Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Συνεδρίαση 7 ωρών για τζίρο 90 εκατ. στο ΧΑ

Ιδιαίτερα αρνητική συνεδρίαση από πλευράς τζίρου αλλά και εικόνας δεικτοβαρών μετοχών, με τους πωλητές να κάνουν αισθητή την παρουσία τους λίγο μετά τις 16:20. Πτώση 2,7% για Μid 40, 29,92% για Βωβό, 7,14% για Alapis.

  • του Θανάση Σταυρόπουλου
Αυτή η αγορά ταλαιπωρεί και ταλαιπωρείται με την εικόνα να μην αντέχει κριτική και όσους παρακολουθούν τα δρώμενα στη Σοφοκλέους να μην αντέχουν 7 ώρες συνεδρίασης.

Η συνεδρίαση με την οποία ξεκίνησε η νέα χρηματιστηριακή εβδομάδα θα μπορούσε να χαρακτηριστεί μείζονος σημασίας όσον αφορά τα επίπεδα στα οποία κινούνται δείκτες και μετοχές και ελάσσονος σημασίας όσον αφορά τη μεικτή αξία συναλλαγών.

Παρά ταύτα οι πωλητές έδωσαν και πάλι το παρόν λίγο μετά τις 16.20 σε αρκετούς δεικτοβαρείς τίτλους και με τη βοήθεια των δημοπρασιών έκλεισαν στο χαμηλό ημέρας Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, Κύπρου, Ελληνικά Πετρέλαια, ΜΡΒ, ΟΠΑΠ και Alpha Bank.

Η αυτοτροφοδοτούμενη απαισιοδοξία-πτώση των τιμών και η μηδενική διάθεση ανάληψης επενδυτικού ρίσκου έδωσαν για μια ακόμα συνεδρίαση πολιτικό βραχυχρόνιο σήμα, έστω και αν κάποιοι τίτλοι σε μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση προσπάθησαν να επιδοθούν σε αυτόνομη κίνηση.

Ενδεικτικά χαμηλότερα από τον 20αρη εξέπληξαν αρνητικά METKA, Βωβός και Αlapis, ενώ προσπάθησαν για κάτι καλύτερο Σιδενόρ, Ιασώ, Lavipharm και ΕΥΑΘ.

Η απουσία εγχώριας ειδησεογραφίας διατηρεί υψηλή τη συσχέτιση της ελληνικής αγοράς με τα διεθνή χρηματιστήρια, όσον αφορά τις αρνητικές συνεδριάσεις.

Αντίθετα οι όποιες διαθέσεις ανοδικής αντίδρασης παρουσιάζονται από τι διεθνείς αγορές αντιμετωπίζονται με ιδιαίτερη επιφυλακτικότητα από τη Σοφοκλέους που παραμένει «αιχμάλωτη» της εσωστρέφειας και των πωλήσεων στον τραπεζικό κλάδο.

Όσον αφορά τα διεθνή χρηματιστήρια, επιτόκια, μακροοικονομικά στοιχεία, αποτελέσματα εταιρειών και το triple witching της ερχόμενης Παρασκευής θα διατηρήσουν αμείωτο το ενδιαφέρον.

Συγκεκριμένα και όσον αφορά τις ΗΠΑ στις 16/12 ανακοινώνεται ο πληθωρισμός όπως και η επιτοκιακή πολιτική της Fed, στις 18/12 ανακοινώνεται ο δείκτης βασικών οικονομικών δεικτών, αλλά και οι νέες θέσεις εργασίας (υπό τη σκιά του μπαράζ των απολύσεων που συνεχίζονται).

Επίσης 16/12 ανακοινώνουν αποτελέσματα Goldman Sachs και Best Buy, στις 17/12 Morgan Stanley και Nike και στις 18/12 Discover Financial Services, FedEX και Oracle.

Επιστρέφοντας στη Σοφοκλέους και ξεκινώντας από τις μετοχές του 20αρη, με αξιοσημείωτα κέρδη έκλεισε η MIG, απλά θετικό πρόσημο για Βιοχάλκο, Motor Oil και αμετάβλητος ο τίτλος του ΟΤΕ.

Αντίθετα, με τουλάχιστον αξιοσημείωτες διαθέσεις διόρθωσης ο ΟΠΑΠ (-7,22%), που από αύριο θα διαπραγματεύεται χωρίς το προμέρισμα ύψους 0,80 ευρώ (0,72 μετά από φόρους), ενώ με απώλειες 5,51% έκλεισε ο τίτλος της Τράπεζας Κύπρου και με απώλειες 3,82% η μετοχή των Ελληνικών Πετρελαίων.

Επίσης απώλειες μεγαλύτερες του 2% για Alpha Bank και Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, αξιοσημείωτες απώλειες για Μυτιληναίο, Εθνική και ΜΡΒ και αρνητικό τελικό κλείσιμο για όλους του υπόλοιπους δεικτοβαρείς τίτλους και συγκεκριμένα για ΔΕΗ, Coca Cola 3Ε, Intralot, Τιτάνα, Αγροτική, Eurobank και Πειραιώς.

Ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε ανοδικά και στις 10:35 είδε το υψηλό ημέρας των 1830,4. Όμως από τις 14:06 και μετά κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο και έκλεισε εξαιρετικά κοντά στο χαμηλό ημέρας και συγκεκριμένα στις 1774,28 μονάδες με απώλειες 1,99%, δίνοντας σαφέστατα διαφοροποιημένη προς το χειρότερο εικόνα σε σχέση με τα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.

Ούτε λόγος για τη μικτή αξία συναλλαγών που δεν ξεπέρασε τα 94 εκατ. από τα οποία μάλιστα θα πρέπει να αφαιρεθούν τα 5,3 τα οποία αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές.

Με τα δεδομένα του δείκτη και της γενικότερη εικόνας στο ταμπλό θα μπορούσε να χαρακτηριστεί σχετικά ικανοποιητική η τελική αναλογία με 97 ανοδικές έναντι 116 πτωτικών, ενώ για 29 τίτλους οι απώλειες κυμάνθηκαν από 5% ως 30%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v