόθεσμη τάση να περνά από τη ...Wall αλλά και από τη δημοπρασία ομολόγων την Τρίτη. Τι λέει ο Μ. Χατζηδάκης. Τα στατιστικά της εβδομάδας.

  • του Μιχαήλ Γελαντάλι
Στις ξένες αγορές, δηλαδή τη Wall, και την έκδοση εντόκων γραμματίων του Ελληνικού Δημοσίου την ερχόμενη Τρίτη έχουν στραμμένο το βλέμμα τους οι βραχυπρόθεσμοι παίχτες.

Οι ξένες αγορές παραμένουν σε βραχυπρόθεσμη φάση διόρθωσης, καθώς ο Dow «απειλεί» με προσέγγιση την ευρύτερη περιοχή των 8.500 μονάδων.

Ο συγκεκριμένος δείκτης, μετά την τελευταία αντίδρασή του λίγο πάνω από τις 9.000 μονάδες διαγράφει μια λίγο ως πολύ αναμενόμενη τεχνικά κίνηση προς χαμηλότερα επίπεδα τιμών.

Το ερώτημα είναι κατά πόσο αυτή η διόρθωση μπορεί να «κρύβει» μια μάλλον τελευταία για τον Ιανουάριο αντίδραση και πάλι προς τις 9.100 μονάδες.

Από τεχνικής πλευράς εξίσου πιθανό- αν όχι πιθανότερο- δείχνει το ενδεχόμενο της περαιτέρω υποχώρησης του Dow Jones χαμηλότερα των 8.500 μονάδων.

Ωστόσο κρατάμε αρκετές επιφυλάξεις για την τεχνική επιβεβαίωση της τάσης. Αυτά όσον αφορά στη Wall και τις διεθνείς αγορές που επηρεάζουν ανάλογα την τάση των βασικών δεικτών και στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Στο ΧΑ, τις τελευταίες δύο συνεδριάσεις πραγματοποιήθηκαν αρκετές συναλλαγές με ορίζοντα την έκδοση της Τρίτης 13 Ιανουαρίου. Τραπεζικοί κύκλοι εκτιμούν πως εάν το Ελληνικό Δημόσιο καλύψει επιτυχώς την έκδοση των 2 δισ., η ελληνική αγορά μπορεί να πάρει…μερικούς πόντους βραχυπρόθεσμα.

Εάν μάλιστα η έκδοση καλυφθεί χωρίς τη συμβολή τραπεζών και Ταμείων, τότε η συνέχεια μπορεί να είναι καλύτερη.

Η μετοχή της Εθνικής μπορεί να «κράτησε» τα 14 ευρώ, ωστόσο θα πρέπει να συνεκτιμηθεί πως και σε αυτά τα επίπεδα τιμών αποκομίζουν υπεραξίες όσοι έχουν τοποθετηθεί βραχυπρόθεσμα.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει η εμπορευσιμότητα και το ενδιαφέρον για μετοχές των Φουρλή, Ελληνικών Πετρελαίων, Alapis, Μυτιληναίος, Jumbo, ΕΧΑΕ, Ελλάκτωρ, Ιατρικό, Motor Oil, Υγεία, Forthnet, Μηχανική, Frigoglass, Σαράντης.

Πρακτικά εάν η αγορά κρατήσει τις 1850 μονάδες τις πρώτες μια-δυο συνεδριάσεις τις επόμενης εβδομάδας τότε το ενδεχόμενο μιας νέας προσπάθειας επαναπροσέγγισης 1.980-2.000 μονάδων είναι ανοιχτό.

---

Όπως επισημαίνει και ο κ. Μάνος Χατζηδάκης, υπεύθυνος Επενδυτικής Στρατηγικής της Πήγασος ΑΕΠΕΥ: "Εκτιµούµε ότι η ανοδική τάση τις επόµενες ηµέρες θα υποστηριχθεί και από φρέσκο υλικό θετικών επιχειρηµατικών ειδήσεων αφού η συγκυρία επιτρέπει µια πιο αποτελεσµατική τιµολόγηση νέων τα οποία «ψάχνουν» momentum για να δηµοσιοποιηθούν βελτιώνοντας την εικόνα εισροών σε επιµέρους κλάδους.

Σηµειώνουµε ακόµα και το ενδεχόµενο η χώρα µας να µην µπει τελικά σε επιτήρηση από την Ε.Ε. βελτιώνοντας έτσι την πιστοληπτική ικανότητα του κράτους, γεγονός το οποίο θα µπορούσε να επαναφέρει κεφάλαια από το εξωτερικό τα οποία τηρούν στάση αναµονής σε σχέση µε το θέµα αυτό.

