Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στις "πλάτες" των ΟΤΕ, ΔΕΗ και ΕΤΕ η άνοδος

Ο ανταγωνισμός ΕΤΕ-ΟΠΑΠ για την πρωτιά στην κατάταξη των κεφαλαιοποιήσεων, το τράβηγμα στο +8,4% του ΟΤΕ, οι εισροές κεφαλαίων στη ΔΕΗ, τα κέρδη της Μυτιληναίος, έδωσαν "χρώμα" στη συνεδρίαση της Δευτέρας.

  • του Μιχαήλ Γελαντάλι
Ο ανταγωνισμός Εθνικής-ΟΠΑΠ για την πρώτη θέση στην κατάταξη των κεφαλαιοποιήσεων, το τράβηγμα στο +8,4% του ΟΤΕ, οι εισροές κεφαλαίων μέχρι τα 12,58 ευρώ της ΔΕΗ και ακόμα ένα πακέτο που πραγματοποιήθηκε στον Πήγασο έδωσαν αν μη τι άλλο τόνο, χρώμα στη σημερινή συνεδρίαση.

Μάλιστα ο Γενικός Δείκτης διαμορφώθηκε στο κλείσιμο στις 1862,32 μονάδες, 2,79% υψηλότερα στο μέγιστο σημείο της συνεδρίασης.

Πολύ κοντά στην κορυφή των 14,08 ευρώ διαμορφώθηκε η τιμή της Εθνικής, με ποσοστό 4%, και τον όμιλο να αποτιμάται στα 6,973 δισ. ευρώ.

Για λιγότερα από 7 εκατ. ευρώ υποχωρεί πλέον στη δεύτερη θέση ο ΟΠΑΠ, καθώς η μετοχή αντέδρασε κατά 2,4% στα 21,84 ευρώ.

Ακολουθεί στην τρίτη θέση ο ΟΤΕ με επιθετικές τοποθετήσεις προς το κλείσιμο που έφεραν την τιμή στο μέγιστο ημέρας των 13,12 ευρώ (8,4%) και την αποτίμηση του οργανισμού στα 6,430 δισ. ευρώ.

Μεταξύ των κορυφαίων από πλευράς απόδοσης και συναλλαγών περιλαμβάνονται, όπως διαπιστώνουμε, μετοχές-κύριες επιλογές των ξένων. Είναι εξαιρετικά κατατοπιστικό το θέμα του Γιώργου Σαββάκη με τα top picks των ξένων για το ’09.

Ειδικότερα για τον ΟΤΕ, η τελευταία μας προσέγγιση (Εκηβόλος της 29/12), αφορούσε έναν κλάδο που «σηκώνει» μόχλευση για φέτος.

Με τον Γενικό Δείκτη στις 1862 μονάδες και μάλιστα με τους αγοραστές να επιμένουν, παρά τις απώλειες περίπου 100 μονάδων που σημείωνε ο Dow Jones γύρω στις 17:10, πολλά θα φανούν στη μεθαυριανή συνεδρίαση.

Πρόκειται για ανοδικό τράβηγμα, με αιχμή και τον ΟΤΕ, στο άνω όριο της αντίστασης ή για απαρχή ενός επόμενου επίσης βραχυπρόθεσμου ανοδικού κύκλου. Οι εκτιμήσεις των αναλυτών διίστανται, καθώς κάποιοι θεωρούν τις 1860 μονάδες «οροφή» της αντίδρασης που ξεκίνησε λίγο πριν τις εορτές, ενώ άλλοι βήμα προσέγγισης του διχίλιαρου.

Σε κάθε περίπτωση πολλά θα εξαρτηθούν από την προοπτική αντίδρασης του Dow Jones υψηλότερα των 9000 μονάδων προς τις 9500.

Συνεδρίαση συγκριτικά καλών συναλλαγών η σημερινή, με 84,8 εκατ. ευρώ από τα οποία 8,4 εκατ. με τη μορφή πακέτων και προσυμφωνημένων πράξεων.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει το τρίτο τις τελευταίες ημέρες πακέτο που έγινε στη μετοχή του Πήγασου, με την τιμή στο υψηλό ημέρας των 2,48 ευρώ. Κατά 7,2% αντέδρασε η μετοχή της Alapis στα 0,59 ευρώ, με την αξία των συναλλαγών στα 2,4 εκατ. ευρώ.

Υψηλές συναλλαγές πραγματοποιήθηκαν και στη μετοχή της ΔΕΗ με την τιμή της στο υψηλό ημέρας των 12,78 ευρώ.

Στο υψηλό ημέρας των 4,40 ευρώ και η μετοχή του Μυτιληναίου με την εταιρεία να προχωρά προς αγορά ιδίων μετοχών.

Σημαντική απόδοση για τη μετοχή της Frigoglass στα 3,80 ευρώ (8,6%), στη Σιδενόρ στα 3,70 ευρώ (7,56%), ΜΕΤΚΑ στα 6,74 ευρώ, Κλουκίνας-Λάππας στα 1,63 ευρώ.

Κινητικότητα σημειώθηκε και στον κλάδο των ιχθυοκαλλιεργειών με τη Σελόντα στα 0,68 ευρώ, το Νηρέα στα 0,71 ευρώ.

Με βάση την εικόνα της αγοράς, το κλείσιμο του Γενικού Δείκτη στην περιοχή αντίστασης η τάση θα καθοριστεί από την πορεία του Dow Jones. Εάν ο συγκεκριμένος δείκτης διαμορφωθεί σήμερα-αύριο σε κλείσιμο μέσα στο εύρος των 8920-9080 μονάδων, τότε η συνεδρίαση της Τετάρτης μπορεί να έχει ακόμα περισσότερο ενδιαφέρον.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v