Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σοφοκλέους: «Λυγίζει» και η Εθνική

Η καθοδική διάσπαση κρίσιμης στήριξης για την Εθνική είναι σαν να λύνει το… χειρόφρενο για Γενικό Δείκτη και FTSE 20. Πιθανή η δοκιμασία προς τα χαμηλά έτους. Δύσκολη η "τεχνική εικόνα" και της Alpha Βank.

  • του Μιχαήλ Γελαντάλι
Ελληνες, οι πιο απαισιόδοξοι στην Ευρώπη. Σύμφωνα με το Ευρωβαρόμετρο, το 69% βλέπουν «σκούρα» τα πράγματα, με τα σκάνδαλα να προστίθενται στην οικονομική κρίση.

Δυσοίωνες είναι ως εκ τούτου και οι εκτιμήσεις των ειδικών της αγοράς, με την Euroxx να κάνει λόγο για… έκρηξη επισφαλειών στις τράπεζες. Για εύθραυστους θεσμούς κάνει λόγο η Moody’s… γκρίζα έως μαύρα τα βλέπει η Citi, που προσγειώνει «ανώμαλα» τον ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας στο 0,5% για το 2009. Και δημοσιονομικό έλλειμμα στο 4,5% του ΑΕΠ.

Την ίδια στιγμή που κυρίως ξένοι αλλά και λιγότεροι έλληνες συνεχίζουν να «αδειάζουν» μετοχικές τους θέσεις σε τράπεζες και δευτερευόντως σε άλλες μετοχές εταιρειών μεγάλης κεφαλαιοποίησης, ξεκινά η διανομή του «πακέτου» με την έκδοση των πρώτων «ειδικών ομολόγων» για να καλυφθούν οι τραπεζικοί όμιλοι, που θα συμμετάσχουν στο σχετικό πρόγραμμα.

Με βάση τα όσα αναφέρει η Ελενα Λάσκαρη, η έκδοση των πρώτων «ειδικών ομολόγων» είναι θέμα ημερών.

Για λογαριασμούς δανεισμού και μόχλευσης που καλύπτονται από «συμβόλαια που ποντάρουν στη διαφορά τιμής» κάνει λόγο ο Χρήστος Κίτσιος και εμείς ψάχνουμε έστω μια, μα έστω μια, ενθαρρυντική ένδειξη.

Πέρα από την επιχειρηματική συμφωνία ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ με Gaz de France-Suez που μένει βέβαια να δικαιωθεί σε βάθος χρόνου, η βραχυμεσοπρόθεσμη τάση είναι προδιαγεγραμμένη.

Η έκδηλη αδυναμία χθες της Εθνικής που μετρά πλέον πέντε συνεχόμενα πτωτικές συνεδριάσεις με την τιμή της να διαμορφώνεται στα 11,84 ευρώ, φοβούμεθα πως λύνει… το χειρόφρενο.

Είτε αρέσει είτε όχι, ο Γενικός Δείκτης δεν είχε υποχωρήσει χαμηλότερα των 1.730 μονάδων εισερχόμενος σε μια κατηφόρα προς τα χαμηλά των 1.620 μονάδων, λόγω των σχετικών αντιστάσεων που έδειχνε η Εθνική.

Η τρέχουσα τιμή της μετοχής απέχει ακόμα και τώρα σημαντικά από τα ιστορικά χαμηλά της.

Κάτι που δεν έχουν αποφύγει οι Alpha Bank, με ομολογουμένως άθλια τεχνική εικόνα, καθώς μετρά 15 αρνητικές συνεδριάσεις και δυο χωρίς μεταβολή τιμής τις τελευταίες 17 ημέρες.

Η διόρθωση της Alpha Bank ξεκινά από τις 25-26/11 και τα 8,5-8,3 ευρώ, για να καταλήξει στα χαμηλά και ενδοσυνεδριακά χαμηλά των 5,28 ευρώ.

Συγκριτικά με την Alpha Bank, καλύτερη μπορεί να θεωρηθεί η διαγραμματική απεικόνιση της Eurobank, που έχει τέσσερις ανοδικές εκλάμψεις στις 27-28/11 και 8-11/12.

Δύσκολη περιμένουν οι ειδικοί της αγοράς την αρχή της συνεδρίασης, καθώς προεξοφλούν την καθοδική διάσπαση των 1.730 μονάδων, την άμεση προσέγγιση του ενδοσυνεδριακού χαμηλού των 1.718 μονάδων (17/12) και στη συνέχεια σχεδόν νομοτελειακά την περαιτέρω δοκιμασία στην διαδρομή προς τα χαμηλά έτους.

Είτε αρέσει είτε όχι, οι επιφυλάξεις των πιο απαισιόδοξων φαίνεται να δικαιώνονται στο ταμπλό.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v