Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σοφοκλέους: "Σινιάλο" για πτώση δίνει η Wall

Η σημαντική υποχώρηση της Wall οδηγεί σε κατοχύρωση θέσεων και διόρθωση το ΧΑ. Κλειδί η μετοχή της ΕΤΕ, που με την υπεραπόδοση των τελευταίων συνεδριάσεων, προσφέρει αφορμές για… έξοδο και διόρθωση προς τα 14,4 ευρώ.

  • του Μιχαήλ Γελαντάλι
Σήμα για διόρθωση έστειλε στις αγορές από χθες το βράδυ η Wall. Και τα χρηματιστήρια, όπου γης, ακολουθούν. Αναπόφευκτη η κίνηση κατοχύρωσης θέσεων και στο Χρηματιστήριο Αθηνών, όπου ο Γενικός Δείκτης αποδίδει 6,24% τις τελευταίες επτά ημέρες.

Θα πρέπει να κρατήσουμε για τη συνέχεια το γεγονός πως σε αυτή την ανοδική αντίδραση των αγορών, ο Γενικός Δείκτης δεν… υστέρησε όπως συνέβαινε συνήθως πέρυσι έναντι άλλων δεικτών αναπτυγμένων ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων. Τουναντίον.

Κρατάμε αυτή την ένδειξη, που πιθανόν να φανεί χρήσιμη βραχυμεσοπρόθεσμα.

Στα δύσκολα λοιπόν από νωρίς για την επιβεβαίωση ή όχι των πρώτων στηρίξεων που με βάση την βραχυπρόθεσμη τεχνική αντίδραση τοποθετούνται στην ευρύτερη περιοχή των 1.860 και 1.810 μονάδων, σε δεύτερη φάση.

Το γεγονός πως η μετοχή της Εθνικής έχει προσφέρει μια σημαντική αντίδραση από τα χαμηλά των 11,2-11,4 ευρώ (19-20/12/2008) και 11,6-11,9 ευρώ (24-29/12/2008), φθάνοντας χθες μέχρι την κορυφή των 15,10 ευρώ, μπορεί να έχει διπλή ανάγνωση.

Η πρώτη αφορά στην εν δυνάμει έκταση και ένταση κατοχύρωσης θέσεων, καθώς μόνο τις τελευταίες δυο συνεδριάσεις άλλαξαν χέρια περίπου 4,5 εκατ. μετοχές της Εθνικής, αξίας περίπου 68 εκατ. ευρώ.

Από την έκταση των ρευστοποιήσεων – κατοχύρωσης θέσεων, θα εξαρτηθεί εάν η μετοχή βρει στήριξη στα 14,4-14,5 ευρώ. Επόμενη περιοχή στήριξης θεωρούνται τα 13,7 ευρώ.

Με τη μετοχή της Εθνικής να αποτελεί κλειδί της προεξοφλούμενης διόρθωσης, μένει να φανούν οι αντοχές μετοχών εταιρειών Μεγάλης Κεφαλαιοποίησης που υπεραπέδωσαν τις τελευταίες συνεδριάσεις.

Ξεκινώντας από την Eurobank (5,3%), Κύπρου (6,7%), Ελληνικά Πετρέλαια (7%), αλλά και ΓΕΚ (6,6%), Τιτάν (4,9%), αλλά και των Σιδενόρ (12,5%), ΔΕΗ (14,9%), Coca Cola 3E (16,9%), ανάλογα μένει να φανεί η αντοχή μετοχών εταιρειών χαμηλότερης αποτίμησης, που και αυτές απέδωσαν μέχρι και 24,6% (Νηρέας) από την αρχή του χρόνου μέχρι και χθες. Αλλά και μετοχές εταιρειών όπως Frigoglass, Jumbo, Μυτιληναίος, ΕΥΔΑΠ, ΕΛΒΑΛ, ΟΛΠ και ακόμη ορισμένων.

Η χθεσινοβραδινή συνεδρίαση στη Wall όχι μόνο βρήκε τον Dow Jones κατά 245 μονάδες χαμηλότερα στις 8.770 μονάδες, αλλά το σημαντικότερο επανέφερε φόβους για βαθιά ύφεση και εκτίναξη της ανεργίας σε ακόμα υψηλότερα επίπεδα. Σε σχετικό θέμα προσεγγίζονται λεπτομερώς τα όσα πραγματοποιήθηκαν χθες το βράδυ στη Νέα Υόρκη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v