Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Ανάχωμα (;) για τον Γενικό Δείκτη η Εθνική

Η ΕΤΕ "κρατά" τον Γενικό Δείκτη, παρά την συνεχιζόμενη διόρθωση των EFG, Alpha Bank, Πειραιώς. Ζητούμενη η σταθεροποίηση βασικών δεικτών και επιμέρους μετοχών, και ενδιαφέρουσα η συνεργασία της ΓΕΚ-Τέρνα με την GDF Suez.

  • του Μιχαήλ Γελαντάλι
Σε "εύθραυστους θεσμούς στην Ελλάδα" αναφέρεται η Moody’s, με το σχετικό θέμα της Ελενας Λάσκαρη να αποδίδει ένα μεγάλο μέρος της τρέχουσας πραγματικότητας, που αφορά και στα χρηματιστηριακά πράγματα.

Στις ξένες αγορές η τάση δικαιολογεί διόρθωση στην Wall Street, μετά τα υψηλά κέρδη των προηγούμενων ημερών, ενώ πριν από λίγο τα συμβόλαια του DAX στη Φρανκφούρτη παρέπεμπαν σε οριακή άνοδο της τάξεως του 0,2-0,3%.

Στο Χρηματιστήριο Αθηνών η τάση λίγο ως πολύ γνωστή, με το παιχνίδι να μεταφέρεται στην επιβεβαίωση ή όχι της βραχυπρόθεσμης φοράς για τον Γενικό Δείκτη και τον FTSE 20.

Για την ιστορία, υπενθυμίζουμε πως ο Γενικός Δείκτης, με την βοήθεια των… δημοπρασιών διαμορφώθηκε στις 1.746,6 μονάδες, ενώ η τελευταία εντολή της ημέρας δίνονταν ακριβώς (μα ακριβώς) στις 1.730 μονάδες.

Θυμίζουμε παλαιότερες αναφορές μας, όπου με την τεχνική συνδρομή της eZMarket η εν λόγω περιοχή (μέχρι και το βάθος των χαμηλών στις 1.620 μονάδες) αποτελεί ίσως το τελευταίο προπύργιο στήριξης της αγοράς μας.

Ο FTSE 20 διαμορφώνεται στις 900 μονάδες, ενώ από τεχνικής πλευράς θεωρούμε ικανή και απαραίτητη στήριξη τις 882,4 μονάδες (χθεσινό ενδοσυνεδριακά χαμηλό).

Η ουσία είναι πως όσο η Εθνική κρατά το 12άρι, αποφεύγει δηλαδή την υποχώρηση προς τον ενδοσυνεδριακό πυθμένα των 11,24-11,40 ευρώ, μπορούμε να ελπίζουμε σε μη διάσπαση της στήριξης, τουλάχιστον σε αυτή τη φάση.

Είναι άλλωστε η Εθνική που κρατά τον 20άρη καθώς τραπεζικές μετοχές της Eurobank, Alpha Bank, υποχωρούν μέχρι τα νέα χαμηλά των 5,30 και 5,42 ευρώ αντίστοιχα.

Την ίδια ώρα, η «μόχλευση» σε μη τραπεζικές μετοχές του 20άρη, και για να μην κρυβόμαστε κυρίως στη ΔΕΗ, συνεχίζεται, και η όποια μεταφορά κεφαλαίων θα είναι μια πιθανή διέξοδος για τα επενδυτικά χαρτοφυλάκια.

Η ΔΕΗ τις τελευταίες 30 ημέρες αντιδρά 46,3% από τα χαμηλά των 8,98 ευρώ, ο ΟΤΕ 6,8% από τα 11,78 ευρώ, ο ΟΠΑΠ 0,71% από τα 19,80 ευρώ, η Ελλάκτωρ χάνει μόλις 2,96% (από τα 4,06 ευρώ) και μόλις 1,1% η Coca Cola 3E (από τα 10,92 ευρώ).

Είναι όμως δεδομένο πως σε αυτές τις συνθήκες αγοράς, με την αποτίμηση για παράδειγμα της ΓΕΚ στα 187,8 εκατ. ευρώ και της Τέρνα στα 120,9 εκατ. ευρώ, θα γίνουν συμφωνίες και επιχειρηματικές συνεργασίες όπως αυτή που προχώρησε ο όμιλος με GDF Suez.

Ο όμιλος ανακοίνωσε την παραχώρηση του 50% των δυο πρώτων ενεργειακών μονάδων στη Βοιωτία (Ηρων Ι – Ηρων ΙΙ), δημιουργώντας προϋποθέσεις για περισσότερες συνέργιες.

Στον ευπαθή χώρο του εμπορίου και των ηλεκτρονικών, η περίπτωση της Multirama είναι ενδεικτική. Σε σχετικό θέμα της Πέννυ Κούτρα γίνεται αναφορά για την εισηγμένη που παραμένει ζημιογόνος παρά τις αλλαγές.

Από τεχνικής πλευράς, στη συνεδρίαση μένει να επιβεβαιωθεί η έκταση της αναμενόμενης χθεσινής αντίδρασης της Alapis προς τα 0,7 ευρώ (16,6%) και της Μπάμπης Βωβός προς τα 6,80 ευρώ (7,3%). Κυρίως όμως της «μόχλευσης» της Κύπρου, που πιάνει τα 2,46 ευρώ, της Marfin Investment Group στα 2,89 ευρώ, της Τιτάν στα 13,46 ευρώ, αλλά και των Ελληνικών Πετρελαίων στα 5,68 ευρώ, των Τέρνα Ενεργειακή στα 3,82 ευρώ, ΜΕΤΚΑ στα 5,52 ευρώ και ακόμη ορισμένων που κινήθηκαν με σχετικά αυξημένες συναλλαγές χθες.

Σημείωση: Ομολογουμένως εξαιρετική η ενημέρωση και τα όσα αναφέρει τις τελευταίες ημέρες ο φίλος Νίκος Γ. Δρόσος στην περίφημη πλέον υπόθεση της Fix Asset Management και του πρώην προέδρου του Nasdaq, Bernard Madoff. Πολύ καλή δουλειά ομολογουμένως και δημόσια τα εύσημα στον συναγωνιστή Νίκο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v