Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

XA: Μας χαιρετάει και η… στερλίνα

Ρευστοποιούν θέσεις σε ελληνικές μετοχές τα βρετανικά funds αξιοποιώντας και την ανατίμηση του ευρώ έναντι της στερλίνας. Οι πωλήσεις σε ΕΤΕ και υπόλοιπες τράπεζες και η μικρή στροφή σε ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ.

  • του Χρήστου Κίτσιου
XA: Μας χαιρετάει και η… στερλίνα
Μετά το δολάριο, το Χ.Α αποχαιρετά και την στερλίνα μιας και το τελευταίο διάστημα σειρά βρετανικών χαρτοφυλακίων -μακροπρόθεσμου ορίζοντα στην πλειονότητά τους- ρευστοποιούν ελληνικές μετοχές αξιοποιώντας την άνοδο του ευρώ έναντι του δολαρίου.

Με το ευρώ να έχει ενισχυθεί έναντι της στερλίνας κατά 10,4% από τις 11 Σεπτεμβρίου ως τις 10 Δεκεμβρίου, τα βρετανικά χαρτοφυλάκια ρευστοποιούν το τελευταίο διάστημα συνολικά θέσεις σε ευρώ, γυρνώντας σε θέσεις σε στερλίνα.

Ο επαναπατρισμός βρετανικών κεφαλαίων πλήττει τις ελληνικές μετοχές περισσότερο, καθώς συμπίπτει με την αύξηση πιστωτικού και πολιτικού κινδύνου της χώρας και με τη συνολική πτώση του Χ.Α. στις επενδυτικές προτιμήσεις των ξένων.

Το πλήγμα για το ελληνικό χρηματιστήριο, σύμφωνα με χρηματιστές που εκτελούν εντολές για λογαριασμό ξένων, πηγάζει κυρίως από το γεγονός ότι τα χαρτοφυλάκια που αποχωρούν είναι κατά βάση μακροχρόνιου ορίζοντα επενδυτές (αμοιβαία, pension funds, ασφαλιστικές εταιρίες). Τα βρετανικά funds αποεπενδύονται ή μειώνουν σημαντικά θέσεις που διατηρούσαν χρόνια σε τραπεζικούς κυρίως τίτλους, καθώς και σε επιλεγμένους τίτλους μεσαίας κεφαλαιοποίησης.

Χαρακτηριστικό είναι ότι fund μεγάλου οίκου ρευστοποίησε κατά τις τελευταίες συνεδριάσεις περί τα 9 εκατομμύρια μετοχές της Εθνικής, ενώ μεγάλο πωλητή διαθέτει και ο τίτλος της Alpha Bank. Στην Κύπρου πωλητές εδώ και καιρό είναι χαρτοφυλάκια με θεματοφύλακα τη Morgan Stanley, ενώ ο τίτλος της EFG Eurobank ταλαιπωρείται από την έξοδο hedge funds από το X.A.

Έτσι, ενώ το κλίμα στις διεθνείς αγορές, μετά τις προαναγγελίες μέτρων από τον κ. Ομπάμα, βελτιώνεται και οι αμερικανικοί δείκτες έχουν δώσει αντίδραση της τάξης του 20% από τα χαμηλά τους, δικαιολογώντας προσδοκίες για συνέχιση ενός bear market rally, το Χ.Α. ταλαιπωρείται από την αποεπένδυση των ξένων, με τον Δείκτη να διασώζεται χάρη στην καλύτερη πορεία των ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και ΔΕΗ, τίτλων που είναι οι κερδισμένοι των μίνι αναδιαρθρώσεων χαρτοφυλακίων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v