Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Παραμένει "βαρίδι" ο τραπεζικός κλάδος

Με τις τράπεζες σταθερό "βαρίδι", αναζητούνται αντιστάσεις για την συντήρηση του Γενικού Δείκτη πάνω από τις 1.800 μονάδες. Πρώτος σε αποτίμηση πλέον ο ΟΠΑΠ. Ψίθυροι για αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου στις τράπεζες.

  • του Μιχαήλ Γελαντάλι
Στη χθεσινή αναφορά του Lex για την Ελλάδα περικλείονται σειρά εγγενών κινδύνων που θα μπορούσαν να επηρεάσουν ανάλογα και την χρηματιστηριακή αγορά.

Εξαιρετική, κυρίως νηφάλια, η αναφορά των Financial Times, που περιγράφει επιπλέον λόγους, από αυτούς που ξέραμε μέχρι την περασμένη Παρασκευή, που θα μπορούσαν να ταλαιπωρήσουν περισσότερο την εθνική οικονομία, την αγορά.

Από τεχνικής πλευράς πάντως, ένα μέρος της αγοράς ανθίσταται με τον Γενικό Δείκτη να κρατά αν μη τι άλλο την ευρύτερη περιοχή των 1.800 μονάδων. Με την συνδρομή, είναι αλήθεια, των ξένων αγορών, της αμερικανικής κυρίως, και λιγότερο κάποιας ουσιαστικής διάθεσης για κάτι περισσότερο.

Ο Γενικός Δείκτης με δυο χαμηλές τιμές στην περιοχή των 1.780-1.790 μονάδων στις 5-8/12, έχει αντιδράσει μέχρι τις 1.868,5 μονάδες στη συνεδρίαση της Δευτέρας και μέχρι τις 1.864 μονάδες χθες.

Όμως, στο κατατοπιστικό κομμάτι του Στέφανου Κοτζαμάνη για το «τραπεζικό… Βατερλό», αναφέρονται λόγοι για τους οποίους θα δικαιολογούνταν η περαιτέρω ταλαιπωρία όχι μόνο του κλάδου, αλλά ενός ευρύτερου μέρους του ταμπλό.

Σε αυτή τη συγκυρία και κυρίως με τα όσα συμβαίνουν στη χώρα, ζητούνται επιχειρηματικές κινήσεις που αν μη τι άλλο θα έχουν όραμα και στόχο. Από αυτή την άποψη, τα φιλόδοξα σχέδια της Creta Farm, όπως αναφέρονται σε σχετικό θέμα της Αλεξάνδρας Γκίτση, χρήζουν μιας δεύτερης ματιάς.

Η έκδοση από την Coca Cola 3E ομολόγου ύψους 500 εκατ. ευρώ (ο όμιλος αξιολογείται με Α από την Standard & Poor’s και με A3 από τον οίκο Moody’s) αποτελεί άλλη μια κίνηση που μπορεί να αποφέρει καρπούς στο μέλλον.

Βραχυπρόθεσμα, μετοχές εταιρειών όπως για παράδειγμα Σιδενόρ, Τέρνα, Επιχειρήσεις Ηχου και Εικόνας, Μηχανική, Χαλκόρ, Ελληνικά Καλώδια, Τέρνα Ενεργειακή, Βιοχάλκο και ακόμη ορισμένων εισηγμένων, μπορούν, υπό προϋποθέσεις, να συνεχίσουν ανοδικά.

Αφήνουμε για τελευταίο τον τραπεζικό κλάδο, που κατά την σταθερή εκτίμησή μας θα αποτελεί «βαρίδι» για την αγορά, για καιρό ακόμα, θα σταθούμε στην αποτίμηση ορισμένων ομίλων.

Στα 6,6 δισ. πλέον η αποτίμηση της Εθνικής, στα 3 δισ. κρατιέται της Eurobank, στα 2,1 δισ. της Πειραιώς και στα 2,5 δισ. ευρώ της Alpha Bank.

Την ίδια στιγμή ο ΟΠΑΠ αποτιμάται στα 6,7 δισ. ευρώ, ο ΟΤΕ στα 6,2 δισ., η ΔΕΗ στα 2,9 δισ. και η 3E στα 4,2 δισ. ευρώ. Και ο νοών, νοείτο, καθώς ο ΟΠΑΠ περνά σε αποτίμηση την Εθνική και βρίσκεται πλέον στην πρώτη θέση της σχετικής κατάταξης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v