Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

XA: Επιχείρηση cash flow για 7 blue chips

Πολιτική περικοπής εξόδων ακολουθούν πολλές εισηγμένες προκειμένου να εξασφαλίσουν την πολυπόθητη ρευστότητα εν μέσω της διεθνούς οικονομικής κρίσης. Οι ενδεικτικές περιπτώσεις επτά μετοχών της BigCap.

  • του Στέφανου Κοτζαμάνη
XA: Επιχείρηση cash flow για 7 blue chips
Η εμφάνιση της πιστωτικής κρίσης έχει στρέψει σε μεγάλο βαθμό το ενδιαφέρον της αγοράς από την κερδοφορία και τις ανοδικές προοπτικές στις ταμειακές ροές και στην ασφάλεια της ρευστότητας.

Δεν είναι λίγες οι εταιρείες που αναβάλλουν προγραμματισμένα επενδυτικά πλάνα, ή ακόμη σχεδιάζουν να ρευστοποιήσουν περιουσιακά τους στοιχεία, προκειμένου να περιορίσουν τα χρηματοδοτικά τους ανοίγματα.

Άλλωστε, η μείωση του δανεισμού μέσα στα επόμενα χρόνια, η πτώση στις τιμές των πρώτων υλών (πετρέλαιο, μέταλλα κ.λπ.) και η γενικότερη πολιτική περικοπής εξόδων αποτελούν τα τρία προφανέστερα αντίδοτα που μπορούν να αντιπαραθέσουν οι επιχειρήσεις σε μια «θύελλα» η οποία ενδεχομένως θα πλήξει την πραγματική ελληνική οικονομία.

Οι εταιρείες λοιπόν, εκτός από τις άλλες «μάχες», δίνουν και αυτήν των μετρητών, καθώς στις μέρες μας η επαρκής ρευστότητα αποτελεί πλέον ένα από τα σημαντικά συγκριτικά πλεονεκτήματα.

---FOLLI FOLLIE : 95 εκατ. ευρώ κάτω ο δανεισμός στη διετία

O όμιλος έχει δεχτεί φέτος τα πυρά των αναλυτών λόγω του ότι τα τελευταία χρόνια έχει προχωρήσει σε σημαντικές επενδύσεις χρησιμοποιώντας δανειακά κεφάλαια (π.χ. εξαγορές LoL και Elmec Sport), ενώ παράλληλα οι εξαγορασθείσες εταιρείες έχουν «βαρύ» επενδυτικό πρόγραμμα μπροστά τους.

Σύμφωνα με ορισμένους αναλυτές, η Folli Follie κάποια στιγμή θα κληθεί να επαναδιαπραγματευτεί τον δανεισμό της με τις τράπεζες και μάλιστα πολλοί αποδίδουν στον συγκεκριμένο παράγοντα την «ελεύθερη πτώση» της μετοχής. Η υποχώρηση μάλιστα του τίτλου είναι τέτοια, ώστε με βάση τα προβλεπόμενα φετινά κέρδη το P/E διαμορφώνεται σε επίπεδα ελαφρώς ανώτερα του 3, για να υποχωρήσει κάτω από αυτά από το 2009 και μετά.

Σύμφωνα, πάντως, με τις προβλέψεις της Proton Bank, θα υπάρξει αναβολή ενός έτους στις επενδύσεις στα πολυκαταστήματα στο Μινιόν και στη Ρουμανία και από το 2009 οι αρνητικές ταμειακές ροές του ομίλου θα μετατραπούν σε θετικές. Έτσι, ο καθαρός δανεισμός από τα 601,4 εκατ. στα τέλη του 2008 προβλέπεται να υποχωρήσει στα 557 εκατ. το 2009 και στα 505 εκατ. το 2010.

Αυτό θα επιτευχθεί καθώς οι λειτουργικές ταμειακές ροές θα υπερβαίνουν ετησίως τα 130 εκατ. ευρώ, ενώ οι ετήσιες επενδύσεις θα διατηρηθούν σε επίπεδα χαμηλότερα των 45 εκατ. ευρώ.

