Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

XA: Θετικό ποδαρικό με νηστίσιμο τζίρο

Το ΧΑ ακολούθησε σε απόσταση το θετικό βηματισμό των μεγάλων ευρωπαϊκών αγορών, αλλά ο ισχνός τζίρος απαγορεύει κάθε πρόβλεψη. Κέρδη 6,06% για ΜΥΤΙΛ, 3,09% για ΟΠΑΠ, 2,27% για ΕΤΕ. Πτώση 2,88% για ΤΙΤΚ, 0,63% για ΠΕΙΡ.

  • του Θανάση Σταυρόπουλου
Ανοδικά έκλεισε η τελευταία συνεδρίαση της χρηματιστηριακής εβδομάδας, αλλά και ταυτόχρονα με θετικό πρόσημο για το Γενικό Δείκτη έκλεισε και η πρώτη συνεδρίαση της πρώτης χρηματιστηριακής χρονιάς.

Η Σοφοκλέους, έστω και με σχετική δυσφορία, ακολούθησε το θετικό βηματισμό των μεγάλων ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων, όμως ο «νηστίσιμος» τζίρος δεν επιτρέπει την εξαγωγή σχετικά ασφαλών συμπερασμάτων.

Η εβδομάδα που μόλις έληξε και η οποία ήταν μόλις τεσσάρων συνεδριάσεων πρόσθεσε στον ΓΔ κέρδη 5,17%, όμως οι συνεδριάσεις θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν μάλλον «πονηρές», αφού σύμφωνα με στοιχεία της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ, η μέση μικτή ημερήσια αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 80,8 εκατομμύρια ευρώ.

Δεν είναι λίγοι αυτοί που εκτιμούν ότι οι αγορές πρέπει να αποκαταστήσουν τουλάχιστον εν μέρει τις πτωτικές υπερβολές του 2008, όμως οι απόψεις σε επαγγελματίες του χώρου φαίνεται να διίστανται και μετά από πολλά χρόνια δείχνουν εξαιρετικά αντικρουόμενες.

Οι απαισιόδοξοι επιμένουν να υποστηρίζουν ότι το οικονομικό τοπίο παραμένει θολό και κανείς δεν γνωρίζει τι μέλλει γενέσθαι και μάλιστα εντοπίζουν την προσοχή των επενδυτών στις υπερδανεισμένες εταιρείες, ενώ άλλοι, περισσότερο αισιόδοξοι, εκτιμούν ότι η δεδομένη παρέμβαση των περισσότερων κυβερνήσεων και των κεντρικών τραπεζών, στην προσπάθεια να διασωθεί το παγκόσμιο οικονομικό σύστημα, θα γίνει αιτία σχετικής αφύπνισης των αγορών.

Σε κάθε περίπτωση, και ως προς την επενδυτική στρατηγική της χρονιάς που μόλις ξεκινάει, πάρα πολλά θα κριθούν από τον επενδυτικό ορίζοντα που θα κινείται το κάθε χαρτοφυλάκιο.

Από εκεί και πέρα και επιστρέφοντας στο ταμπλό της Σοφοκλέους, με τα ξένα χαρτοφυλάκια μάλλον ανενεργά και τον τζίρο μόλις και μετά βίας να ξεπερνά τα 47 εκατομμύρια, από τα οποία μάλιστα τα 3,9 αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές, η εξαγωγή συμπερασμάτων παραμένει εξαιρετικά επισφαλής και βέβαια η συντριπτική πλειονότητα των εμπλεκομένων παραπέμπει στις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις.

Όπως δεν πρέπει να περάσει απαρατήρητο το γεγονός ότι παρά τα συνεχιζόμενα αρνητικά μακροοικονομικά νέα, οι αγορές δείχνουν διαθέσεις για κάτι καλύτερο.

Στο ταμπλό του 20αρη η εικόνα θα μπορούσε να χαρακτηριστεί μάλλον μικτή. Στους αρνητικούς πρωταγωνιστές, με απώλειες μεγαλύτερες του 2%, ο Τιτάνας, αξιοσημείωτες απώλειες για Αγροτική, MIG, Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και Ελλάκτωρα, αρνητική μεταβολή για Βιοχάλκο, Eurobank και Πειραιώς και αμετάβλητοι οι τίτλοι των ΜΡΒ και Motor Oil.

Αντίθετα, στην «πράσινη πλευρά», ασφαλώς και ξεχωρίζει το +6,06% του Μυτιληναίου και το +3,09% του ΟΠΑΠ (ο οποίος διατηρήθηκε στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων του ΧΑ με την Εθνική να τον «απειλεί» σε μικρή απόσταση).

Από εκεί και πέρα κέρδη μεγαλύτερα του 2% για Εθνική και ΔΕΗ, του 1% για Coca Cola 3E, Ελληνικά Πετρέλαια, Intralot και ΟΤΕ, ενώ με θετικό πρόσημο έκλεισαν Alpha Bank και Κύπρου.

Ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε έντονα ανοδικά και μάλιστα στις 10:35 είδε το υψηλό ημέρας των 1817,87 μονάδων, για να ακολουθήσει κάθετη υποχώρηση που προς στιγμήν έφερε και το αρνητικό πρόσημο μέχρι τις 1783,31 μονάδες (11:01), όμως μετά τις 11:03 ο ΓΔ κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο και εν μέσω διακυμάνσεων έκλεισε στις 1811,83 μονάδες με κέρδη 1,42%, ενώ θετική θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και η τελική αναλογία μεταξύ ανοδικών-πτωτικών μετοχών.

Έτσι, στην τελική εικόνα 113 ανοδικές μετοχές «αντικρύζουν» 85 πτωτικές, ενώ 22 τίτλοι έκλεισαν με κέρδη από 6% ως 14,04%.

Όσον αφορά την τεχνική εικόνα που αργά, αλλά σταθερά δείχνει διαθέσεις βελτίωσης και πάντα για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, οι επόμενες αντιστάσεις οριοθετούνται στις 954, 970, 991 και 1000 μονάδες.

Αντίθετα, οι πρώτες στηρίξεις στις 932-930 και 918-912 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v