Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οικονομία: Μία ευρωπαϊκή… σαλάτα

Το περίφημο "πακέτο" των 200 δισ. για τη στήριξη της ευρωπαϊκής οικονομίας συζητούν σήμερα και αύριο οι 27. Αυτό και μόνο πράττουν. Διότι και σε απόφαση να φτάσουν, αυτή θα ισοδυναμεί, πιθανότατα, με σαλάτα.

Οικονομία: Μία ευρωπαϊκή… σαλάτα
Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!

Ισοδύναμη με δημόσια ομολογία αποτυχίας, μίας προσπάθειας που ακόμη δεν έχει ξεκινήσει…

Έτσι, τουλάχιστον, εμφανίζεται η επισήμανση του κοινοτικού επιτρόπου κ. Χοακίν Αλμούνια, ότι αφενός τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. ερίζουν και δεν έχουν κατορθώσει να φτάσουν σε συμφωνία για το "πακέτο" 200 δισ. ευρώ που πρότεινε η Κομισιόν για τη σωτηρία τους και αφετέρου ότι, ακόμη και εάν υπάρξει συμφωνία και αυτό υιοθετηθεί, πιθανότατα δεν θα αρκέσει για την ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας.

Ενδεχόμενο ιδιαίτερα ορατό δεδομένου ότι το αντίστοιχο "πακέτο" που προωθεί η αμερικανική κυβέρνηση είναι περίπου… δεκαπλάσιο.

Την ίδια ώρα που οι ηγέτες των 27 κάθονται γύρω από ένα τραπέζι, σήμερα και αύριο στις Βρυξέλλες για να λάβουν οριστικές αποφάσεις σχετικά με το πακέτο σωτηρίας της ευρωπαϊκής οικονομίας, ο αρμόδιος επίτροπος για οικονομικά και νομισματικά ζητήματα εμφανίζεται να τους "αδειάζει" προκαταβολικά.

Σύμφωνα με τον κ. Αλμούνια, αν και το σχέδιο που προτείνει η Κομισιόν προτρέπει τις κυβερνήσεις των 27 να αφιερώσουν ποσοστό έως και 1,5% του ΑΕΠ τους για τη στήριξη των οικονομιών τους μέσω δημοσιονομικών μέτρων, μέχρι στιγμής, μόλις 18 εκ των 27 κυβερνήσεων έχουν ανταποκριθεί, προωθώντας τα σχετικά μέτρα.

Ακόμη όμως και στην περίπτωση αυτή, το ποσοστό του ΑΕΠ που αφιερώνουν για την προσπάθεια ανάκαμψης, δεν υπερβαίνει το 0,8%- 0,9%.

Ταυτόχρονα, κράτη όπως η Γερμανία και η Ολλανδία εμφανίζονται ιδιαίτερα επιφυλακτικά αφενός να χρηματοδοτήσουν μέτρα που δεν θα ωφελούσαν απευθείας τη δική τους οικονομία, υποστηρίζοντας ότι έτσι θα έθεταν σε κίνδυνο την πορεία της και αφετέρου να συναινέσουν σε μέτρα δημοσιονομικής χαλάρωσης, σε κοινοτικό επίπεδο.

Αντίθετα, άλλα, που θα ήταν πρόθυμα να προωθήσουν μέτρα για την ανάκαμψη της οικονομίας τους, όπως η Ελλάδα και η Ιταλία, απλώς αδυνατούν εξαιτίας του ιδιαίτερα υψηλού χρέους που έχουν.

Υπάρχουν βεβαίως και κράτη όπως η Βρετανία που κινούνται στους δικούς τους ρυθμούς, προχωρώντας σε αμφιβόλου αποτελεσματικότητας μέτρα, όπως η μείωση του ΦΠΑ.

Υπό το πρίσμα αυτό, η συμφωνία στην οποία αναμένεται να καταλήξουν οι ηγέτες των 27 κατά τη διάρκεια της τρέχουσας συνόδου κορυφής πιστεύεται ότι θα αντικατοπτρίζει με τον πλέον σαφή τρόπο την απουσία της δυνατότητας πραγματοποίησης ουσιαστικών παρεμβάσεων εκ μέρους των 27, με στόχο την οικονομική ανάκαμψη.

Ταυτόχρονα, θα φέρνει στο φως για ακόμη μία φορά το ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση παραμένει ακόμη μία… χαλαρή συνύπαρξη κρατών, που αδυνατεί να ακολουθήσει ενιαία πορεία σε μείζονος σημασίας ζητήματα όπως το Σύνταγμα, η εξωτερική, η αμυντική ή ακόμη και η…οικονομική πολιτική.

[email protected]

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v