Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σοφοκλέους: Ζητείται... ανοδική αντίδαση

Από τα… μαλλιά επιχειρούν να ανασύρουν το ΧΑ, με τη συνδρομή της ανόδου Νέας Υόρκης και ευρωπαϊκών αγορών. Κλειδί το ενδεχόμενο βραχυπρόθεσμης αντίδρασης κατ αρχήν της ΕΤΕ και μετοχών σηματωρών της Μεγάλης Κεφαλαιοποίησης.

  • του Μιχαήλ Γελαντάλι
Οι ξένες αγορές κάνουν το χρέος τους. Ξανά προς τις 9.000 μονάδες ο Dow Jones χθες το βράδυ, κατά 1,08% υψηλότερα τα συμβόλαια του DAX στη Φρανκφούρτη.

Για το Χρηματιστήριο Αθηνών λίγο ως πολύ τα έχουμε πει, λίγο ως πολύ η κατάσταση είναι σε όλους μας γνωστή.

Εάν όμως βασικοί δείκτες και επιμέρους μετοχές δεν αντιδράσουν ούτε σε αυτή την ανοδική φάση των ξένων αγορών, τότε τα περιθώρια για το ΧΑ στενεύουν απελπιστικά.

Αλλωστε ο Γενικός Δείκτης έχει υποχωρήσει πολύ κοντά στην κρισιμότατη ζώνη των 1.730 μονάδων, όπως παραστατικά φαίνεται στα δυο σχετικά διαγράμματα της χθεσινής προσυνεδριακής αναφοράς μας.

Εάν δεν αντιδράσουν σήμερα-αύριο Γενικός Δείκτης, FTSE 20, Εθνική Τράπεζα και επιμέρους μετοχές του 20άρη, τότε…

Ούτως ή άλλως από την αρχή ζητούμενο ήταν κατά την εκτίμησή μας η αποτροπή της διάσπασης των 1.730 μονάδων και της υποχώρησης της Εθνικής προς τον διπλό πυθμένα της 24-27/10.

Εύλογα στη μετοχή της Εθνικής παραμένει εστιασμένο το ενδιαφέρον βραχυπρόθεσμων παικτών, ενώ από τεχνικής πλευράς παρά την ξεκάθαρα πτωτική φορά των Alpha Bank, Eurobank, Πειραιώς, δικαιολογείται –επιτέλους- μια καθαρά τεχνικής μορφής αντίδραση.

Θα πρέπει ωστόσο σήμερα-αύριο να αποσαφηνιστεί η κατάσταση, τουλάχιστον στο ταμπλό, όσον αφορά δυο μετοχές εταιρειών-σηματωρών ενός μέρους της αγοράς. Αναφερόμαστε σε Alapis, όπου χθες μαζεύτηκε προσφορά-συναλλαγές 61 εκατ. ευρώ και Βωβός, όπου η αποτίμηση πλέον αντιστοιχεί τουλάχιστον στην αντικειμενική αξία ακινήτων.

Και οι δυο μετοχές έρχονται από βίαιη σημαντική και με αυξημένη προσφορά διόρθωση, με ότι αυτό μπορεί να δικαιολογεί τεχνικά σήμερα-αύριο.

Με εύλογο ενδιαφέρον περιμένουμε και τη διακύμανση μετοχών όπως ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, MIG, Μυτιληναίος, ΓΕΚ, Μηχανική.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v