Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Madoff: Ο ιός της subprime ξαναχτυπά…

Ο διαβόητος συνδυασμός απληστίας, απουσίας ελέγχου και… απατεωνιάς, που οδήγησε στην εκδήλωση της διαβόητης subprime, «χτύπησε» πάλι και αυτή τη φορά ακούει στο όνομα «Madoff»…

Madoff: Ο ιός της subprime ξαναχτυπά…
Φίλτατοι, καλή σας ημέρα.

Απολύτως ενδεικτικό της φιλοσοφίας που οδήγησε το αμερικανικό χρηματοπιστωτικό σύστημα -και κατά προέκταση την παγκόσμια οικονομία- στα δεινά που υφίσταται σήμερα είναι το τελευταίο "σκάνδαλο", ύψους 50 δισ. δολ., που συγκλονίζει τη Wall Street και φέρει το όνομα ενός τέως προέδρου του Nasdaq, του κ. Bernie Madoff…

Ορισμένα από τα μεγαλύτερα ονόματα του αμερικανικού και διεθνούς χρηματοπιστωτικού και τραπεζικού στερεώματος συγκαταλέγονται μεταξύ εκείνων που εμπιστεύτηκαν τα κεφάλαιά τους στη διαχείριση του "έγκριτου" -έως την Παρασκευή, οπότε και αποκαλύφτηκε η όλη υπόθεση- πρώην προέδρου του Nasdaq.

Μεταξύ αυτών η Nomura Holdings, η UBS, η Tremont Capital Management, η BNP Paribas, ο κ. Fred Wilpon, ιδιοκτήτης της ομάδας baseball "New York Mets", ο εκ των συνιδρυτών της "Bed, Bath & Beyond", κ. Leonard Feinstein, ο κροίσος του real estate κ. Mort Zuckerman και πολλοί άλλοι (αντιλαμβάνομαι ότι ακόμη και στην… Ελλάδα υπάρχουν ορισμένοι παθόντες…) επέλεξαν τον κ. Madoff για τη διαχείριση των κεφαλαίων τους, σύμφωνα με το "Μarketwatch".

Το κύρος και η αίγλη της θέσης που κατείχε παλαιότερα περιέβαλλαν τον κ. Madoff και απέτρεπαν ακόμη και την περιβόητη "Securities and Exchange Commission" (SEC) από τη διενέργεια ελέγχων στις δραστηριότητές του… και στην εταιρία του "Bernard L. Madoff Investment Securities LLC", την τελευταία διετία.

Ταυτόχρονα, οι αποδόσεις που εμφάνιζαν τα μηνιαία "statements" όσων επένδυαν στον κ. Μadoff ήταν τέτοιες ώστε να προσελκύσουν ακόμη και τους πλέον επιφυλακτικούς επενδυτές.

Σύμφωνα με όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας, ακόμη και τις μαύρες ημέρες του προηγούμενου Σεπτεμβρίου, οπότε κατέρρεε το σύμπαν άπαν και κλονίζονταν οι διεθνείς κεφαλαιαγορές, οι αποδόσεις των χαρτοφυλακίων του κ. Madoff (τα οποία αφορούσαν σε μία περίπλοκη διαδικασία αντιστάθμισης κινδύνου, με τη χρήση σύνθετων προθεσμιακών εργαλείων) ήταν θετικές και μάλιστα κατά τρόπο αξιοπρόσεκτο.

Ουδείς ωστόσο, ακόμη και οι πλέον αυστηρές εποπτικές αρχές στην υφήλιο, οι αμερικανικές, "μπήκε στον κόπο" να αναρωτηθεί σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο τούτες ήταν εφικτές, ή βεβαίως για τη διαφάνεια της όλης υπόθεσης…

Για την ακρίβεια, εάν η τρέχουσα κρίση δεν είχε οδηγήσει τον ίδιο τον Madoff να ομολογήσει στους… γιους του τι ακριβώς συμβαίνει με τα υπό διαχείριση κεφάλαια, ίσως ακόμη και αυτήν τη στιγμή οι δραστηριότητές του να ήταν στο… σκοτάδι.

Με άλλα λόγια, ο περίφημος συνδυασμός απληστίας, απουσίας ελέγχου και… απατεωνιάς, που οδήγησε στην εκδήλωση της διαβόητης subprime, «χτύπησε» για μία ακόμη φορά, καθιστώντας σαφές ότι ακόμη και στο Αμέρικα… δεν το έχουν μάθει το μάθημά τους…

[email protected]

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v