Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Άνοδος με ...εορταστικό τζίρο στο ΧΑ

Προσπάθεια καλλωπισμού των αποτιμήσεων επιχειρήθηκε στο ΧΑ, με αντίδραση από τον τραπεζικό κλάδο (+2,38%). Alpha, Πειραιώς, ΤΤ οι πρωταγωνιστές. Στη δεύτερη θέση των κεφαλαιοποιήσεων επέστρεψε η ΕΤΕ.

  • του Θανάση Σταυρόπουλου
Προσπάθεια καλλωπισμού των αποτιμήσεων χαμηλού κόστους όπου σε αρκετές περιπτώσεις τα τελικά ημερήσια κέρδη κατοχυρώθηκαν με ελάχιστες συναλλαγές.

Ο τραπεζικός κλάδος (+2,38%) ανέλαβε να διαμορφώσει θετικό κλίμα και διαθέσεις, μικτή η εικόνα στους υπόλοιπους δεικτοβαρείς τίτλους, ενώ από εκεί και χαμηλότερα και όπου υπάρχουν «ενδιαφερόμενες δυνάμεις» σημειώθηκε προσπάθεια καλυτέρευσης των αποτιμήσεων.

Δεν έλειψαν εκ νέου κάποιες εκπλήξεις στις δημοπρασίες, μέσω των οποίων έκλεισαν στο υψηλό ημέρας Μυτιληναίος και MIG, στο χαμηλό ημέρας Motor Oil και ΟΤΕ, ενώ μέσω των δημοπρασιών και ο Γενικός Δείκτης έκλεισε περίπου 6 μονάδες χαμηλότερα από εκεί που βρισκόταν στις 17:00.

Στα χαρακτηριστικά της σημερινής συνεδρίασης η εκ νέου χαμηλή μικτή αξία συναλλαγών (που όμως ήταν υψηλότερη της χθεσινής), ενώ μετά το σημερινό κλείσιμο και όσον αφορά τις κεφαλαιοποιήσεις του ΧΑ, η Εθνική ξαναπέρασε στη δεύτερη θέση, αφήνοντας στην τρίτη τον ΟΤΕ.

Ξεκινώντας από το τραπεζικό ταμπλό αξίζει να επισημανθεί ότι πλην Εγνατίας, που έκλεισε με αξιοσημείωτες απώλειες και μόλις 200 τεμάχια συνολικό όγκο συναλλαγών, και του τίτλου της Proton Bank που τερμάτισε τη συνεδρίαση αμετάβλητος, όλες οι υπόλοιπες μετοχές έκλεισαν με μικρά ή μεγαλύτερα κέρδη.

Στους θετικούς πρωταγωνιστές θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι ξεχώρισαν οι Alpha Bank (+5,78%), Πειραιώς (+4%), Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο (+3,69%), ενώ στους μη δεικτοβαρείς τραπεζικούς τίτλους ασφαλώς τις εντυπώσεις έκλεψε η μετοχή της Τράπεζας Αττικής (+6,81% και έκτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση), της Γενικής Τράπεζας (+4,29%), της Τράπεζας Ελλάδος (+3,55%), ενώ το +7,14% για τη μετοχή της Εμπορικής αφήνει σχετικά ερωτηματικά λόγω του πολύ χαμηλού ημερήσιου όγκου συναλλαγών (3.750 τεμάχια).

Στις υπόλοιπες Τραπεζικές μετοχές με κέρδη μεγαλύτερα του 2% η Κύπρου, αξιοσημείωτα κέρδη για Εθνική και MIG και θετικό πρόσημο για Αγροτική, Eurobank, MPB.

Στο άλλο ταμπλό του 20αρη, με αρνητικές εντυπώσεις οι ΟΤΕ (-3,67%), Βιοχάλκο (-2,83%) και Motor Oil (-2,17%).

Αξιοσημείωτες απώλειες για Ελλάκτωρα και Coca-Cola και αμετάβλητοι οι τίτλοι των Ελ. Πετρέλαια, Τιτάν και Intralot.

Ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε με ελαφρώς πτωτικές διαθέσεις αλλά γρήγορα γύρισε σε θετικό πρόσημο, έφθασε μέχρι τις 1.734,48 μονάδες, στις 17.00 βρισκόταν στις 1.729,18 και με τις δημοπρασίες έκλεισε στις 1.723,57 μονάδες με κέρδη 0,69%, ενώ ο τζίρος ενισχυμένος (σε σχέση με χθες) αλλά “φτωχός” έφθασε τα 87 εκατ. από τα οποία τα 6,9 αφορούσαν “πακέτα”.

Τεχνικά δεν σημειώθηκε ουσιαστική διαφοροποίηση. Έτσι, για τον FTSE, παραμένουν οι στηρίξεις στις 876, 868 και 850 μονάδες και οι επόμενες αντιστάσεις στις 902, 913, 934-41 και 970 μονάδες.

Έστω και με σχετική ανακωχή πωλήσεων ικανοποιητική η τελική εικόνα με 139 ανοδικές μετοχές έναντι 78 πτωτικών και 26 τίτλοι με κέρδη από 7 έως 20%, δυστυχώς οι περισσότεροι με όχι “πειστικές” συναλλαγές.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v