Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: "Απειλείται" η στήριξη των 1.730 μονάδων

Αδύναμη να ακολουθήσει έστω και τις τεχνικές αντιδράσεις των ξένων αγορών εμφανίζεται η Σοφοκλέους. Απομονωμένη από το ξένο κεφάλαιο και με ισχυρές πιέσεις από πωλήσεις εγχώριων, απειλείται με προσέγγιση των 1.730 μονάδων.

  • του Μιχαήλ Γελαντάλι
Δυστυχώς, είτε αρέσει είτε όχι, το Χρηματιστήριο Αθηνών μπαίνει για τα καλά στο περιθώριο, κάτι που δικαιολογεί την… αυτονόμησή του σε σχέση με τις ξένες αγορές.

Χθες από υπερεκτίμησή μας των δυνατοτήτων της τεχνικής προσέγγισης μιας αγοράς, είχαμε προεξοφλήσει κίνηση για τον Γενικό Δείκτη ακόλουθη των ευρωπαϊκών. Η αγορά έγραψε απώλειες της τάξεως του 1,99%, ο Γενικός Δείκτης επιστρέφει προς την κρισιμότατη ζώνη των 1.730 μονάδων και οι επιθετικές πωλήσεις σε συγκεκριμένες μετοχές προβληματίζουν αρκετούς χρηματιστηριακούς παράγοντες.

Αναμφίβολα το διεθνές περιβάλλον δεν είναι το καλύτερο δυνατό, πλην όμως η ελληνική αγορά «βουλιάζει» και λόγω εγγενών προβλημάτων, αδυναμιών της χώρας.

Σε επίκαιρο θέμα του Στέφανου Κοτζαμάνη, γίνεται ξεχωριστή αναφορά στο πρόβλημα που αφορά στην ρευστότητα ακόμη και μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων.

Από αυτή την άποψη, εξηγούνται οι σταθερές, επίμονες θα λέγαμε πωλήσεις ακόμη και εγχώριων θεσμικών αλλά και ισχυρών χρηματιστηριακών κύκλων σε τίτλους εταιρειών της Μεγάλης Κεφαλαιοποίησης που κάτω από άλλες συνθήκες θα έμεναν στο… απυρόβλητο.

Σημαντικές οι απώλειες για την Alapis στα 0,78 ευρώ, για τη ΜΕΤΚΑ στα 5,56 ευρώ, συνεχίζεται η άτακτη υποχώρηση της Κύπρου στα 2,23 ευρώ, οι νέες απώλειες της Forthnet στα 0,61 ευρώ, η διόρθωση των Ελληνικών Πετρελαίων στα 5,54 ευρώ, τα Folli Follie στα 6,40 ευρώ και άλλων εταιρειών αυτής της δυναμικότητας.

Μάλιστα χθες δεν άντεξαν ούτε μετοχές των Μηχανικής, Τέρνα, ΔΟΛ, Μυτιληναίος, ΕΥΔΑΠ, ΔΕΗ, όπου υπήρχε διάθεση για μόχλευση, κάτι που υποστηρίχθηκε και κεφαλαιακά από ισχυρούς επενδυτικούς κύκλους.

Μέσα σ’ αυτό το περιβάλλον, η αναβλητικότητα στο θέμα του ΟΛΘ θα κρατά χαμηλά τις προσδοκίες για τη μετοχή, οι εξελίξεις και στο θέμα του Βοτανικού θα δικαιολογούν το χθεσινό -29,9% του Βωβού (με αξία συναλλαγών στα 2,5 εκατ. ευρώ), αλλά και παράπλευρες παρενέργειες που επισπεύδονται στον ευρύτερο χώρο των τηλεπικοινωνιών.

Και οι γνωρίζοντες σημειώνουν πως και σε αυτόν τον κλάδο η κατάσταση είναι εκρηκτική.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v