---ΕΛΛΑΚΤΩΡ : «Εξασφαλισμένη η δανειοδότηση των έργων»

Ο όμιλος έχει εξασφαλίσει τη χρηματοδότηση των αυτοχρηματοδούμενων έργων που πρόκειται να πραγματοποιηθούν, δήλωσε η διοίκηση της ΕΛΛΑΚΤΩΡ κατά το τελευταίο conference call (αποτελέσματα εννεαμήνου) απαντώντας σε φόβους και σε φήμες που ήθελαν κάποια από τα αυτοχρηματοδούμενα projects του κλάδου να «σκοντάφτουν» στην έλλειψη χρηματοδότησης.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις της Euroxx ΑΧΕΠΕΥ, από το 2009 και μετά το λειτουργικό cash flow θα είναι υψηλότερο από τις σχεδιαζόμενες επενδύσεις, οπότε ο καθαρός δανεισμός του ομίλου προβλέπεται να υποχωρήσει κατά 4 εκατ. το 2009 και κατά 54 εκατ. το 2010.

Η εξασφάλιση της χρηματοδότησης των έργων, σε συνδυασμό με το πολύ υψηλό ανεκτέλεστο συμβάσεων (γύρω στα 5 δισ. ευρώ) και τους ευνοϊκούς χρηματιστηριακούς δείκτες (μονοψήφιο P/E και αποτίμηση πολύ χαμηλότερη της λογιστικής αξίας), δημιουργεί -σύμφωνα με τους αναλυτές- θετικές προϋποθέσεις για τη μακροπρόθεσμη πορεία της μετοχής.

---ΤΙΤΑΝ: Επενδύσεις το 2009, ταμείο στη συνέχεια

Ο δανεισμός του ομίλου ανέρχεται στο 1,1 δισ. ευρώ και αντιστοιχεί στο τριπλάσιο του EBITDA. «Υπάρχουν εταιρείες και με καλύτερο αλλά και με χειρότερο δείκτη», επισημαίνουν χρηματιστηριακοί αναλυτές, κανένας εκ των οποίων, ωστόσο, δεν δείχνει να ανησυχεί για τη ρευστότητα της εισηγμένης.

Από την πλευρά της, η διοίκηση της Τιτάν προτίθεται μέσα στο 2009 να υλοποιήσει τις επενδύσεις που έχει ξεκινήσει (εργοστάσιο στην Αλβανία, νέα μονάδα παραγωγής στην Αίγυπτο) και έτσι αναμένει ουσιαστικά μείωση του δανεισμού από το 2010 και μετά, καθώς οι λειτουργικές ταμειακές ροές της είναι θετικές και θα έχουν ολοκληρωθεί τα επενδυτικά προγράμματα και η παραγωγική δυναμικότητα θα είναι κατά 35% ανώτερη από αυτήν του 2007. Το μόνο βέβαιο είναι ότι μέχρι το τέλος του 2009 δύσκολα θα δούμε κάποια επιθετική κίνηση από τον όμιλο, ή αν δούμε αυτή θα είναι μικρού μεγέθους.

Μέσα στα επόμενα τριάμισι χρόνια λήγουν μακροπρόθεσμα δάνεια 200 εκατ. ευρώ. Ακόμη και κανένα από αυτά να μην ανανεωθεί, η Τιτάν διαθέτει 136 εκατ. ταμείο και ήδη υπογεγραμμένες πρόσθετες γραμμές χρηματοδότησης άνω των 300 εκατ.

---ΕΛΠΕ - ΔΕΗ: Δύο αντίθετες περιπτώσεις

Τα στελέχη των ΕΛΠΕ δεν σταματούν να δηλώνουν ότι δεν θα υπάρξει κανένα πρόβλημα με τη χρηματοδότηση του επενδυτικού σχεδίου τους, καθώς ο όμιλος διαθέτει πολύ καλύτερους δείκτες ρευστότητας σε σχέση με τον μέσο όρο του κλάδου, αλλά και λόγω των ισχυρών επιδόσεων που επιτυγχάνει.

