Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΟΠΑΠ-ΔΕΗ "ανάχωμα" στην τραπεζική πτώση στο ΧΑ

Ο ΟΠΑΠ και η ΔΕΗ, παραμένουν τα αναχώματα στη διόρθωση των Alpha Bank, Eurobank, Τράπεζα Πειραιώς. Βοήθειες από Τιτάνα, MIG, Βιοχάλκο, Ελλάκτωρ, Μυτιληναίο και ΤΤ. Κέρδη 0,9% για την Εθνική.

  • του Μιχαήλ Γελαντάλι
Σε φάση διόρθωσης οι ευρωπαϊκές αγορές, ενώ στο Χρηματιστήριο Αθηνών ο Γενικός Δείκτης διαμορφώνεται μέχρι τα χαμηλά των 1.814,7 μονάδων. Με νέες απώλειες για μετοχές της Εθνικής, που γράφει χαμηλό στα 13,14 ευρώ, της Eurobank που υποχωρεί και μέχρι τα 5,52 ευρώ, της Alpha Bank που φθάνει μέχρι τα 6,16 ευρώ, ενώ Πειραιώς, ΜΡΒ και Κύπρου διαμορφώνονται επίσης χαμηλότερα.

Για τη μετοχή της Κύπρου συνεχίζεται η… κατηφόρα προς τα 2,5 ευρώ, της Πειραιώς προς τα 6,3 ευρώ, ενώ στην ΜΡΒ εντολές άρχισαν να βγαίνουν από τα 1,88 ευρώ. Στα 5,34 ευρώ βγήκαν εντολές στη μετοχή του ΤΤ.

Σταδιακά και με τη συνδρομή των ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, ο Γενικός Δείκτης «τσιμπάει» προς τις 1.825 μονάδες, με τον Οργανισμό να φθάνει σε αποτίμηση τα 6,826 δισ. ευρώ.

Είναι εμφανές πλέον, αυτό που σημειώνουμε εδώ και εβδομάδες, πως ένα μέρος του «έξυπνου χρήματος», πως ισχυρά εφοπλιστικά κεφάλαια έχουν μετακυληθεί από τραπεζικές θέσεις στην τριπλέτα των ΔΕΗ, ΟΠΑΠ και ΟΤΕ.

Διαγραμματικά, η απεικόνιση του τραπεζικού κλαδικού δείκτη, σε συνδυασμό με αυτήν των τριών μη τραπεζικών τίτλων, παραπέμπει σε άνοιγμα αυτής της ψαλίδας. Τουλάχιστον για όσο συνεχίζεται η ταλαιπωρία διαρκείας των τραπεζών και η… μετάγγιση ρευστότητας από τραπεζικά χαρτιά προς άλλα.

Θα επαναλάβουμε πως ακόμη και σε αυτά τα χαμηλά επίπεδα κεφαλαιοποίησης, η απεικόνιση των συναλλαγών των πέντε ισχυρότερων τραπεζών εξακολουθεί να παραπέμπει σε εκροές σταθερά μεγαλύτερες των εισροών.

Το ακριβώς αντίθετο είναι εμφανές, τις τελευταίες τρεις εβδομάδες, σε ΔΕΗ, ΟΠΑΠ και ΟΤΕ.

Από το υπόλοιπο της αγοράς, μετοχές εταιρειών με διαμορφωμένη βραχυπρόθεσμη τάση, συνεχίζουν ανοδικά.

Ετσι, πάντα με την τεχνική βοήθεια των σχετικών διαγραμμάτων, δικαιολογείται η κατά 7,2% αντίδραση της Σιδενόρ στα 3,24 ευρώ, της ΓΕΚ κατά 4,05% στα 3,06 ευρώ, της Μηχανικής κατά 5,2% στα 1,42 ευρώ, του Μυτιληναίου προς τα 3,78 ευρώ, της Χαλκόρ στα 0,86 ευρώ, του Ελλάκτωρα και πάλι προς τα 4 ευρώ.

Χρήσιμες, σε αυτή τη συγκυρία, οι στηρίξεις που προσφέρονται από το ΤΤ, στα 5,40 ευρώ με 1,1%, του Τιτάνα στα 13,28 ευρώ (1,6%), του MIG στα 2,57 ευρώ (0,8%).

Αντίδραση που κρατά τον Γενικό Δείκτη στο εύρος των 1.825-1.830 μονάδων, με συναλλαγές που ξεπερνούν τα 15 εκατ. ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v