Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα στη Σοφοκλέους

Πτωτικό φινάλε σε ανοδική εβδομάδα στη Σοφοκλέους, με τον τραπεζικό δείκτη να συνεχίζει να κινείται επί «ολισθηρού εδάφους» και τις απώλειες από την αρχή του έτους στο 74,76%. Κέρδισε εντυπώσεις ο ΟΠΑΠ.

Οι αμέσως επόμενες συνεδριάσεις καλούνται να δείξουν αν οι αγορές μπαίνουν στον επόμενο καθοδικό κύκλο ή οι εξελίξεις που μπορεί να υπάρξουν ακόμα και μέσα στο σαββατοκύριακο μπορούν να αποδειχτούν “bear trap” για όσους σήμερα προχώρησαν σε επιθετικές ρευστοποιήσεις.

Με δεδομένο ότι έχουν πάει ελαφρώς στην άκρη τα μακροοικονομικά στοιχεία πολλά θα παιχτούν όσον αφορά το σχέδιο στήριξης των αυτοκινητοβιομηχανιών στις ΗΠΑ.

Αρκετοί αναλυτές δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο παροχής δανείων στις τρεις αυτοκινητοβιομηχανίες General Motors, Ford και Chrysler, από το πακέτο TARP των 700 δισ. δολαρίων που αφορούσε τον χρηματοπιστωτικό κλάδο.

Σε αυτή την περίπτωση και με δεδομένη τη νέα πίεση των αποτιμήσεων δεν μπορεί να αποκλειστεί ένα καθόλα αξιοσημείωτο ανοδικό τίναγμα των αγορών από Δευτέρα.

Έτσι κι αλλιώς η επόμενη βδομάδα εμπεριέχει σημαντικό ενδιαφέρον καθώς στις 15/12 ανακοινώνεται η βιομηχανική παραγωγή στις ΗΠΑ, στις 16/12 ο πληθωρισμός, αλλά και η πιθανή νέα μείωση επιτοκίων από τη Fed, ενώ στις 19/12 είναι το triple witching.

Επιστρέφοντας στη Σοφοκλέους κατά «περίεργο» τρόπο η χρηματιστηριακή εβδομάδα που μόλις έληξε έδωσε στο Γενικό Δείκτη κέρδη 1,22%, περιορίζοντας έτσι τις απώλειες από τις αρχές του έτους στο 65,05%.

Αντίθετα, ο τραπεζικός δείκτης συνεχίζει να κινείται επί «ολισθηρού εδάφους» και κλείνοντας την εβδομάδα με απώλειες 5,05% και φτάνοντας τις από την αρχή του έτους στο 74,76%.

Επιστρέφοντας στη σημερινή συνεδρίαση, οι αρνητικοί πρωταγωνιστές είναι λίγο πολύ οι ίδιοι με τις προηγούμενες συνεδριάσεις.

Δηλαδή, οι δεικτοβαρείς τραπεζικοί τίτλοι και από τους υπόλοιπους δείκτες του 20αρη Μυτιληναίος και Intralot.

Αφήνοντας του αρνητικούς πρωταγωνιστές και παρατηρώντας τους θετικούς, ασφαλώς για μια ακόμη συνεδρίαση τις εντυπώσεις κέρδισε ο ΟΠΑΠ, ενώ με αξιοσημείωτα κέρδη έκλεισαν ΕΛΛΑΚΤΩΡ, Ελληνικά Πετρέλαια , Motor Oil και αμετάβλητος ο τίτλος της MIG.

Επιστρέφοντας στους «κόκκινους», οι περισσότερο αλγεινές εντυπώσεις για Intralot (-6,45%), Κύπρου (-5,22%), Eurobank (-4,32%), Πειραιώς (-4,14%) και Μυτιληναίος (-4,10%).

Επίσης με απώλειες μεγαλύτερες του 2% έκλεισαν Βιοχάλκο, ΟΤΕ και Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, αξιοσημείωτες απώλειες για Coca Cola 3Ε , Εθνική, MPB και αρνητική μεταβολή για Alpha Bank, Αγροτική, ΔΕΗ και Τιτάνα.

Ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε με gap down φτάνοντας εξαιρετικά γρήγορα στο χαμηλό ημέρας των 1.785,12 μονάδων και από εκεί και πέρα εν μέσω διακυμάνσεων έφτασε μέχρι τις 14:45, για να ξεκινήσει μια πλαγιοανοδική προσπάθεια που τον έφερε να κλείσει στις 1.810,26 μονάδες με απώλειες 1,28%, ενώ ο τζίρος ξεπέρασε τα 135 εκατομμύρια από τα οποία τα 3,8 αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές.

Δεν χρήζει σχολίων η τελική εικόνα με 58 ανοδικές μετοχές έναντι 145 πτωτικών και 34 τίτλοι με απώλειες από 5% έως 17,11%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v