Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το κόστος της δυσφήμησης!

Το κόστος της επισκευής των καταστημάτων που υπέστησαν ζημιές μπορεί να ανέλθει στα 400 εκατ. ευρώ. Όμως, το κόστος της δυσφήμησης της χώρας που εμφανίζεται να μην έχει ηγεσία είναι πολλαπλάσιο.

Το κόστος της δυσφήμησης!
Ήταν στραβό το κλήμα, το 'φαγε κι ο γάιδαρος...

Η κατάσταση στην οικονομία είχε αρχίσει να χειροτερεύει εδώ και αρκετούς μήνες καθώς οι επιπτώσεις της διεθνούς κρίσης γίνονταν ολοένα και πιο πολύ αισθητές, αναδεικνύοντας τις χρόνιες διαρθρωτικές αδυναμίες της οικονομίας όπως το υψηλό δημόσιο χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ.

Η πολιτική ζωή του τόπου είχε αρχίσει να δηλητηριάζεται αρκετά πριν το σκάνδαλο του Βατοπεδίου έρθει στην επιφάνεια.

Όμως, το κερασάκι στην τούρτα της αρνητικής κατάστασης που είχε ήδη δημιουργηθεί έβαλαν οι εικόνες και οι ανταποκρίσεις του ξένου Τύπου από τις οδομαχίες κι όλα αυτά που συμβαίνουν στους δρόμους των ελληνικών πόλεων τις τελευταίες μέρες.

Η περίφημη διεύρυνση του spread των ελληνικών κρατικών ομολόγων έναντι των γερμανικών αντανακλά αυτή την πραγματικότητα και πιθανόν να μεταφραστεί σε περισσότερα εκατομμύρια ευρώ για τόκους τον επόμενο χρόνο και απομειώσεις για τους Έλληνες και ξένους επενδυτές που διαθέτουν ελληνικά κρατικά ομόλογα στο χαρτοφυλάκιό τους στα τέλη του 2008.

Η υποβάθμιση των προοπτικών (outlook) πιστοληπτικής αξιολόγησης τεσσάρων μεγάλων ελληνικών τραπεζών από τη Moody’s συνδέεται εν μέρει επίσης με την επιδείνωση του οικονομικού κλίματος στην οποία συμβάλλουν τα επεισόδια των τελευταίων ημερών.

Το ίδιο και η αδυναμία της Σοφοκλέους.

Οι επιπτώσεις στον τουρισμό και στις άμεσες ξένες επενδύσεις θα φανούν λογικά αργότερα και θα επιτείνουν το αρνητικό κλίμα που θα επικρατεί εκείνη την περίοδο.

Δυστυχώς, σε πολύ κόσμο στο εξωτερικό, και κυρίως σε ξένους επενδυτές, η εντύπωση που έχει δημιουργηθεί είναι κακή και συνοψίζεται κυρίως σε δύο πράγματα:

Πρώτον, η χώρα δεν έχει ηγεσία και δεύτερον, δεν έχει σχέδιο για να βγει από την κρίση.

Είναι τραγικό αν σκεφτεί κανείς ότι δεν έχουν περάσει παρά 4 χρόνια και μερικοί μήνες από τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας του 2004 που δημιούργησαν μια τελείως διαφορετική εικόνα για τη σύγχρονη Ελλάδα.

Ό,τι κερδίσαμε από την Ολυμπιάδα του 2004 το χάνουμε σταθερά και σταδιακά με μια σειρά ενέργειές μας, με αποκορύφωμα τα γεγονότα των τελευταίων ημερών.

Κι αντί να κάνουμε κάτι για να σταματήσει το κακό, αρκετοί από εμάς κάνουν ό,τι είναι δυνατόν για να αποδείξουν ότι είμαστε προβληματική χώρα.

Η δυσφήμηση της χώρας από τα γεγονότα των τελευταίων ημερών, τα οποία κάνουν εμφανή την απουσία μιας στιβαρής ηγεσίας και ενός κράτους δικαίου που εγγυάται την ασφάλεια των πολιτών και της περιουσίας τους, είναι πολύ μεγάλη.

Σε καθαρά οικονομικούς όρους θα πρέπει να ανέρχεται σε μερικά δισ. ευρώ.

Αν σ’ αυτά τα λεφτά προστεθούν οι υλικές ζημιές από τις καταστροφές και τη λεηλασία των καταστημάτων και οι πιθανές απώλειες θέσεων εργασίας, το συνολικό κόστος ανεβαίνει ακόμη περισσότερο.


Dr. Money

[email protected]

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v