Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Οι ξένοι καλούν σε αντίδραση

Το ενδεχόμενο βραχυπρόθεσμου ανοδικού κύκλου στις ξένες αγορές είναι ανοικτό. Το εάν θα ακολουθήσει και το ΧΑ, θα εξαρτηθεί από την προσπάθεια αντίδρασης των τραπεζικών μετοχών, πλην Εθνικής, αλλά και της μόχλευσης σε ΔΕΗ.

  • του Μιχαήλ Γελαντάλι
Σε ακόμη μια βραχυπρόθεσμης μορφής αντίδραση οδηγούνται οι αγορές. Ετσι, μετά την τελευταία επίσης βραχυπρόθεσμη διόρθωση βασικών δεικτών, μετοχών διεθνώς και την επιβεβαίωση της στήριξης για τον Dow Jones, σειρά φαίνεται να έχει το ανοδικό σενάριο.

Μέχρι και 2% υψηλότερα παρέπεμπαν πριν από λίγο τα συμβόλαια του DAX στην Φρανκφούρτη, ενώ στο Χρηματιστήριο Αθηνών, Γενικός Δείκτης και FTSE 20 πληρούν προϋποθέσεις για την εκδήλωση μιας συνακόλουθης κίνησης.

Εάν μάλιστα, όπως σημειώνονταν και στο σχόλιό μας του Σαββάτου, με εύγλωττο τίτλο «ζητείται τραπεζική αφύπνιση» μετακυλιθεί ένα μέρος της ρευστότητας έστω σε μια εκ των Eurobank, Alpha Bank, τότε ο FTSE 20 μπορεί να αντιδράσει άμεσα.

Για τη μετοχή της Εθνικής επιμένουμε πως όσο παραμένει σε σχετική απόκλιση από τα χαμηλά έτους, τόσο θα ποντάρουμε σε βραχυπρόθεσμες ανοδικές εκλάμψεις τόσο της μετοχής όσο και του FTSE 20.

Αλλωστε ο συγκεκριμένος δείκτης παραμένει σε σχετική επαφή με τις 940 μονάδες, περιοχή που καλείται να δοκιμάσει ανοδικά από την αρχή κιόλας της συνεδρίασης.

Στην περίπτωση που Eurobank ή Alpha Bank ή ακόμα καλύτερα και οι δυο μαζί επιχειρηθεί να «μοχλευθούν», τότε η Εθνική θα έχει περισσότερες βοήθειες.

Βέβαια για την Alpha Bank μένει να φανεί κατά πόσο χαρτοφυλάκια συνδεδεμένα με την Lehman Brothers έχουν ολοκληρώσει τον κύκλο ρευστοποιήσεων.

Το πιθανότερο είναι πως μέρος του «έξυπνου χρήματος», που τις τελευταίες 30-40 ημέρες ποντάρει σε ΔΕΗ, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, με εξαιρετικά αποτελέσματα, θα συνεχίσει να κινείται σε αυτήν την τριάδα εισηγμένων.

Εχουμε αναφερθεί όμως στη μετακύλιση ενός μέρους αυτής της ρευστότητας των συγκεκριμένων εφοπλιστικών κύκλων σε επιμέρους μετοχές της Μεγάλης Κεφαλαιοποίησης. Περιμένουμε πως μετοχές εταιρειών, όπου είναι εμφανής και η στήριξη του βασικού μετόχου, επιχειρηματία, να υπάρξει προσπάθεια εκμετάλλευσης της όποιας θετικής αφορμής δοθεί έξωθεν.

Σε μετοχές εταιρειών όπως Ελλάκτωρ, Σιδενόρ, ΓΕΚ, Τέρνα Ενεργειακή, Μηχανική, Σαράντης, Autohellas, ΜΕΤΚΑ, ΕΧΑΕ και άλλων αυτής της κατηγορίας, υπάρχει ρευστότητα για «μόχλευση».

Μένει να δοθεί η αφορμή.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v