Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: "Στοίχημα" οι 1.850 μονάδες

Με ανοιχτό το ενδεχόμενο προσέγγισης ή και διάσπασης των 1.850 μονάδων «δοκιμάζει» το ΧΑ, τις αντοχές του στην τελευταία συνεδρίαση της χρονιάς. Κλειδί ο τραπεζικός κλάδος και αιχμή της μόχλευσης η Εθνική.

  • του Μιχαήλ Γελαντάλι
Τελευταία συνεδρίαση μίας χρονιάς, που μας αφήνει με μία… αίσθηση στυφή, πικρή θα έλεγε κάποιος και με ένα σφίξιμο για τα όσα περιμένουμε από το 2009.

Το σημαντικότερο όμως, όλων είναι πως η χρονιά φεύγει και εμείς ήμεθα υγιείς και στεκόμαστε στα πόδια μας, ενώ από τα παθήματα του 2008 όλο και κάτι θα μας έχει χρησιμεύσει ως μάθημα, για να αντιμετωπίσουμε με μεγαλύτερο κουράγιο και ελπίδα τη συνέχεια.

Χρηματιστηριακά οφείλουμε να αποδώσουμε τα εύσημα σε δύο – τρεις διορατικούς φίλους και της στήλης, οι οποίοι για ακόμη μία φορά έπιασαν την τάση προς το τέλος της χρήσης.

Εκ θέσεως αντιθετικοί ποντάρισαν στη «μόχλευση» του τραπεζικού κλάδου από την προηγούμενη εβδομάδα και ήδη μετρούν υπεραξίες.

Αντιθετικοί όντες, εκτιμούν πως η αρχή της επόμενης χρήσης θα μπορούσε να είναι τελείως διαφορετική από αυτήν που προδικάζει η πλειονότητα των παιχτών.

Δεν αναφέρονται βέβαια στη μη καταγραφή χαμηλότερων τιμών για τον Γ.Δ., κάποια στιγμή μέσα στο α’ εξάμηνο, αλλά στην πρωθύστερη ανοδική μόχλευση των αγορών.

Αυτό θα μπορούσε να συμβεί στην περίπτωση, που διεθνή κεφάλαια ποντάριζαν κυρίως στη Wall, στην αλλαγή προεδρικής φρουράς των ΗΠΑ.

Αρκετοί είναι αυτοί που κάνουν λόγο για Ομπάμα effect (προς το τέλος Ιανουαρίου, οπότε ορκίζεται ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ), ενδεχόμενο που δεν μπορούμε να προσπεράσουμε αβίαστα.

Το βάζουμε στα υπόψη και περιμένουμε σήμερα – την Παρασκευή την επιβεβαίωση ή όχι της τεχνικότητας του Γ.Δ., έτσι όπως τον παρακολουθεί ο φίλος Ζelis 677.

Ενδεχόμενη διάσπαση των 1.850 μονάδων θα σηματοδοτούσε το ενδεχόμενο μίας αντίδρασης με αιχμή πάντα τις τράπεζες και εφεδρεία της ΔΕΗ, ΟΠΑΠ-ΟΤΕ, με στόχευση προς το διχίλιαρο.

Εάν επιβεβαιωθεί αυτή η κίνηση θα ξαναδούμε την αγορά με άλλο μάτι.

Από χθες ο Γ.Δ. έπιασε τιμές που ουσιαστικά είχε να πατήσει από τις 12 Δεκεμβρίου, κάτι που από τεχνικής πλευράς αποτελεί το πρώτο βήμα.

Το επόμενο είναι η υπέρβαση της ευρύτερης περιοχής των 1.850 μονάδων (αρχές Δεκεμβρίου) και στη συνέχεια η προσέγγιση των 1.900 (τέλος Νοεμβρίου).

Αυτό σύμφωνα, πάντα με την τεχνική προσέγγιση προϋποθέτει αντίδραση της Εθνικής, καταρχήν υψηλότερα των 14,1-14,30 ευρώ και στη συνέχεια μίας πιθανής προσέγγισης της κορυφής των 15,34 (από όπου ξεκίνησε η διόρθωση στις 25/11).

Πρακτικά κάτι τέτοιο θα μπορούσε να οδηγήσει σε υπεραντίδραση τον τραπεζικό δείκτη που σημειωτέον όμως, μετρά 15,5% στο 7ήμερο.

Ο τραπεζικός δείκτης διαμορφώνεται στις 1.936,6 μονάδες και πρώτη ουσιαστική αντίφαση θεωρούνται οι τιμές των 1.969,7 (10/12) και 2.010,9 (9/12).

Μία τέτοια κίνηση θα μπορούσε να τελεσφορήσει και με μία ενδιάμεσα μικρή διόρθωση των τιμών, προκειμένου να κατοχυρωθούν βραχυπρόθεσμες θέσεις.

Πάντα βραχυπρόθεσμα και πάντα τεχνικά εξακολουθούμε να παρακολουθούμε την αντίδραση των Altec-Microland (κίνηση που προϋποθέτει απαραίτητα είδηση μέσα στο πρώτο δεκαήμερο Ιανουαρίου), του Πήγασου (όπου φαίνεται να υπάρχει συμφωνία και για άλλο μειοψηφικό ποσοστό), Τράπεζα Αττικής (εμφανής η ενίσχυση της θέσης του ΤΤ), Μινωικών Γραμμών (για ευνόητους λόγους), Ελληνικά Χρηματιστήρια, ΔΟΛ (ευνόητο το ενδιαφέρον συγκεκριμένων τραπεζικών ομίλων για καλύτερη αποτίμηση), Αστήρ (με δεσπόζουσα τη θέση της Εθνικής), αλλά και Ηρακλής, ΤΤ, Μέτκα, Βωβός, Ελλάκτωρ, ΓΕΚ και ακόμη ορισμένων.

Όσον αφορά στη βραχυπρόθεσμη κατακόρυφη υποχώρηση μετοχών της Αlapis και Αγροτικής Ασφαλιστικής θα διακινδυνεύαμε να πούμε πως διακρίνουμε, από τεχνικής πλευράς, ενδείξεις… πανομοιότυπης κίνησης.

Νωρίτερα τα Συμβόλαια του Dax στη Φραγκφούρτη παρέπεμπαν σε συντήρηση της ανοδικής φοράς του δείκτη κατά 2,6% στον απόηχο των υψηλών κερδών λόγω General Motors στη Wall.

Σημειωτέον, πως ο δείκτης Dow Jones διαμορφώθηκε χθες στις 8.668,4 μονάδες, δηλαδή σε απόσταση ικανής ασφάλειας από τη στήριξη των 7.400-7.500 μονάδων, που σύμφωνα με την ομάδα της ΕΖ Market θεωρείται «κόκκινη γραμμή» για τις αγορές, διεθνώς.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v