Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

"Κοιτά" ξανά χαμηλότερα η Σοφοκλέους

Εχασε την αφορμή ανοδικής αντίδρασης των ξένων αγορών το ΧΑ και «ξανακοιτάζει» χαμηλότερα. Πρώτη στήριξη στις 1.780-1.790 μονάδες, με το «έξυπνο χρήμα» να αναζητεί διεξόδους στην δεύτερη ταχύτητα της μεγάλης κεφαλαιοποίησης.

  • του Μιχαήλ Γελαντάλι
Σε τροχιά διόρθωσης οι αγορές, από χθες. Με την ελληνική να έχει χάσει ούτως ή άλλως ωφέλιμο χρόνο «ανοδικής αντίδρασης», παραμένοντας σε διακύμανση στο σχετικά στενό εύρος των 1.800-1.950 μονάδων. Με καταγεγραμμένους, βραχυπρόθεσμα, πυθμένες, στις 1.886-1.889 μονάδες (5-8/12).

Με τον τραπεζικό κλάδο να παραμένει προβληματικός, παρά τις σημαντικές απώλειες που καταγράφονται για τον κλαδικό δείκτη από την αρχή του έτους και με την ρευστότητα να παραμένει στάσιμη και απλά να μετακυλίεται από τη μια ομάδα μετοχών στην άλλη.

Αναμφίβολα η βραχυπρόθεσμη τάση των βασικών δεικτών του ΧΑ παραμένει σε μεγάλο βαθμό εξαρτώμενη από αυτήν του Dow Jones. Για τον συγκεκριμένο δείκτη η τεχνική προσέγγιση δίνει σε αυτή τη φάση σημεία πώλησης.

Όμως, η κατάσταση στην εθνική οικονομία, κατ’ επέκταση στην χρηματιστηριακή αγορά, επιβαρύνεται και αυτό δυστυχώς αποτυπώνεται κατ’ αρχήν στα ομόλογα.

Ζοφερά τα όσα αναφέρονται σε σχετικό θέμα της Ελενας Λάσκαρη, με τον Νίκο Γ. Δρόσο να κινείται προς την ίδια κατεύθυνση.

Αυτή η παράμετρος, εξαιρετικά σημαντική για τον εθνικό δανεισμό, καθιστά ασφυκτικό το πλαίσιο χρηματοδότησης-λειτουργίας βεβαίως και των επιχειρήσεων σε βάθος τουλάχιστον ενός-δυο τριμήνων.

Οι συνέπειες ορατές, με τον εδώ και καιρό προβληματικό Μαΐλλη να κλείνει την παραγωγή του στην Γερμανία, την ΣΑΟΣ να αιτείται υπαγωγής στο άρθρο 99, ενώ σε σχετικό θέμα του Στέφανου Κοτζαμάνη αναφέρονται οι 4+5 πληγές των κατασκευαστικών εταιρειών.

Κατά συνέπεια θεωρούμε δύσκολη την προσέγγιση του Γενικού Δείκτη μεσοπρόθεσμα, που με βάση την τεχνική ανάλυση παραπέμπει σε καταγραφή τιμών χαμηλότερων των 1.780-1.790 μονάδων.

Πρακτικά η αγορά θα δοκιμαστεί σήμερα με το «έξυπνο χρήμα» να επιχειρεί να μετακυλίσει θέσεις του από μη τραπεζικές μετοχές του 20άρη σε τίτλους εταιρειών Μεγάλης Κεφαλαιοποίησης.

Ενδεικτική θεωρούμε την στροφή μέρους αυτής της ρευστότητας σε μετοχές των Μηχανικής, InfoQuest, Μυτιληναίος, Βιοχάλκο, Τέρνα Ενεργειακή, ΓΕΚ, Σαράντης, Autohellas, Φουρλής και ακόμη ορισμένων από αυτή την κατηγορία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v