Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΗΠΑ: Είναι λάθος η "συνταγή" διάσωσης;

Το τι κάνουν στις ΗΠΑ για να ορθοποδήσουν, υπό τη σκιά των προβλημάτων που αντιμετωπίζουμε εδώ στο "Ελλάντα", έρχεται σε δεύτερη μοίρα. Αν αποτύχουν οι Αμερικανοί όμως, τότε ποια θα είναι η δική μας τύχη;

ΗΠΑ: Είναι λάθος η συνταγή διάσωσης;
Φίλτατοι, καλή σας ημέρα και καλή εβδομάδα!

Το τι κάνουν στις ΗΠΑ για να ορθοποδήσουν, υπό τη σκιά των προβλημάτων που αντιμετωπίζουμε εδώ στο "Ελλάντα" με το Δημόσιο να βρίσκεται στο χείλος του γκρεμού από πλευράς δυνατότητας δανεισμού, με τη ναυτιλία να κατακρημνίζεται, τον εμπορικό κόσμο της Αθήνας να καταρρέει και με τις τράπεζες να αγωνιούν για την επόμενη μέρα, ίσως έρχεται σε δεύτερη μοίρα.

Αν αποτύχουν οι Αμερικανοί, όμως, τότε ποια θα είναι η δική μας τύχη;

Υπό το πρίσμα αυτό, ίσως θα άξιζε τον κόπο να δούμε ξανά» κανα δύο πραγματάκια...

Οι επικριτές της πολιτικής που ακολουθούν κατά τη διάρκεια του τελευταίου τριμήνου ο Αμερικανός υπουργός των Οικονομικών κ. Χένρι Πόλσον και ο διοικητής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας κ. Μπεν Μπερνάκε, με στόχο τη διάσωση του εκεί τραπεζικού συστήματος, υπήρξαν πολλοί.

Στο επίκεντρο της κριτικής αυτής ο τρόπος διαχείρισης του περίφημου πακέτου των 700 δισ. δολ. που ενέκρινε το Κογκρέσο αλλά και οι μέθοδοι που ακολουθεί η Fed για τη διάσωση όσων πιστωτικών ιδρυμάτων καταρρέουν -και μέχρι στιγμής αριθμούν τα 25, φέτος- στις ΗΠΑ.

Τελευταίο... θύμα η Sanderson State Bank, που κατέρρευσε μόλις την... Παρασκευή.

Τροφή σε αυτήν την κριτική, η οποία έως έναν βαθμό πρέπει να θεωρηθεί αναμενόμενη -δεδομένου του εύρους του εγχειρήματος και της σημασίας που έχει για την αμερικανική και την παγκόσμια οικονομία- έδωσε και ο ίδιος ο κ. Μπερνάκε, ο οποίος επανακαθόρισε τον προηγούμενο μήνα τη χρήση των παραπάνω κεφαλαίων, διοχετεύοντας ή εντέλει ανακοινώνοντας ότι προτίθεται να διοχετεύσει μέρος του συνολικού ποσού για τη διάσωση και άλλων κλάδων της οικονομίας, όπως η προβληματική αυτοκινητοβιομηχανία.

Μεταξύ των επικριτών αυτών και ο διεθνής επενδυτής και συνιδρυτής του Quantum Fund (επικεφαλής του οποίου είναι ο κ. Τζ. Σόρος) κ. Τζιμ Ρότζερς.

Τι λέει ο κ. Ρότζερς; απλά ότι η πολιτική που ακολουθεί η Fed και το αμερικανικό δημόσιο, φορτώνοντας όποια τράπεζα καταρρέει στις πλάτες μίας άλλης υγιούς (ή εντέλει με λιγότερα προβλήματα), οδηγεί ολόκληρο τον τραπεζικό κλάδο των ΗΠΑ σε χρεοκοπία...

Σύμφωνα με τον ίδιο, αντί να ακολουθηθεί μία πολιτική διαφάνειας και εξυγίανσης των τραπεζικών ισολογισμών, απλώς χρησιμοποιούνται τα χρήματα των φορολογουμένων για να διαιωνιστούν χείριστες τραπεζικές πρακτικές απόκρυψης ελλειμμάτων και ζημιών, που αναπόφευκτα θα οδηγήσουν σε νέες... Lehman, ήτοι σε νέες τραπεζικές καταρρεύσεις...

Επιπροσθέτως, τροφή για επικρίσεις έχει δώσει και η αδιαφανής πολιτική που ακολουθεί η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ σε ό,τι αφορά τη δημοσιοποίηση των ονομάτων όσων τραπεζών... διασώζονται αλλά και του ύψους των κεφαλαίων που χρησιμοποιούνται για την εξαγορά του λεγομένου τοξικού ενεργητικού... που αυτές είχαν.

Η όλη υπόθεση έχει φτάσει μάλιστα ενώπιον της αμερικανικής δικαιοσύνης καθώς το πρακτορείο Bloomberg μήνυσε τη Fed (ναι, έγινε και αυτό) κατηγορώντας την για αδιαφάνεια στη χρήση κεφαλαίων ύψους 2 τρισ. δολ.

Το σύνολο των μεθόδων αυτών προφανώς αφορά στην επικράτηση όρων διαφάνειας, ή μη. Επίσης, αφορά στη δυνατότητα του κοινού και των φορολογουμένων να γνωρίζουν πώς ακριβώς χρησιμοποιούνται τα χρήματά τους...

Τέλος, αφορά στο ενδεχόμενο απόκρυψης τμήματος του συνολικού προβλήματος που αντιμετωπίζει το αερικανικό και κατ’ επέκταση το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα...

Μήπως τελικά, τα πράγματα είναι ακόμη σοβαρότερα... και το φως στο τούνελ δεν θα έρθει ούτε το 2010; Μήπως;

[email protected]  

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v