Και ενώ η αγορά φαίνεται να έχει πειστεί από τη διοίκηση των ΕΛΠΕ, αντίθετα, αμφιβάλλει έντονα για το κατά πόσον θα μπορούσε να χρηματοδοτηθεί το business plan της ΔΕΗ (14,5 δισ. ευρώ), καθώς υπάρχουν σαφείς επιφυλάξεις για το εάν θα επιτευχθούν οι προβλεπόμενες -από τη διοίκηση της Επιχείρησης- οικονομικές επιδόσεις της περιόδου 2009 - 2014.

---ΟΤΕ: Η ρευστότητα θα φέρει το... growth

Πολύ συγκρατημένη εμφανίζεται η διοίκηση του Οργανισμού για το 2009, καθώς το σχετικό guidance κάνει λόγο για κύκλο εργασιών και για EBITDA που θα κυμανθούν τουλάχιστον στα φετινά επίπεδα. Καλύτερη εικόνα, βέβαια, αναμένεται να υπάρξει στο προσεχές μέλλον, καθώς θα ανακοινωθεί το νέο business plan του ΟΤΕ, το οποίο θα φέρει και τη «σφραγίδα» των Γερμανών της Deutsche Telekom.

Ακόμη όμως και αν, όπως λίγο-πολύ προβλέπουν οι αναλυτές, μέσα στα επόμενα χρόνια διατηρηθεί το EBITDA στα φετινά επίπεδα, ο Οργανισμός προβλέπεται να παρουσιάσει αξιοσημείωτη άνοδο στα καθαρά κέρδη λόγω των καθαρών ταμειακών ροών που αναμένει και της συνεχούς αποκλιμάκωσης στα δάνεια και στους χρεωστικούς τόκους. Η εξέλιξη αυτή θα λάβει εντονότερες διαστάσεις αν τελικά πουληθεί η θυγατρική της Cosmote στα Σκόπια.

Ενδεικτικές είναι οι προβλέψεις για τις επιδόσεις του ΟΤΕ από την Alpha Finance, που αναμένει μείωση του καθαρού δανεισμού κατά 112 εκατ. ευρώ το 2009, κατά 625 εκατ. ευρώ το 2010 και κατά 596 εκατ. ευρώ το 2011. Έτσι, ενώ το EBITDA προβλέπεται να διατηρηθεί περίπου σταθερό (από τα 2,33 δισ. φέτος στα 2,42 δισ. το 2011), τα καθαρά κέρδη αναμένεται να εκτιναχτούν από τα 639 εκατ. ευρώ στα 858 εκατ. ευρώ (+35%).

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το cash flow του Οργανισμού ήταν σαφώς αρνητικό τα τελευταία χρόνια, κυρίως λόγω των εξαγορών της Γερμανός και των μειοψηφικών ποσοστών της Cosmote.

---COCA COLA 3E: Πτώση δανείων, όχι τόκων!

Η UBS δημοσίευσε μια «σκληρή» έκθεση για τη μετοχή του εισηγμένου ομίλου, επισημαίνοντας ότι θα πρέπει να υιοθετηθεί πολιτική κόστους προκειμένου να αυξηθεί η κερδοφορία του 2009.

Γενικότερα, σύμφωνα με τον ελβετικό οίκο, κατά τη διετία 2009 - 2010 η άνοδος του EBITDA θα είναι περιορισμένη (από το 1,09 δισ. ευρώ φέτος στο 1,19 δισ. ευρώ το 2010), ωστόσο από το 2009 και μετά οι αρνητικές ταμειακές ροές του παρελθόντος θα «γυρίσουν» σε θετικές και έτσι ο καθαρός δανεισμός από το 1,99 δισ. ευρώ θα μειωθεί κατά 355 εκατ. ευρώ το 2009 και επιπλέον κατά 270 εκατ. ευρώ μέσα στο 2010.

Παρ’ όλα αυτά, δεν αναμένεται να σημειωθεί ουσιαστική μείωση των τόκων, καθώς το επόμενο έτος λήγει ένα μακροπρόθεσμο δάνειο «από τα παλιά», με πολύ χαμηλό επιτόκιο, το οποίο δεν αναμένεται να ανανεωθεί με τους ίδιους ευνοϊκούς όρους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v