Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Πώς η έξοδος 2 δισ. «εξάτμισε» 84 δισ. ευρώ

Με "βουτιά" 65% από την αρχή του έτους στο Χ.Α., θα περίμενε κανείς ότι οι ξένοι τράπηκαν σε άτακτη φυγή. Ωστόσο, οι καθαρές εκροές ανέρχονται μόλις σε 2,2 δισ. ευρώ, τη στιγμή που από το Χ.Α. "εξατμίστηκαν" 84 δισ. ευρώ.  

  • του Γιώργου Φλώκα
ΧΑ: Πώς η έξοδος 2 δισ. «εξάτμισε» 84 δισ. ευρώ
Με την εγχώρια αγορά να έχει «βυθιστεί» 65% χαμηλότερα από την αρχή του έτους, κυρίως λόγω πωλήσεων από ξένους, θα περίμενε κανείς μια άτακτη φυγή των ξένων χαρτοφυλακίων.

Ωστόσο, οι ξένοι έχουν "καταφέρει" να εξαφανίσουν 84 δισ. κεφαλαιοποίηση σε ένα εξάμηνο, με καθαρές εκροές μόλις 2 δισ. ευρώ, μειώνοντας τη συμμετοχή τους στο Χ.Α. από το 53,5% στο 48,7%.

Ειδικότερα, στις 31 Μαΐου, η συμμετοχή των ξένων στις εισηγμένες μετοχές του Χρηματιστηρίου Αθηνών ανερχόταν στο 53,47% του συνόλου, με 59,56% στα blue chips του FT 20 και μικρότερες συμμετοχές στις μετοχές μεσαίας και χαμηλότερης κεφαλαιοποίησης.

Στα τέλη Νοεμβρίου, το ποσοστό των ξένων επενδυτών στη Σοφοκλέους είχε υποχωρήσει στο 48,7%, διατηρώντας όμως ποσοστό άνω του 50% στη μεγάλη κεφαλαιοποίηση (52,2%).

Ωστόσο, η μείωση της συμμετοχής των ξένων κατά μόλις 4,7% οδήγησε σε καταβαράθρωση 44% για τον Γενικό Δείκτη από τις 31 Μαΐου.

Ο χειρότερος μήνας για το ελληνικό χρηματιστήριο ήταν μακράν ο Οκτώβριος, οπότε και εμφάνισε πτώση 27,9%, με τους ξένους να αποσύρουν σχεδόν 1,2 δισ. από το ταμπλό. 

Ισχυρές μηνιαίες απώλειες, άνω του 10% εμφάνισε η εγχώρια αγορά τόσο τον Σεπτέμβριο (-13,25%), με τις καθαρές εκροές από ξένους στα 246 εκατ. ευρώ, όσο και τον Ιούνιο (-17,6%) με τις εκροές στα 583 εκατ. ευρώ.  

Σημαντικότερος παράγοντας που οδήγησε στην αποχώρηση των ξένων από το ελληνικό ταμπλό, η διεθνής οικονομική κρίση που οδήγησε σε εκτίναξη της αποστροφής προς το επενδυτικό ρίσκο, το κλείσιμο διεθνών τραπεζών και επενδυτικών οίκων και οι ανάγκες αυξημένης ρευστότητας, με αποτέλεσμα το κλείσιμο θέσεων, αλλά και οι σχετικές αποτιμήσεις, καθώς δεν θα μπορούσαν οι ελληνικές μετοχές να μην πληγούν από το «βούλιαγμα» των αποτιμήσεων ξένων τραπεζών που αντιμετώπισαν άμεσα τον «κυκλώνα» του subprime.

Η έλλειψη εγχώριων επενδυτικών δυνάμεων που θα αντιστάθμιζαν τις αθρόες πωλήσεις των ξένων ήταν εμφανής, εντείνοντας το πρόβλημα και καταδεικνύοντας τη «ρηχότητα» της ελληνικής αγοράς, ενισχύοντας περισσότερο το προφίλ ρίσκου της έναντι άλλων ανεπτυγμένων αγορών.

Σε κεφαλαιακή βάση, οι καθαρές εκροές από το ελληνικό χρηματιστήριο από τις 31/5 έως τα τέλη Νοεμβρίου ανέρχονται μόλις σε 2,2 δισ. ευρώ. Δηλαδή, οι ξένοι απέσυραν από το ταμπλό μόλις 2,2 δισ.

Στο ίδιο διάστημα, η κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. υποχώρησε από τα 157 δισ. ευρώ στα 73 δισ. ευρώ (στα τέλη Νοεμβρίου), με τους Έλληνες επενδυτές μάλιστα να ενισχύουν τη συμμετοχή τους.

Δηλαδή οι ξένοι πέτυχαν, με απόσυρση 2,2 δισ. ευρώ να μειώσουν την αξία της ελληνικής αγοράς και του δικού τους 48,7% -μην το ξεχνάμε- κατά 84 δισ. ευρώ.

Αξίζει να επισημανθεί ότι στο ίδιο διάστημα, η κεφαλαιοποίηση της Εθνικής Τράπεζας μειώθηκε κατά σχεδόν 11 δισ. ευρώ (από 18,11 στα 7,35 δισ. ευρω), της Πειραιώς κατά σχεδόν 5 δισ. ευρώ, της Eurobank κατά 6 δισ. ευρώ και της Alpha Bank κατά 5,7 δισ. ευρώ.

* Ο αναλυτικός πίνακας με τις συναλλαγές των ξένων και την πορεία της αγοράς στο εξάμηνο Ιουνίου-Νοεμβρίου δημοσιεύεται στη διπλανή στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v