Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Δοκιμασία κάτω από τις 1.800 για το ΧΑ

Με απώλειες 2% υποχωρεί μέχρι στιγμής μέσα στο όριο στήριξης ο ΓΔ. Συνεχίζεται το άδειασμα κυρίως ξένων σε τράπεζες και χαρτιά του 20άρη, απ’ όπου διασώζονται ΟΠΑΠ και MΟΗ. Πτώση 5% για ΠΕΙΡ, 4,6% για ΕFG.

  • του Μιχαήλ Γελαντάλι
Κλίνουν επικίνδυνα προς τις πρώτες στηρίξεις τους βασικοί δείκτες και μετοχές, στα περισσότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Σε ανάλογο ρυθμό βεβαίως το Χρηματιστήριο Αθηνών, που ούτως ή άλλως υστερεί σε απόδοση σε περιόδους ανοδικών εκλάμψεων.

Ο Γενικός Δείκτης πιέστηκε μέχρι το χαμηλό των 1.785 μονάδων, παραμένοντας μέχρι τώρα μέσα στο εύρος αντοχής, με επιθετικές πωλήσεις σε τραπεζικούς τίτλους και μετοχές του 20άρη να συνεχίζονται.

Λίγο ως πολύ προδιαγεγραμμένη η νέα υποχώρηση για τη μετοχή της Alpha Bank, που χάνει τα 6 ευρώ και δοκιμάζεται μέχρι τα χαμηλά των 5,92 ευρώ. Με ιδιαίτερα υψηλές και σήμερα συναλλαγές η αξία των οποίων προσεγγίζει πλέον τα 2 εκατ. ευρώ.

Πρόκειται, κατά την εκτίμηση παραγόντων της αγοράς, για «ουρά» μεγάλης εντολής πώλησης που έχει ενεργοποιηθεί από την Lehman Brothers (ή θυγατρικό χαρτοφυλάκιό της) που αποχωρεί εντελώς από τον κλάδο.

Χαμηλότερες τιμές όμως καταγράφονται για τις μετοχές της Eurobank προς τα 5,7 ευρώ, της Πειραιώς προς τα 5,88 ευρώ, της Κύπρου μέχρι τα 2,37 ευρώ, της ΜΡΒ προς τα 1,79 ευρώ.

Σε τιμές χαμηλότερα των 3 ευρώ ταλαιπωρείται πλέον η Intralot, η αποτίμηση της οποίας υποχωρεί κάτω και από το μισό δισ. ευρώ.

Από τον FTSE 20 είναι ενδεικτικό πως κρατούν μόνο ο ΟΠΑΠ στα 21,54 ευρώ (1,5%) και σχετικά η Motor Oil στα 7,80 ευρώ.

Από πλευράς συναλλαγών θα λέγαμε πως με υψηλούς τζίρους, δεδομένης της αγοραστικής άπνοιας, υποχωρούν Μυτιληναίος, Ηλεκτρονική Αθηνών, ΓΕΚ, ΕΧΑΕ, Alapis, Μηχανική, Lamda Development, Ελλάκτωρ, Folli Follie, Φουρλής, Τέρνα Ενεργειακή και αρκετές ακόμη από αυτήν την κατηγορία.

Μετά από περίπου μια ώρα συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης μετρά απώλειες της τάξης του 2,1% (1.796 μονάδες), ο 20άρης -2,3% (918 μονάδες) με συναλλαγές κατά τι περισσότερες των 30 εκατ. ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v