Σοφοκλέους: Τελικά, είναι "έγκυος" ή όχι;

Χαμηλή ρευστότητα, μεγέθυνση των πτωτικών τάσεων εξαιτίας απουσίας δυνατότητας απορρόφησης για όποια προσφορά και σειρά άλλες στρεβλώσεις καθιστούν οικτρά αναποτελεσματική την ελληνική αγορά.

Σοφοκλέους: Τελικά, είναι έγκυος ή όχι;
Φίλτατοι, καλή σας ημέρα και καλή εβδομάδα!

Στον απόηχο μιας χρονιάς όπως η περυσινή, στη διάρκεια της οποίας οι απανταχού αγορές κατέρρευσαν (ή περίπου), ίσως δεν θα έπρεπε να προκαλεί απορία ότι η πάλαι ποτέ "Σοφοκλέους" βρέθηκε στο "bottom-ten" των διεθνών χρηματιστηρίων, καταλαμβάνοντας τη δέκατη θέση πίσω από το… Βιετνάμ από πλευράς απωλειών (-66% έναντι -67% του πολύπαθου Βιετνάμ).

Ίσως δεν θα έπρεπε να προκαλεί απορία και η δραματική μείωση του συναλλακτικού ενδιαφέροντος που υπάρχει στο πλαίσιο της αγοράς αυτής κατά 50% και πλέον στη διάρκεια της ίδιας χρονιάς, από τα 435,52 εκατ. ευρώ (μέσος όρος α΄ τριμήνου 2008) στα 197,12 εκατ. ευρώ (μ.ό. δ΄ τριμήνου 2008).

Αντίστοιχα, ίσως δεν θα έπρεπε να προκαλεί απορία και η σταδιακή, πλην σαφής, διαδικασία αποχώρησης ξένων κεφαλαίων από την αγορά αυτή (hedge funds ή long only, δεν γνωρίζω, ρωτήστε τον φίλτατο [και φίλο] Χ. Κίτσιο, που ειδικεύεται σε αυτά…), καθώς τον Μάιο η συμμετοχή των κάθε λογής "ξένων" στην αγορά διαμορφωνόταν στο 53,50%, ενώ τον Δεκέμβριο δεν υπερέβαινε το 48,70%.

Αυτό όμως που όντως προκαλεί απορία είναι ότι αυτή η αγορά εξακολουθεί να θεωρείται από πολλούς αποτελεσματική.

Ήτοι, ότι μπορεί, ότι δύναται να λειτουργήσει ως ένας αποτελεσματικός μηχανισμός συνάντησης προσφοράς και ζήτησης για τις μετοχικές αξίες και να αποτυπώσει κατά τον προσήκοντα τρόπο τα όποια επίπεδα τιμών.

Η διαπίστωση δεν είναι προσωπική. Ανήκει στην πλειονότητα όσων συμμετέχουν στην αγορά αυτή και αποτυπώθηκε κατά τρόπο γλαφυρό από τους ανθρώπους που κρατούν τα ηνία της.

Οι κ. Σπ. Καπράλος και Α. Πιλάβιος, πρόεδροι του Χ.Α. ο πρώτος και της Επ. Κεφαλαιαγοράς ο δεύτερος, καυτηρίασαν ο καθένας με τον τρόπο του σειρά φαινομένων στη λειτουργία της χρηματιστηριακής αγοράς, μιλώντας κατά την παρθενική συνεδρίαση του έτους την προηγουμένη Παρασκευή.

Ο κ. Πιλάβιος καυτηρίασε την ύπαρξη εισηγμένων εταιριών με free float της τάξεως του 10% - 15%, σημειώνοντας ότι όπως αποδείχτηκε και μέσω της τελευταίας κρίσης, όταν εισηγμένες εταιρίες έχουν τόσο μικρό free float. δεν υπάρχει αποτελεσματική αγορά.

Αντίστοιχα, ο κ. Καπράλος τόνισε ότι στο ελληνικό χρηματιστήριο οι σημαντικότεροι κίνδυνοι για τη χρονιά που ξεκινάει θα είναι η (σ.σ. μεγαλύτερη) μείωση της ρευστότητας, αν συνεχιστεί περαιτέρω η μείωση των θέσεων των ξένων θεσμικών χαρτοφυλακίων καθώς και η προοπτική μειωμένης κερδοφορίας από τις εισηγμένες επιχειρήσεις.

Αμφότερες αυτές οι διαπιστώσεις προφανώς είναι ορθές και -προφανώς- αφορούν στα σημαντικότερα προβλήματα με τα οποία είναι σήμερα αντιμέτωπη η Σοφοκλέους, η οποία φέρνει στον νου (περισσότερο παρά ποτέ) το περίφημο ρητό για τις εγκύους γυναίκες...

Έτσι και στην περίπτωση της Σοφοκλέους, δεν μπορείς να είσαι "ολίγον αγορά". Ή είσαι, ή δεν είσαι…

[email protected]  

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v