Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Καλλωπισμός χαμηλού κόστους στο ΧΑ

Καλλωπισμός των αποτιμήσεων με μεγαλύτερη ένταση στις τράπεζες και ειδικά στις δημοπρασίες με χαμηλό κόστος. Κινήσεις για βελτίωση των τιμών και σε μετοχές όπου υπάρχουν «ενδιαφερόμενες δυνάμεις».

  • του Θανάση Σταυρόπουλου
Ανοδικά ξεκίνησε η νέα χρηματιστηριακή εβδομάδα με τη Σοφοκλέους να ακολουθεί σε σχετική απόσταση το θετικό βηματισμό των μεγάλων ευρωπαϊκών αγορών, ενώ η θετική έκπληξη ήρθε από τις δημοπρασίες που έκλεισαν αρκετούς δεικτοβαρείς τίτλους, αλλά και τον Γενικό Δείκτη κατ’ επέκταση, στο υψηλό ημέρας.

Πιο συγκεκριμένα, μέσω των δημοπρασιών, έκλεισαν στο υψηλό ημέρας Εθνική, Eurobank και Motor Oil. Ομως, η θετική έκπληξη ήρθε από τον ΟΤΕ ο οποίος λίγο πριν τις δημοπρασίες βρισκόταν κοντά στο χαμηλό ημέρας και με αξιοσημείωτες απώλειες, για να κλείσει τελικά στο υψηλό ημέρας και με κέρδη 2,76%, ενώ ο Γενικός Δείκτης, που στις 17:00 βρισκόταν στις 1739,40 μονάδες έκλεισε τελικά στις 1751,62 μονάδες.

Και η σημερινή συνεδρίαση επιβεβαίωσε τη σχετική διάθεση καλλωπισμού των αποτιμήσεων που πήρε σαφώς μεγαλύτερη ένταση στο τραπεζικό ταμπλό (είναι ενδεικτικό ότι από το σύνολο των τραπεζικών μετοχών μόνο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και Τράπεζα της Ελλάδος έκλεισαν με αρνητικό πρόσημο), ενώ από εκεί και χαμηλότερα υπήρξαν κάποιες κινήσεις βελτίωσης των τιμών, σε μετοχές όπου υπάρχουν «ενδιαφερόμενες δυνάμεις».

Αν και οι χαμηλοί τζίροι σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να διαμορφώσουν τάση, κλίμα και διαθέσεις, δεν αποκλείεται να συνεχιστούν οι κινήσεις αναδιαρθρώσεων χαρτοφυλακίων, καθώς οι διαχειριστές καλούνται να επιλέξουν τους κλάδους του 2009 και να προχωρήσουν σε επιλεκτικές τοποθετήσεις.

Από εκεί και πέρα και όσον αφορά την τεχνική εικόνα, η σημερινή συνεδρίαση δεν πρόσθεσε κάτι το ιδιαίτερα σημαντικό και έτσι όσον αφορά τον FTSE παραμένουν σαν επόμενες στηρίξεις οι 885, 877, 866, 859 και 850 μονάδες και οι πρώτες αντιστάσεις στις 909-913 και 933-940 μονάδες.

Επιστρέφοντας στον 20αρη, η γενικότερη εντύπωση που έδωσε η σημερινή συνεδρίαση είναι ότι υπάρχει σχετική μεταφορά ενδιαφέροντος από ΔΕΗ, ΟΠΑΠ και ΟΤΕ (έστω και αν ο τελευταίος έκανε τη σχετική έκπληξη στις δημοπρασίες) σε δεικτοβαρείς τραπεζικούς τίτλους.

Άλλωστε, απομένουν μόλις δύο συνεδριάσεις για την ολοκλήρωση της χρηματιστηριακής χρονιάς και σε κάποιες περιπτώσεις ίσως υπάρχει διάθεση διαμόρφωσης καλύτερων αποτιμήσεων.

Με αξιοσημείωτες απώλειες, Μυτιληναίος και Ελληνικά Πετρέλαια, ενώ με αρνητική μεταβολή έκλεισαν Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, ΔΕΗ, Ελλάκτωρας και ΟΠΑΠ.

Αντίθετα, κέρδη μεγαλύτερα του 4% για την Εθνική και του 3% για Alpha Bank, Eurobank, Κύπρου και Intralot.

Επίσης, με κέρδη μεγαλύτερα των δύο ποσοστιαίων μονάδων, και πλην του ΟΤΕ, έκλεισαν Αγροτική, ΜΡΒ, Coca Cola και Motor Oil.

Τέλος, με μικρότερα κέρδη MIG, Πειραιώς, Τιτάνας και αμετάβλητος ο τίτλος της Βιοχάλκο.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο σε ένα εύρος περίπου 26 μονάδων και έκλεισε, όπως προαναφέρθηκε, στο υψηλό ημέρας και συγκεκριμένα στις 1751,62 μονάδες με κέρδη 1,68%, ενώ ο τζίρος παρέμεινε σε χαμηλά επίπεδα και λίγο πάνω από τα 68 εκατ. από τα οποία μάλιστα τα 8,9 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές.

Ικανοποιητική η τελική εικόνα με 131 ανοδικές μετοχές έναντι 72 πτωτικών και με 24 τίτλους να κλείνουν με κέρδη από 7% εως 30%.

Στα επιμέρους, και μετά τις τελευταίες εξελίξεις, απόλυτα αναμενόμενο το -19,69% για την Αγροτική Ασφαλιστική, ενώ από τους θετικούς πρωταγωνιστές, που συνδύασαν κέρδη και σημαντικό ημερήσιο όγκο, ξεχώρισαν Πήγασος, Γενική Τράπεζα, Επίλεκτος, Βωβός, Cyclon, Αστέρας, ΕΛΓΕΚΑ, Έδραση, ΓΕΚ και Jumbo, ενώ δεν πρέπει να περάσει απαρατήρητη η συνεχιζόμενη ανοδική κίνηση της Τράπεζας Αττικής.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v