Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νέα πτώση με τα 4/5 του τζίρου σε 7 μετοχές

Εντυπωσιακή αρνητική αυτονόμηση στο ΧΑ. Οι πωλητές δεν έδειξαν έλεος ούτε στις δημοπρασίες και έστειλαν το ΓΔ στο χαμηλό ημέρας. Ξεχώρισαν MIG, ΔΕΗ, Kύπρου. Στο χαμηλό ημέρας Εθνική, ΜΥΤΙΛ και ΜΟΗ.

  • του Θανάση Σταυρόπουλου
Εντυπωσιακή αρνητική αυτονόμηση στο ΧΑ. Οι πωλητές δεν έδειξαν έλεος ούτε στις δημοπρασίες και έστειλαν τον Δείκτη να κλείσει στο χαμηλό ημέρας, ενώ στο χαμηλό ημέρας έκλεισαν και οι Εθνική, Μυτιληναίος και Motor Oil.

Επίσης για τους λάτρεις των στατιστικών τα 4/5 της μικτής αξίας συναλλαγών αναλογούν σε μόλις επτά μετοχές και συγκεκριμένα σε Alapis, Alpha Bank, Εθνική, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, Πειραιώς και ΔΕΗ.

Μήπως το Χ.Α. καθρεπτίζει την γενικότερη εικόνα της κοινωνίας στην Ελλάδα και την άκρατη απαισιοδοξία που επικρατεί σε όλα σχεδόν τα κοινωνικά στρώματα;

Μετά το μακροοικονομικό και το Βαλκανικό ρίσκο, φαίνεται να έρχεται και το κοινωνικό ρίσκο για να αποθαρρύνει την όποια διάθεση για επενδύσεις.

Καθίσταται για πολλοστή συνεδρίαση πασιφανές ότι τα ξένα χαρτοφυλάκια δεν πουλάνε μόνο επιμέρους τίτλους, αλλά πουλάνε γενικότερα χώρα και απλά ο Τραπεζικός κλάδος (λόγω αυξημένων θέσεων) υφίσταται τις μεγαλύτερες συνέπειες.

Έτσι ενώ στους υπόλοιπους Δεικτοβαρείς τίτλους οι πωλητές σταματούν ή έστω μειώνουν την επιθετικότητα των εντολών πώλησης, στις Τράπεζες συνεχίζουν και βέβαια με αυτές τις προϋποθέσεις το γεγονός ότι ο Τραπεζικός δείκτης βρίσκεται σε χαμηλά 67 μηνών ή σε επίπεδα Μαϊου 2003 κρίνεται έως και απόλυτα φυσιολογικό.

Από εκεί και πέρα και σύμφωνα με πληροφορίες από χρηματιστηριακά γραφεία οι ακραίες και συνεχόμενες απώλειες σε επιμέρους μετοχές όπως Alapis (διακίνησε περισσότερο από το 10% του συνόλου των μετοχών της αποσπώντας περίπου το 1/3 της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών) και Βωβός, έχουν φέρει σε δύσκολη θέση αρκετά χαρτοφυλάκια με margins που αναγκάζονται να προχωρήσουν έως και σε επιθετικές ρευστοποιήσεις, αδιακρίτως τίτλων.

Το ερώτημα παραμένει τόσο απλό όσο και δύσκολο στο να απαντηθεί. Πόσο μπορεί να συνεχιστεί η αρνητική απόκλιση από τις διεθνείς Αγορές, αλλά και η εξόχως αρνητική εικόνα του Τραπεζικού κλάδου.

Πολλοί “δείχνουν” προς το εξωτερικό όπου συνεχίστηκε η “νηοπομπή” των αρνητικών ειδήσεων, με την Goldman Sachs να ανακοινώνει για πρώτη φορά από το 1999 που μπήκε στο NYSE ζημιές (δ΄ τρίμηνο) και μάλιστα σημαντικά μεγαλύτερες από τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις, σε ιστορικό χαμηλό οι ενάρξεις ανέγερσης κατοικιών για τον μήνα Νοέμβριο στις ΗΠΑ, ενώ τα νέα από το μέτωπο του πληθωρισμού δικαιώνουν όσους υποστηρίζουν ότι αυξάνονται οι τάσεις αποπληθωρισμού στην πέραν του Ατλαντικού όχθη.

Όμως μία προσεκτικότερη ματιά είναι εύκολο να διακρίνει ότι η Σοφοκλέους “πάσχει” από εσωστρέφεια και παθογένεια και η συντριπτική πλειονότητα των “πρωτοβουλιών” που παίρνονται στο ταμπλό είναι από την πλευρά των πωλητών.

Έτσι συνεχίζει να ακολουθεί εξαιρετικά πρόθυμα τα ξένα χρηματιστήρια όταν αυτά κινούνται “νότια”, ενώ παραμένει από δυσκίνητη έως και παγερά αδιάφορη στις όποιες προσπάθειες ανοδικής αντίδρασης.

Επιστρέφοντας στον 20αρη και στις πρώτες θέσεις των θετικών πρωταγωνιστών MIG (+5,81%, υποχώρησε σημαντικά από τα υψηλά ημέρας) και ΔΕΗ (+3,68%, έκλεισε στο υψηλό ημέρας).

Με κέρδη μεγαλύτερα του 2% οι Intralot και Κύπρου (και εδώ σημαντική υποχώρηση από το ενδοσυνεδριακό υψηλό), αξιοσημείωτα κέρδη για MPB, Coca-Cola και θετική μεταβολή για Βιοχάλκο και Ελλάκτωρα.

Αντίθετα με απώλειες 6,11% ο τίτλος της Εθνικής και με απώλειες μεγαλύτερες του 4% οι Πειραιώς, Τιτάν και Alpha Bank.

Επίσης με απώλειες μεγαλύτερες των τριών ποσοστιαίων μονάδων ο Μυτιληναίος και των δύο ποσοστιαίων μονάδων η Eurobank.

Αξιοσημείωτες απώλειες για Ελ. Πετρέλαια, ΟΠΑΠ (απέκοψε προμέρισμα 0,80 ευρώ, έχασε 0,36 ευρώ), Αγροτική, Motor Oil και αρνητικό τελικό πρόσημο για τον ΟΤΕ.

Ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε με μάλλον ανοδικές διαθέσεις φθάνοντας μέχρι τις 1776,33 μονάδες, όμως τα μικρά κέρδη και το θετικό πρόσημο ήταν θέμα λίγων λεπτών, από εκεί και πέρα κίνηση μόνιμα στο “κόκκινο” και κλείσιμο στο χαμηλό ημέρας και συγκεκριμένα στις 1741,57 μονάδες με απώλειες 1,84%, ενώ ο τζίρος έφθασε τα 214 εκατ. από τα οποία τα 4,5 αφορούσαν “πακέτα”.

Κακή η τελική εικόνα με 67 ανοδικές μετοχές έναντι 140 πτωτικών και 24 τίτλοι με απώλειες από 5 έως 29,87%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v