Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Eλπίδες για year end rally στο ΧΑ

Η συμπίεση δεικτών και μετοχών κοντά στα χαμηλά έτους, σε συνδυασμό με την ελαφρώς θετική τροχιά στη Wall Street αφήνει κάποιες ελπιδες βραχυπρόθεσμης αντίδρασης στο ΧΑ. Τι λέει ο Μ. Χατζηδάκης. Τα στατιστικά της εβδομάδας.

  • του Μιχαήλ Γελαντάλι
Αν η μετάθεση των χειρότερων για αργότερα είναι μία κάποια λύση τότε το κλείσιμο του Γενικού Δείκτη στις 1.731 μονάδες (με ενδοσυνεδριακά χαμηλό στις 1.692 μον.) μπορεί να κρύβει βραχυπρόθεσμες ευκαιρίες.

Το γεγονός, ότι στη συνεδρίαση της 19/12 ο Γενικός Δείκτης δεν δέχτηκε τόσο ασφυκτικές πιέσεις που θα απειλούσαν άμεσα με προσέγγιση τη στήριξη των 1.620 μον. μπορεί να είναι χρήσιμο για τη συνέχεια.

Εάν μάλιστα συνδυαστεί με το ότι η λήξη "παράγωγων προιόντων τριών σειρών" περισσότερο "κορόιδεψε" παρά υποχρέωσε σε μετακύλιση θέσεων σε αισθητά χαμηλότερες τιμές θα μπορούσε να οδηγήσει σε αντίδραση τον FTSE 20 προς τις 910 μονάδες.

Σε αυτή την περίπτωση, η προοπτική αντίδρασης του ΓΔ προς τις 1.800-1.850 μονάδες δείχνει ισχυρότερη από αυτήν της υποχώρησης προς τις 1.620 μονάδες. Τουλάχιστον για αυτή τη φάση.

Το ενθαρρυντικό είναι, πως η προοπτική δοκιμασίας των χαμηλών έτους μετατίθεται για ευθετότερο χρόνο. Όπως σημείωναν χρηματιστηριακοί παράγοντες όσο η Wall "βλέπει υψηλότερα" το ΧΑ μπορεί να ελπίζει σε κάτι καλύτερο. Από αυτή την άποψη το πρόγραμμα διάσωσης των General Motors-Chrysler μπορεί να συντηρήσει την ανοδική αντίδραση των αγορών ΄΄ζωντανή΄΄ . Και αυτό είναι κέρδος για την ελληνική αγορά, καθώς ο DJIA θα μπορούσε να κινηθεί εκ νέου σε προσέγγιση των 9.000-9.100 μονάδων.

Στα χαμηλά της 19/12 βγήκαν-επιτέλους- ισχυρές εντολές αγοράς στη μετοχή της Alpha Bank, η προσφορά μέχρι τα 5,04 ευρώ μαζεύτηκε και η μετοχή έκλεισε στα 5,26 ευρώ. Πάντως επρόκειτο για την 16 η πτωτική συνεδρίαση για την τραπεζική μετοχή τις τελευταίες 18 ημέρες.

Κλειδί παραμένει η Εθνική, που έστω και από τα χαμηλά των 11,22 ευρώ διαμορφώθηκε σε κλείσιμο στα 11,72 ευρώ. Εμφανής ο σχηματισμός…τριπλού χαμηλού που από τεχνικής πλευράς αφήνει περιθώριο για μία κίνηση της μετοχής προς τα 12,04-12,44 ευρώ.

Από την άλλη η καταγραφή χαμηλής τιμής 20ετίας για την Εμπορική και η νέα ιστορικά χαμηλή για την Αγροτική στα 1,33 ευρώ επιβεβαιώνουν το μέγεθος του προβλήματος, που αντιμετωπίζουν μεγαλύτεροι ή μικρότεροι όμιλοι.

Για τον κλάδο μέχρι τώρα λειτουργεί αποτρεπτικά η συνεχιζόμενη εκροή ρευστότητας από τραπεζικές μετοχές (μέρος της οποίας μετακυλίεται σε άλλες εισηγμένες) με την σχέση εισροών/εκροών να διατηρείται σε βάρος των εισροών σταθερά και τις τελευταίες 30 ημέρες.

Δηλαδή την περίοδο, που ο τραπεζικός δείκτης έχασε 40% έναντι 15% του Γενικού Δείκτη, κάτι που αποδίδει την διαφοροποίηση ενός μέρους του FTSE 20 και της μεγάλης κεφαλαιοποίησης.

Στα λίγα ενθαρρυντικά των ημερών κρατούμε την συμφωνία ΓΕΚ-Τέρνα/GdF Suez που όπως αναφέρουν οι αναλυτές, προσφέρει τεχνογνωσία και χρηματοδότηση τόσο στο εγχείρημα όσο και στον ελληνικό όμιλο. Ενδεικτική η θέση της Marfin Analysis που θεωρεί βασικό όφελος την "είσοδο ενός ακόμη σημαντικού παίκτη στον κλάδο". Από αυτή την άποψη θα βλέπαμε λογική μία αντίδραση της ΜΕΤΚΑ, που ούτως ή άλλως έχει πιεσθεί σημαντικά τον τελευταίο μήνα (μείον 22%) και στη συνεδρίαση της 19/12 κινήθηκε υψηλότερα κατά 2,8% στα 5,82 ευρώ.

