Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Η Wall δίνει "πόντους" στο σενάριο ανόδου

Ο Dow Jones ωθεί υψηλότερα τις αγορές και δίνει πόντους στο σενάριο της βραχυπρόθεσμα ανοδικής κίνησης και στη Σοφοκλέους. Κλειδί η Εθνική με προϋποθέσεις μόχλευσης σε ένα μεγάλο μέρος του…ταμπλό.

  • του Μιχαήλ Γελαντάλι
Προϋποθέσεις διατήρησης της μόχλευσης στο ΧΑ διαπιστώνονταν στο σχόλιό μας στις 3/1/2009. Μέσα σε μία γενικότερα περίεργη περίοδο, όπου πολλά μη τυχαία αλλά και συμπτωματικά συμβαίνουν σε διάφορες γωνιές του πλανήτη και της χώρας, τα χρηματιστήρια καλούνται να συνεχίσουν να κινούνται σαν αυτό που είναι. Προεξοφλητικοί μηχανισμοί. Και από αυτήν την άποψη το «κλείσιμο» του Dow Jones στις 9.035 μονάδες έρχεται να ενισχύσει την εκτίμηση διορατικών παικτών, θα το επαναλάβουμε για ακόμη μία φορά, που από τις 22-23 Δεκεμβρίου ποντάρουν σε ένα Obama effect.

Από τεχνικής πλευράς το «κλείσιμο» του DJI στις 9.035 μονάδες ενισχύει την τελευταία εκτίμησή μας «πως εάν ο δείκτης επαναπροσεγγίσει το 9χιλιαρο και κινηθεί σε αυτήν την φάση πάνω και από τις 9.500 μονάδες…βλέποντας τις 10.000 μονάδες σε βάθος δύο-τριών εβδομάδων, τότε τα δεδομένα και στη Σοφοκλέους αλλάζουν».

Ωστόσο η σημερινή συνεδρίαση ΔΕΝ μας προσφέρει κάτι περισσότερο από ένα δεύτερο στατιστικό στοιχείο παρατήρησης και μόνο και τίποτε περισσότερο. Για να είμαστε πιο σίγουροι χρειαζόμαστε και τη σημερινή συνεδρίαση και την μεθαυριανή για να έχουμε καλύτερη εικόνα από τεχνικής πλευράς.

Ο Γενικός Δείκτης ξεκινά από τις 1.811,8 μονάδες με υψηλό στις 2/1 τις 1817,8 μονάδες και την Εθνική από τα 13,5 ευρώ. Η Εθνική «βλέπει» το υψηλό της Παρασκευής, δηλαδή τα 13,78 ευρώ, θα πρέπει να υπερβεί τα 14,18 ευρώ κάτι που θα την έβαζε σε κίνηση για επίπεδα υψηλότερα προς τις τιμές γύρω στα μέσα Νοεμβρίου. Αναφερόμαστε βέβαια στην ευρύτερη περιοχή 15,6-16,2 ευρώ (τιμές που σημειώθηκαν στις 13-17/11). Σε αυτήν την περίπτωση οι τράπεζες παραμένουν η αιχμή της αντίδρασης με στόχο την υπέρβαση των 1.956,6 μονάδων (από τις 1.915,4) που ξεκινά σήμερα.

Όμως σημαντική ρευστότητα, για τα δεδομένα της εποχής, έχει μετακυληθη σε μετοχές εταιρειών όχι μόνο της μεγάλης κεφαλαιοποίησης αλλά και της μικρομεσαίας δημιουργώντας προϋποθέσεις μόχλευσης.

Ξεκινώντας από μετοχές των εταιρειών Μυτιληναίος (4,20 ευρώ), Σιδενόρ (3,44 ευρώ), Jumbo (4,60 ευρώ) αλλά και Κλουκίνας-Λάππας (1,5 ευρώ), ΕΥΔΑΠ (5,28 ευρώ), ΕΧΑΕ (5,60 ευρώ), Profile (0,76 ευρώ), ΓΕΚ (3,60 ευρώ), Φουρλής (5,24 ευρώ) και αρκετών ακόμη εισηγμένων από ένα ευρύτερο μέρος του…ταμπλό.

Μένουμε εντός πεδιάς παρακολουθώντας την επιβεβαίωση (η όχι) της βραχυπρόθεσμα ανοδικής τάσης, με αιχμή τις τράπεζες, και ποντάρουμε πως στη μεθαυριανή συνεδρίαση για το ΧΑ θα υπάρχει το θετικό προηγούμενο της Τρίτης από τη συνεδρίαση στη Wall όπου θα ενισχύεται (ή όχι) το σενάριο της προσέγγισης των 8.500 μονάδων για τον Dow Jones.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v