Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΗΠΑ: Δώστε και σώστε…φράγκα στον λαό

Το πλέον αποφασιστικό της πρόσωπο για την αντιμετώπιση της κρίσης έδειξε χθες η Fed, ουσιαστικά μηδενίζοντας το βασικό της επιτόκιο… Την ίδια ώρα στην Ε.Ε. οι 27 κόπτονται για το Σύμφωνο Σταθερότητας… Τι ξέρουν;

ΗΠΑ: Δώστε και σώστε…φράγκα στον λαό
Φίλτατοι, καλή σας ημέρα.

Ενδεικτική της κρισιμότητας και του βάθους της ύφεσης με την οποία είναι αντιμέτωπη η αμερικανική οικονομία -και κατά προέκταση η παγκόσμια- είναι η απόφαση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, χθες βράδυ, να μειώσει κατά 75 μονάδες βάσης, στο επίπεδο του 0,25%, το βασικό της επιτόκιο.

Ακριβέστερα, να καθορίσει το εύρος διακύμανσής του από 0 έως 25 μονάδες βάσης...

Σύμφωνα με την ίδια τη Fed, από την τελευταία συνεδρίασή της, τον προηγούμενο μήνα, «οι συνθήκες στην αγορά εργασίας έχουν επιδεινωθεί, όπως αντίστοιχα και στην ιδιωτική κατανάλωση, στις ιδιωτικές επενδύσεις και στη βιομηχανική παραγωγή. Ταυτόχρονα, η κατάσταση στις αγορές παραμένει τεταμένη και η πιστωτική επέκταση περιορισμένη. Συνολικά, οι προοπτικές της οικονομίας έχουν επιδεινωθεί».

Πρόκειται για την πλέον απαισιόδοξη -δημόσια- ομολογία σχετικά με την περαιτέρω πορεία της αμερικανικής οικονομίας, έως τώρα, εκ μέρους της Fed.

Ωστόσο, όπως η ίδια η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ επισημαίνει, θα πράξει ό,τι είναι δυνατόν για την αντιστροφή της. Συγκεκριμένα, με την απόφασή της χθες επαναβεβαίωσε την πρόθεσή της να αγοράσει «τοξικά» δάνεια και να στηρίξει την κτηματική και στεγαστική πίστη, παρεμβαίνοντας ευθέως στη λειτουργία της χρηματοοικονομικής αγοράς.

«Το επίκεντρο της πολιτικής» μας θα είναι «η στήριξη της χρηματοοικονομικής αγοράς και η τόνωση της οικονομίας», επισημαίνεται στο ίδιο κείμενο απόφασης.

Πρόκειται για μία σαφή, ξεκάθαρη θέση, η οποία προσμετρά τις κοινωνικές επιπτώσεις που εκτιμάται ότι θα έχει η τρέχουσα πορεία της αμερικανικής οικονομίας και λαμβάνει μέτρα τόσο για την απάλυνσή της όσο και για την αντιστροφή της.

Μία στάση η οποία εμφανίζεται να απέχει σημαντικά από την αντίστοιχη που υιοθέτησαν την προηγουμένη εβδομάδα οι 27 στις Βρυξέλλες, αλλά και από εκείνη που τηρεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στη Φρανκφούρτη.

Η Ενωμένη Ευρώπη εμφανίστηκε άτολμη, εμμένοντας στη διατήρηση συνθηκών όπως το Σύμφωνο Σταθερότητας, ανακόπτοντας τις όποιες διαθέσεις κρατών-μελών να προχωρήσουν στην υιοθέτηση γενναίων πολιτικών για την αναζωογόνηση των οικονομιών τους.

Ταυτόχρονα, επικύρωσε ένα «πακέτο βοήθειας» που αντιστοιχεί σε μικρό ποσοστό του αντίστοιχου αμερικανικού και θα δοθεί σε μεγάλο βαθμό μέσω προκαταβολών ήδη συμπεφωνημένων ενισχύσεων, από τα κοινοτικά κονδύλια…

Τα επίχειρα αυτών των επιλογών η Ε.Ε. προφανώς «θα τα βρει μπροστά της»… όπως και τις κοινωνικές επιπτώσεις, για τις οποίες πολύ λόγο έκανε χθες ο απερχόμενος πρόεδρός της κ. Ν. Σαρκοζί…

Αλλά τότε, βεβαίως, θα χρειαστεί να βάλει «πολύ βαθύτερα το χέρι στην τσέπη» για την αντιστροφή της εικόνας…

[email protected]

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v