Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ράλι ανακούφισης και Αϊ-Βασίλης

Η μεγάλη πτώση φέρνει γκρίνια. Φέρνει όμως και απότομα ράλι ανακούφισης, όταν ελάχιστοι το περιμένουν, που μπορεί να αποδειχτούν πιο άγρια μέσα στον Δεκέμβριο.

Ράλι ανακούφισης και Αϊ-Βασίλης
Η ιστορία δείχνει ότι ακόμη και σε πτωτικές αγορές υπάρχουν κάποια διαστήματα όπου οι αγορές κάνουν ράλι.

Το χρηματιστηριακό ράλι από τα μέσα Ιουλίου μέχρι κάποιο σημείο τον Αύγουστο συνιστά τέτοια περίπτωση.

Όμως, όλες οι μετέπειτα προσπάθειες των αγορών να κάνουν ράλι εξαντλήθηκαν μέσα σε λίγες μέρες, διαψεύδοντας τις προβλέψεις αρκετών αναλυτών.

Έπειτα από τέτοια εμπειρία δεν προξενεί απορία ότι όλοι κρατάνε μικρό καλάθι όταν αναφέρονται στην πιθανότητα ενός ράλι ανακούφισης.

Μερικοί μάλιστα το έχουν ξεχάσει τελείως καθότι προτιμούν να κάνουν προβλέψεις για το πότε θα ξεκινήσει το επόμενο μεγάλο ανοδικό ράλι.

Όμως, η Ιστορία διδάσκει ότι ακόμη και στις πιο επώδυνες πτωτικές αγορές της δεκαετίας του 1930 στις ΗΠΑ και του 1990 στην Ιαπωνία οι μετοχές δεν απέτυχαν να κάνουν ράλι που πρόσφεραν μεγάλα κέρδη σε όσους έπιασαν το... τάιμινγκ.

Είναι χαρακτηριστικό ότι από τον Νοέμβριο του 1929 μέχρι τον Μάρτιο του 1932 ο δείκτης Dow Jones κατέγραψε 6 ράλι ανακούφισης.

Η μέση διάρκειά τους ήταν 2 μήνες και η μέση άνοδος της τάξεως του 30%.

Μάλιστα το πρώτο ράλι ανακούφισης μετά τη μεγάλη πτώση που διήρκεσε από τον Νοέμβριο του 1929 μέχρι τον Απρίλιο του 1930 είδε τον Dow Jones να κερδίζει 49%.

Ήταν ίσως επόμενο την επόμενη φορά που ο αμερικανικός δείκτης επιχείρησε κάτι αντίστοιχο, δηλαδή από τον Ιούνιο του 1930 μέχρι τον Σεπτέμβριο του ίδιου χρόνου, ο Dow Jones να ανέβει 16% αφού οι μνήμες του προηγούμενο ράλι ήταν ακόμη νωπές.

Στην περίπτωση της Ιαπωνίας είχαμε 9 ράλι ανακούφισης με μέση διάρκεια χρόνου τους 7 μήνες και με μέση άνοδο της τάξεως του 35%.

Θα ήταν λοιπόν λάθος να θεωρήσει κανείς ότι δεν θα δούμε παρόμοιο ή παρόμοια ράλι ανακούφισης στις αγορές σήμερα.

Ένα τέτοιο ράλι θα μπορούσε να εκδηλωθεί αυτόν τον μήνα καθότι συντρέχουν διάφοροι λόγοι: η επενδυτική ψυχολογία που βρίσκεται σε πολύ χαμηλά επίπεδα, οι μεγάλες αγορές μετοχών από τους insiders, η μεγάλη πτώση των τιμών, οι αποτιμήσεις κ.λπ.

Υπάρχει όμως κι ένας ακόμη λόγος.

Η Ιστορία δείχνει ότι ο Δεκέμβριος είναι ένας από τους καλύτερους μήνες του χρόνου για τις χρηματιστηριακές αγορές.

Σε μεγάλο βαθμό αυτό το οφείλει στο αποκαλούμενο ράλι του Αϊ-Βασίλη που παρατηρείται συνήθως την τελευταία εβδομάδα του μήνα μεταξύ των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.

Διάφοροι λόγοι έχουν παρατεθεί για να εξηγήσουν αυτό το φαινόμενο.

Η πιο συνηθισμένη εξήγηση που δίνεται στην αμερικανική αγορά συνδέεται με τις πωλήσεις μετοχών που καταγράφουν απώλειες για να μειωθεί η φορολογική επιβάρυνση των επενδυτών από τον φόρο υπεραξίας.

Οι πωλήσεις δημιουργούν προσδοκίες για επανατοποθετήσεις τους από το νέο έτος όπου η αγορά σπεύδει να προεξοφλήσει.

Οι άλλες εξηγήσεις συνδέουν το ράλι με την καλή ψυχολογία των ημερών και τα διάφορα μπόνους που λαμβάνουν ορισμένοι. Σε άλλες αγορές, όπως η ελληνική, σημαντικότερο ρόλο έπαιζαν παλαιότερα η ωραιοποίηση (window dressing) από εγχώρια θεσμικά χαρτοφυλάκια και τράπεζες.

Όποιοι κι αν είναι οι λόγοι που καθιστούν τον Δεκέμβριο καλό μήνα για τις μετοχές, η περίπτωση να συμπέσει το ράλι ανακούφισης με το ράλι του Αϊ-Βασίλη δεν θα πρέπει να αγνοηθούν.


Dr. Money

[email protected]  

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v