Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τραπεζική στήριξη στη Σοφοκλέους

Ευρύτερη κατανομή ρευστότητας, οδηγεί σε «μόχλευση» τον 20άρη και μετοχές-σηματωρούς του FTSEM 40. Κέρδη 7,32% για ΚΥΠΡ, 3,74% για ΜPB, 0,82% για Εθνική. Πτώση 1,04% για Πειραιώς. Ενισχύονται ΓΕΚ, Βωβός, Αlapis.

  • του Μιχαήλ Γελαντάλι
Οσο και ο DAX στην Φρανκφούρτη, κατά περίπου 0,86%, αντιδρά ο Γενικός Δείκτης στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Αντίδραση ικανοποιητική, κατά την εκτίμησή μας, καθώς «μοχλεύεται» με αιχμή την Εθνική, στηρίζεται από Alpha Bank, Πειραιώς, Marfin Popular Bank, ΟΤΕ και έχει την συνδρομή μετοχών-σηματωρών αυτής της περιόδου. Alapis, Τιτάν, Μυτιληναίος, ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ, Βιοχάλκο, αλλά και Ελλάκτωρ, Motor Oil, Μηχανική, Υγεία, συμπληρώνουν την ομάδα.

Ενθαρρυντική και από τεχνικής πλευράς η βραχυπρόθεσμη συμπεριφορά τόσο του Γενικού Δείκτη όσο και του FTSE 20. Υψηλότερα των 1.760 μονάδων ο πρώτος, με 1,1%, φαίνεται να διασφαλίζει τις 900 μονάδες ο δεύτερος (1,2%).

Αυτά με σχετικά αυξημένες συναλλαγές, στα περίπου 23 εκατ. ευρώ πριν από λίγο, από τα οποία 5 και πλέον στη μετοχή της Εθνικής, περίπου 3,8 στη μετοχή του ΟΠΑΠ και από περίπου 2 σε Alapis, Eurobank.

Υψηλοί τζίροι όμως και στην ΓΕΚ, κοντά στο 1,5 εκατ. ευρώ, αλλά και την ΤΕΡΝΑ, ενώ συναλλαγές «ανεβάζει» ο Μυτιληναίος, ο Τιτάνας, ο Βωβός, τα Ελληνικά Χρηματιστήρια.

Θα διακινδυνεύαμε να αναφερθούμε σε ισομερώς κατανεμημένη αντίδραση κυρίως εγχώριων κεφαλαίων, τουλάχιστον όπως αυτά που γνωρίζουμε ότι τοποθετούνται σε ΟΠΑΠ, Βωβό, ΕΧΑΕ, αλλά και ΤΕΡΝΑ, Ελλάκτωρ, Εθνική.

Η αντίδραση μπορεί να έχει συνέχεια στη διάρκεια της συνεδρίασης, καθώς μετά τα πρώτα 40-45 λεπτά ανταποκρίνεται και ένα ευρύτερο μέρος του ταμπλό.

Είναι ενδεικτικό, κατά την εκτίμησή μας, πως μόλις μια από τις 20 μετοχές του FTSE 20 διαμορφώνεται χαμηλότερα. Και πως για 85-90 μετοχές σημειώνονται κέρδη με αυξημένες συναλλαγές.

Είναι δε ενδεικτική η περίπτωση της Forthnet (0,63 ευρώ), Alapis (0,74 ευρώ), Dionic (0,57 ευρώ), Αγροτική Ασφαλιστική (3,20 ευρώ), Παρνασσός (1,22 ευρώ), ΔΟΛ (1,88 ευρώ).

Θετικό το πρώτο «δείγμα γραφής» με την Εθνική πολύ κοντά στο υψηλό ημέρας των 12,44 ευρώ, χρήσιμες ανάσες για Alpha Bank στα 5,70 ευρώ, Μυτιληναίο στα 3,56 ευρώ, θετική συνεισφορά από τη μη τραπεζική τριάδα ΔΕΗ-ΟΠΑΠ-ΟΤΕ και «μόχλευση» σε μετοχές-σηματωρούς της τάσης αυτή την περίοδο.

Μετοχές που θεωρούμε σηματωρούς τις τελευταίες ημέρες με ενδεικτική την περίπτωση της Alapis, του Βωβού, των ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ, του Ελλάκτωρα, του Μυτιληναίου.

Βέβαια, αναφερόμαστε πάντα και μόνο στην βραχυπρόθεσμη τάση. Αυτήν που μπορεί να δώσει «αναπνοές» μεταθέτοντας πιθανόν για αργότερα τον κίνδυνο υποχώρησης του Γενικού Δείκτη χαμηλότερα των 1.730 μονάδων. Αυτή είναι και παραμένει η κύρια προτεραιότητά μας, μέχρι νεοτέρας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v