Από την άλλη, επιμέρους εξελίξεις φαίνεται πως μπορούν να αποτυπωθούν και στο…ταμπλώ. Ενδεικτική θεωρούμε την περίπτωση του Ηρακλή, όπου οι αγορές (που όπως φαίνεται γίνονται για λογαριασμό της Lafarge) ενισχύουν την εκτίμηση πως ο γαλλικός όμιλος προχωρά σε δημόσια πρόταση για να βγάλει την εταιρεία από το ΧΑ.

Στον Τηλέτυπο, οι ρευστοποιήσεις που γίνονταν για λογαριασμό επενδυτικού σχήματος φαίνεται πως ολοκληρώθηκαν μέχρι τα 4,68 ευρώ, με την προσφορά να απορροφάται στο διήμερο 18-19/12 δίνοντας "ανάσα" στη μετοχή που αντέδρασε μέχρι τα 4,96 ευρώ (έκλεισε λίγο χαμηλότερα στα 4,92 ευρώ).

----

Όπως επισημαίνει και ο κ. Μάνος Χατζηδάκης, υπεύθυνος επενδυτικής στρατηγικής της Πήγασος ΑΕΠΕΥ, "Τεχνικά, ο Γενικός ?είκτης συνέχισε την πτωτική του πορεία διατηρώντας ως µοναδικό πλέον θετικό σινιάλο το σήµα αγοράς από τον MACD στις αρχές Νοεµβρίου.

Η εβδοµάδα κλείνει σε απόσταση αναπνοής από το χαµηλό της χρονιάς και ο βαθµός της τεχνικής υπερβολής ξαναβάζει στα υπαρκτά σενάρια το αυξηµένο ενδεχόµενο µιας σηµαντικής ανοδικής αντίδρασης.

Αν και οι σχηµατισµοί διπλού πυθµένα δεν είναι το φετινό φόρτε του Γ. ?είκτη η προσέγγιση των επιπέδων της 24ης Οκτωβρίου δεν θα αφήσουν ασυγκίνητους τους αγοραστές οι οποίοι εκτιµούµε ότι θα επανακάµψουν δίνοντας κάποιες µονάδες ανάσας στην σφοδρή πτωτική κίνηση. Στα θετικά της εικόνας εκτός από τις ανοδικές αποκλίσεις και η σταδιακή απώλεια του momentum της πτώσης όπως αυτό εκφράστηκε µε «µικρά σώµατα» (περιορισµένο εύρος διακύµανσης) τις δύο τελευταίες εβδοµάδες.

Στις έξι συνεδριάσεις που µεσολαβούν έως το τέλος της χρονιάς δεν περιµένουµε δραµατικές αλλαγές στην εικόνα του Γενικού ?είκτη. Μια ανοδική ανάσα του 10% ή 15% δεν αλλάζει την ψυχολογία ή το κλίµα από µια πτώση 70% από την αρχή του έτους.

Θα δώσει ωστόσο την ευκαιρία κάποιων διορθωτικών κινήσεων στο χαρτοφυλάκιο ενόψει της επόµενης χρονιάς για την οποία δεν υπάρχει καµία απολύτως ευκρίνεια σε ότι αφορά τους παράγοντες που διαµορφώνουν θετικό κλίµα στις αγορές.

---Τα στατιστικά της εβδομάδας

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 1.731,63 μονάδες, με εβδομαδιαίες απώλειες 4,34%, με αποτέλεσμα οι απώλειές του από την αρχή του χρόνου να διευρυνθούν στο 66,56%. Ο FTSE 20 σημείωσε απώλειες 4,32%, ο Mid 40 υποχώρησε 6,69%, ενώ ο Small Cap 80 διαμορφώθηκε 3,16% χαμηλότερα.

Από τους επιμέρους κλάδους, μόλις δύο ολοκλήρωσαν την εβδομάδα με κέρδη, με άνοδο μεγαλύτερη των τριών ποσοστιαίων μονάδων, ενώ οι υπόλοιποι δεκαπέντε υποχώρησαν, με έναν εξ’ αυτών να καταγράφει απώλειες άνω του 10%.

Ειδικότερα, στην πρώτη θέση των κερδισμένων βρίσκεται ο κλάδος της Τεχνολογίας (3,41%), ενώ με αξιόλογα κέρδη έκλεισε και ο κλάδος των Τηλεπικοινωνιών (3,36%).

Αντίθετα, τις σημαντικότερες απώλειες κατέγραψαν ο κλάδος των Μέσων Ενημέρωσης (-10,10%), των Προσωπικών & Οικιακών Προϊόντων (-9,51%), των Τραπεζών (-9,36%), και του Εμπορίου (-6,10%).

Οι 10 μετοχές με τα υψηλότερα εβδομαδιαία κέρδη είναι: Paperpack Τσουκαρίδης Ι. (37,50%), Μαίλλης Μ. (31,58%), Σαος (29,17%), Αttica Bank (21,74%), Altec (20,00%), Ιντερτεκ (16,87%), Ιμπέριο (16,67%), ΒΙΣ (14,17%), Reds (13,61%) και Forthnet (12,50%).

Αντίθετα, οι 10 μετοχές με τις υψηλότερες εβδομαδιαίες απώλειες είναι: Βωβός Μπάμπης (-36,43%), Microland Computers (-31,75%), Τηλέτυπος (-26,79%), Νίκας (-18,37%), ΕΥΔΑΠ (-17,19%), Χατζηιωάννου (-16,13%), Δίας Ιχθ/γειες (-15,91%), Σωλ/γεια Κορίνθου (-15,31%), Alpha Bank (-14,89%) και Ζήνων (-13,39%).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v