Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το ούζο, τα στιλό και μια επένδυση!

Οι επενδύσεις θα έπρεπε να έχουν προτεραιότητα, ιδίως σε περίοδο κρίσης. Όμως, κάποιοι έχουν διαφορετική άποψη καθότι θεωρούν πιο σημαντικό το αν ένα έγγραφο έχει συμπληρωθεί με μαύρο ή μπλε στιλό.

Το ούζο, τα στιλό και μια επένδυση!
Η ιστορία που ακολουθεί είναι πραγματική και αποδεικνύει ότι ακόμη κι αν η πολιτική ηγεσία επιθυμεί να γίνουν επενδύσεις για να τονωθεί η οικονομία, τίποτε δεν πρόκειται να γίνει αν δεν το επιθυμεί η παντοδύναμη ελληνική γραφειοκρατία.

Η επένδυση αφορούσε στη δημιουργία μιας ΕΠΕ που θα επένδυε σε μονάδα παραγωγής ούζου σε ακριτική περιοχή της χώρας.

Ένα από τα χαρτιά που ζητήθηκαν ήταν η ασφαλιστική ενημερότητα ενός εκ των μετόχων. Πράγματι, το σχετικό έγγραφο του ΙΚΑ απεστάλη με κούριερ στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. της ακριτικής πόλης για να προχωρήσει η διαδικασία.

Κι εκεί που όλοι περίμεναν ότι το θέμα θα προχωρούσε, ο εφοριακός υπάλληλος αποφάσισε ότι το έγγραφο δεν ήταν εντάξει, παρότι είχε πρωτότυπες σφραγίδες του ΙΚΑ κ.λπ.

Όταν ρωτήθηκε γιατί το έγγραφο δεν πληρούσε τις προϋποθέσεις, ο υπάλληλος ανέφερε ότι είχε συμπληρωθεί με μαύρο και όχι με μπλε στιλό όπως θα έπρεπε κατ’ αυτόν.

Επιπλέον, στο ίδιο έγγραφο ασφαλιστικής ενημερότητας υπήρχε απλώς ένα "τικ" σε κάποιο κουτάκι που έλεγε ότι ο μέτοχος δεν χρωστούσε σε κανέναν, ενώ, σύμφωνα με τον εφοριακό υπάλληλο, θα έπρεπε να υπάρχει δίπλα ακριβώς σφραγίδα και υπογραφή.

Το τι επακολούθησε μετά τη γνωστοποίηση των απαιτήσεων του εφοριακού υπαλλήλου είναι πολύ εύκολο να το φανταστεί κανείς, με τον επενδυτή-μέτοχο που έδρευε στην Αθήνα να ωρύεται από το τηλέφωνο, απειλώντας θεούς και δαίμονες.

Ο άνθρωπος δεν μπορούσε να συνειδητοποιήσει, κατά δήλωσή του, πώς ήταν δυνατόν να τον βγάζει ουσιαστικά πλαστογράφο ένας εφοριακός υπάλληλος που θα μπορούσε να πάρει τηλέφωνο τον υπάλληλο του ΙΚΑ για να επιβεβαιώσει του λόγου το αληθές και να λύσει τις όποιες απορίες είχε.

Ευτυχώς, ο επικεφαλής της συγκεκριμένης Δ.Ο.Υ. έδειξε μεγαλύτερη κατανόηση, μην πιστεύοντας κι ο ίδιος στην αρχή στα αφτιά του αυτά που άκουγε περί μπλε στιλό κ.λπ.

Η συγκεκριμένη περίπτωση έτυχε να έχει ευτυχή κατάληξη, αλλά εύλογα αναρωτιέται κάποιος πώς θα αντιδρούσε ένας ξένος επενδυτής όταν βρισκόταν αντιμέτωπος με μια τέτοια κατάσταση.

Το ερώτημα λοιπόν παραμένει.

Αν σε περίοδο κρίσης και σε ακριτικές περιοχές οι διάφοροι γραφειοκράτες βάζουν τέτοια εμπόδια σε επενδύσεις, τι θα πρέπει να περιμένει κανείς ότι θα γίνεται σε περιόδους οικονομικής ευμάρειας που η πίεση είναι μικρότερη;

Μάλλον τα ίδια και χειρότερα, εκτός κι αν διαμεσολαβούν οι κατάλληλοι άνθρωποι με τις κατάλληλες γνωριμίες.

Όλα αυτά δεν έχουν να κάνουν με το άλφα ή το βήτα κόμμα που βρίσκεται στην εξουσία, αλλά με την ελληνική γραφειοκρατία και κοινωνία, μικρογραφία της οποίας είναι τα διάφορα κόμματα.

Dr. Money

[email protected]  

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v