Μετατίθεται η έναρξη ισχύος του φόρου υπεραξίας

Στη μετάθεση κατά μερικούς μήνες της ημερομηνίας έναρξης ισχύος του νέου φόρου υπεραξίας προχωρά η κυβέρνηση καθώς δεν έχει καθοριστεί η αμοιβή της ΕΧΑΕ. Εκκρεμούν και οι απαραίτητες τεχνικές διευκρινίσεις.

  • του Χρήστου Κίτσιου
Μετατίθεται η έναρξη ισχύος του φόρου υπεραξίας
Στη μετάθεση κατά μερικούς μήνες της ημερομηνίας έναρξης ισχύος του νέου φόρου υπεραξίας για τις μετοχές θα προχωρήσει, σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση καθώς ελάχιστες εργάσιμες πλέον πριν από την 1η/1/2009 δεν έχει καθοριστεί η αμοιβή της ΕΧΑΕ. Εκκρεμούν και οι απαραίτητες τεχνικές διευκρινίσεις.

Το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών προσανατολίζεται στη μετάθεση ισχύος του νέου φορολογικού πλαισίου έως και κατά 4 μήνες, χωρίς να διευκρινίζεται αν η μετάθεση θα συνοδευτεί και με ουσιαστικές τροποποιήσεις ως προς τη διαδικασία διαπίστωσης και παρακράτησης του φόρου.

Η διευκρινιστική εγκύκλιος που ρυθμίζει τα τεχνικά θέματα έχει ήδη ετοιμαστεί και κατατεθεί στο υπουργείο από την ΕΧΑΕ ήδη από τον Νοέμβριο, δεν έχει όμως καθοριστεί ακόμη η αμοιβή της ΕΧΑΕ για την υπηρεσία διαπίστωσης και παρακράτησης του φόρου που θα προσφέρει στο Δημόσιο μέσω του Αποθετηρίου.

Διαδικασία δαπανηρή από τη στιγμή που αποφασίστηκε ότι θα διενεργείται ανά τρίμηνο και από το Αποθετήριο και όχι στο τέλος του έτους. Το απλό σύστημα θα ήταν, μετά και τους σχετικούς συμψηφισμούς, να διαπιστώνει το Αποθετήριο τον ανά έτος φόρο υπεραξίας και να ενημερώνεται ο επενδυτής και αυτός εν συνεχεία να συμπεριλαμβάνει τη δήλωση φόρου στη φορολογική του δήλωση.

Σύστημα που δεν προκρίθηκε καθώς το Δημόσιο φοβάται -και πιθανώς δικαίως- ότι αρκετοί θα δελεαστούν από τη δυνατότητα φοροδιαφυγής.

Στο Σύνταγμα έχουν υπολογίσει ότι τα έσοδα το 2009 από τον φόρο υπεραξίας θα είναι μηδαμινά και όσα έσοδα θα έχουν από μετοχές θα προέλθουν από τον φόρο επί των συναλλαγών που θα συνεχίσει να επιβάλλεται για μετοχές οι οποίες έχουν αγοραστεί μέχρι 31/12/08.

Η καθυστέρηση πάντως ως προς τη διευκρίνιση των κρίσιμων τεχνικών λεπτομερειών του νέου σχεδίου έχει τις επιπτώσεις της στην αγορά, καθώς ενισχύει την επιφυλακτικότητα και την αδιαφορία των ξένων.

Σε μια περίοδο κατά την οποία ο πολιτικός και πιστωτικός κίνδυνος της χώρας έχει εκτοξευτεί και οι επενδυτές στρέφονται σε ανεπτυγμένες αγορές μειώνοντας την έκθεση σε αναδυόμενες και περιφερειακές, ενώ δεκάδες χαρτοφυλάκια αντιμετωπίζουν προβλήματα ρευστότητας, η σύγχυση γύρω από το φορολογικό πλαίσιο προσθέτει άλλο ένα αντικίνητρο επένδυσης ή παραμονής στο Χ.Α.

Στην ίδια λογική καθίσταται δυσχερής η προσπάθεια εγχώριων brokers αλλά και των ίδιων των εταιριών να θέλξουν επενδυτές.

Οι ξένοι ρωτούν αν θα εξαιρούνται της φορολογικής υποχρέωσης, πώς θα διενεργείται η πιστοποίηση αποφυγής διπλής φορολόγησης και τι θα γίνεται με τις περιπτώσεις θεματοφυλακής πολλαπλών κωδικών.

Οι εγχώριοι επενδυτές αναρωτιούνται πότε παρακρατείται ο φόρος. Εντός του Τ + 3 ή θα πρέπει να γίνεται αντιλογισμός μετά την απόδοση των κεφαλαίων στον επενδυτή;

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v