Τεχνικά ο Γενικός δείκτης διατηρεί το σήµα αγοράς που έδωσε από τις 24 Νοεµβρίου το οποίο ενισχύθηκε και από νέα σήµατα αγοράς από τον MACD και τους κινητούς µέσους όρους των 9 και 16 ηµερών στην αρχή της χρονιάς.

Όλα αυτά τα «φιλολαικά» τεχνικά σήµατα ενισχύθηκαν από συναλλακτικούς τζίρους καθώς το ανοδικό momentum έδειχνε για πρώτη φορά µετά από τον Μάιο του 2008 να επιστρέφει µε αξιώσεις. Αναµενόµενη και η στάση πριν τις 2.000 µονάδες αφού η καταγραφή κερδών ξεκουράζει κατά κάποιο τρόπο τους τεχνικούς δείκτες και δένει περισσότερο τις τιµές.

Παρόλα αυτά η απαισιοδοξία και η επιφυλακτικότητα των εµπλεκοµένων παραµένουν σε πολύ υπολογίσιµο βαθµό ως οι επικρατούσες πλειοψηφικά απόψεις αφήνοντας περιθώρια βελτίωσης της ψυχολογίας κατά την επόµενη εβδοµάδα.

Προσωρινός και άµεσος στόχος όσο δεν διαταράσσονται οι 1.780 µονάδες είναι το ψυχολογικό όριο των 2.000 µονάδων όπου η αναµένουµε ένταση της προσφοράς τίτλων και θα επαναξιολογήσουµε τις δυνατότητες και τις πιθανότητες κίνησης του Γενικού ?είκτη.

Αν και η αγορά έχει πραγµατοποιήσει ένα πολύ αξιόλογο ράλι από τα χαµηλά της είναι νωρίς να µιλήσουµε για κορύφωση των τάσεων. Η ανοδική διόρθωση έχει ακόµα δρόµο και σε αυτό θα βοηθήσει το νέο περιεχόµενο ειδήσεων που έρχεται από τις Γενικές Συνελεύσεις των Τραπεζών (12/01), τις οδηγίες κερδοφορίας του Οµίλου Μυτιληναίου για την νέα χρονιά (15/01) αλλά και την επίσκεψη των επιτρόπων της Ε.Ε. στην χώρας για το ενδεχόµενο επιτήρησης της Ελληνικής Οικονοµίας".

---Τα στατιστικά της εβδομάδας

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 1.892,29 μονάδες, με εβδομαδιαία κέρδη 4,44%, με αποτέλεσμα η ενίσχυση του δείκτη να διευρυνθεί από την αρχή του χρόνου στο 5,92%. Ο FTSE 20 σημείωσε κέρδη 4,19%, ο Mid 40 ενισχύθηκε 4,65%, ενώ ο Small Cap 80 διαμορφώθηκε 1,84% υψηλότερα.

Από τους επιμέρους κλάδους, 15 ολοκλήρωσαν την εβδομάδα με κέρδη, με έναν εξ’ αυτών να εμφανίζει άνοδο μεγαλύτερη των δέκα ποσοστιαίων μονάδων, ενώ οι υπόλοιποι δύο υποχώρησαν οριακά.

Ειδικότερα, στην πρώτη θέση των κερδισμένων βρίσκεται ο κλάδος της Υγείας (14,78%), ενώ με αξιόλογα κέρδη έκλεισε ο κλάδος Τροφίμων και Ποτών (9,37%) και ο κλάδος των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (9,25%).

Αντίθετα, οριακές απώλειες κατέγραψε ο κλάδος του Εμπορίου (-0,48%), και των Μέσων Ενημέρωσης (-0,45%).

Οι 10 μετοχές με τα υψηλότερα εβδομαδιαία κέρδη είναι: Τζιρακιάν Προφίλ (37,21%), Alma-Ατέρμων (30,00%), Elbisco Συμμετοχών (29,63%), Γαλαξίδι (27,66%), Μάρακ Ηλεκτρονική (25,64%), Crown Hellas Can(24,80%), Interinvest (23,86%), Alapis(23,64%), Άλφα Γκρίσιν (18,05%) και Ελβέ Ενδυμάτων (16,82%).

Αντίθετα, οι 10 μετοχές με τις υψηλότερες εβδομαδιαίες απώλειες είναι: Ενωμένη Κλωστοϋφαντουργία (-14,29%), Logismos (-12.77%), Sprider (-12.75%), Dionic (-12,50%), Μινωικές Γραμμές (-11,21%), Attica Bank (-10.49%), Κούμπας Συμμετοχών (-10,26%), Microland Computers (-10.17%), Μαίλλης (-9,68%) και Vivartia (-9.36%).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v