Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

H υπερβολή είναι αυτοκαταστροφική!

Τα γεγονότα των τελευταίων ημερών απέδειξαν ακόμη μία φορά ότι οι Έλληνες είναι ιδανικοί αυτόχειρες. Δεν θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά όταν η υπερβολή έχει γίνει ο κανόνας και το μέτρο η εξαίρεση.

H υπερβολή είναι αυτοκαταστροφική!
Όσοι αναρωτιούνται γιατί το Χρηματιστήριο Αθηνών υποαποδίδει έναντι άλλων ξένων αγορών το τελευταίο διάστημα έχουν έναν ακόμη λόγο για να το εξηγήσουν.

Το ίδιο κι όλοι οι άλλοι που έχουν δει τη διαφορά απόδοσης (spread) μεταξύ του 10ετούς ελληνικού κρατικού ομολόγου και του αντίστοιχου γερμανικού να φτάνει τις 170 μονάδες βάσης και του 5ετούς τις 190 μονάδες βάσης.

Το ίδιο κι εκείνοι που είδαν το spread στο 5ετές ελληνικό CDS (credit default swap), το οποίο αγοράζουν για να προστατευτούν από ενδεχόμενη χρεοκοπία του ελληνικού κράτους, να φτάνει τις 240 μονάδες βάσης και του 10ετούς CDS τις 270 μονάδες.

Σε μεγάλο βαθμό το έδειξε η χθεσινή έκθεση της Citi που μίλησε για αύξηση του ελληνικού πολιτικού ρίσκου.

Δυστυχώς, δεν θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά έπειτα από 3- 4 μέρες βανδαλισμών στους δρόμους της Αθήνας και άλλων πόλεων από κουκουλοφόρους και μη με αφορμή τη δολοφονία του 15χρονου μαθητή και τις εικόνες που μετέδιδαν τα διεθνή μέσα ενημέρωσης σε όλο τον κόσμο.

Φυσικά, τα περισσότερα από αυτά θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί αν επικρατούσε η λογική, αν τα όργανα της τάξης ήταν καλά εκπαιδευμένα και αν η ηγεσία τους, ένστολη και μη, ήταν ικανή να αντιμετωπίσει τέτοιες καταστάσεις.

Θα ήταν επίσης διαφορετικά αν η πολιτική ηγεσία του τόπου μπορούσε να δώσει κάποιο όραμα στα νέα παιδιά και τέλος αν τα περισσότερα μέσα ενημέρωσης της χώρας φρόντιζαν να δίνουν τα γεγονότα χωρίς υπερβολές ώστε να μην υποδαυλίζουν πάθη και μίση.

Όμως, τίποτα από όλα αυτά δεν συνέβη.

Ήταν λοιπόν επόμενο τη σκυτάλη να πάρουν τα διεθνή ΜΜΕ, ορισμένα από τα οποία αναμετέδιδαν στο εξωτερικό τις εικόνες χάους που εξελίσσονταν σε ορισμένους δρόμους της Αθήνας και των υπόλοιπων πόλεων, "βοηθώντας" κι όσους δεν είχαν άποψη να την αποκτήσουν.

"Τα ΜΜΕ φέρουν μεγάλη ευθύνη για την κατάσταση στην οποία έχουμε οδηγηθεί", τόνιζε φανερά αγανακτισμένο υψηλόβαθμο στέλεχος μεγάλης ιδιωτικής τράπεζας. "Αρκεί να ακούσεις τις αρλούμπες που λένε διάφοροι δημοσιογράφοι στην τηλεόραση για να καταλάβεις τι συμβαίνει".

Μ’ αυτά και μ’ αυτά, κατάφερε η χώρα με τον δεύτερο υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης στην ευρωζώνη την τελευταία 15ετία και με έναν από τους υψηλότερους τη χρονιά που τελειώνει να χαρακτηρίζεται "οικονομία σε κρίση" από το 2004 και μετά από εφημερίδες όπως η γαλλική "Liberation".

Όμως, πώς να επιχειρηματολογήσει κανείς εναντίον του συγκεκριμένου δημοσιεύματος και άλλων που εν μέρει αποκαλύπτουν άγνοια όταν οι εικόνες από το κέντρο της Αθήνας παραπέμπουν σε άναρχη πόλη και σε πολυεπίπεδη κρίση;

Δυστυχώς, καταφέραμε να αυτοπυροβοληθούμε στο πόδι και πλέον οι προοπτικές για την ελληνική οικονομία διαφαίνονται χειρότερες το 2009 και πιθανόν πιο πέρα.

Όλοι εκείνοι που έχασαν ή θα χάσουν τη δουλειά τους μπορούν να κατηγορήσουν όποιον θέλουν. Από την κυβέρνηση, τους κουκουλοφόρους, μέχρι κι όποιον άλλον θέλουν.

Όλοι όμως θα έπρεπε να αναρωτηθούμε γιατί φτάσαμε να ζούμε τέτοιες τριτοκοσμικές σκηνές.

Το σίγουρο είναι ότι η υπερβολή ήταν ο κανόνας αυτής της πορείας και το μέτρο η εξαίρεση είτε αφορούσε στα ΜΜΕ, είτε στην κυβέρνηση, είτε στην αντιπολίτευση, είτε στους τινέιτζερ που αναζητούν όραμα και ελπίδα ή στους επαγγελματίες ταραξίες.

Δυστυχώς, η καταστροφή μιας προσπάθειας για την ανάταση της ελληνικής οικονομίας που ξεκίνησε στις αρχές της δεκαετίας του 1990, με όλα τα λάθη που έγιναν στο μεταξύ, κινδυνεύει να πάει στράφι.

Όμως λίγοι το αντιλαμβάνονται ακόμη
.

Dr. Money

[email protected]  

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v