Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σοφοκλέους: The Madoff connection

Η μακρά λίστα με τα θύματα του κ. Madoff δεν περιλαμβάνει μόνο μεγάλες τράπεζες όπως η HSBC και η Santander. Περιλαμβάνει κι άλλους, μεταξύ των οποίων τη Σοφοκλέους.

Σοφοκλέους: The Madoff connection
Η απληστία είναι κακό πράγμα.

Το σκάνδαλο με τη Madoff Securities επιβεβαιώνει τον παραπάνω κανόνα ακόμη μία φορά.

Όλοι αυτοί που συνέχιζαν να εμπιστεύονται τα χρήματά τους στην εταιρία του πρώην προέδρου του Nasdaq αρέσκονταν στις υψηλές ετήσιες αποδόσεις της τάξης του 10% με 20%, παραβλέποντας κάποιες ενδείξεις ότι κάτι δεν πάει καλά.

Αυτές που είχε επισημάνει με επιστολή του στην Αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς (SEC) από το 1999 ο Ελληνοαμερικανός κ. Χάρι Μαρκόπουλος, αλλά αγνοήθηκαν.

Αν και τα 20 από τα 50 δισ. δολάρια στα οποία εκτιμώνται οι συνολικές απώλειες των επενδυτών από τις τοποθετήσεις στην πυραμίδα του κ. Madoff δεν έχουν ακόμη εντοπιστεί, η καταμέτρηση των 30 δισ. δολαρίων επιτρέπει την εξαγωγή κάποιων συμπερασμάτων.

Είναι σαφές ότι μεγάλες τράπεζες, όπως η HSBC, η ισπανική Santander και η γαλλική BNP Paribas που είχαν χτυπηθεί συγκριτικά λιγότερο από την κρίση των subprime σε σχέση με τις υπόλοιπες, δέχτηκαν ισχυρότερο πλήγμα από την άμεση η έμμεση έκθεσή τους στη Madoff Securities.

Θεωρητικά και πρακτικά, αυτό είναι άσχημο νέο τόσο για τις ίδιες όσο και για τον ευρωπαϊκό τραπεζικό κλάδο στον οποίο ανήκουν οι ελληνικές τράπεζες.

Εκτός όμως από τις τράπεζες και τους μετόχους τους, υπάρχουν επίσης τα hedge funds και ειδικότερα τα fund of hedge funds, ακόμη και ελληνικών συμφερόντων όπως το FAM (Fix Asset Management) που αποκάλυψε ο Νίκος Δρόσος, τα οποία είχαν προσελκυστεί από τις υψηλές αποδόσεις της εταιρίας του κ. Madoff.

Τα μεγέθη είναι πολύ μεγάλα αν αναλογιστεί κανείς ότι ο κ. Madoff διαχειριζόταν λογαριασμούς πελατών που εκτιμάται ότι αντιστοιχούσαν μέχρι στο 3% του ενεργητικού της παγκόσμιας βιομηχανίας των hedge funds.

Eδω ακριβώς υπεισέρχεται η Σοφοκλέους όπου παρά τις επιθετικές ρευστοποιήσεις ελληνικών μετοχών από hedge funds επί σειρά μηνών, τα τελευταία συνεχίζουν να έχουν αξιόλογες θέσεις στο ελληνικό χρηματιστήριο σε επιμέρους μετοχές.

Είναι αναμενόμενο ότι θα υπάρξουν αιτήματα για πώληση μεριδίων από πελάτες fund of hedge funds και hedge funds μετά την αποκάλυψη της απάτης του κ. Madoff και είναι επόμενο να προχωρήσουν σε νέες πωλήσεις περιουσιακών τους στοιχείων το διάστημα που ακολουθεί.

Υπό αυτές τις συνθήκες θα ήταν έκπληξη αν τα σκάγια δεν έπαιρναν ακόμη μία φορά τη Σοφοκλέους, με πρώτες υποψήφιες τις δεικτοβαρείς ελληνικές μετοχές όπου πρωτοστατούν οι καταπονημένες τραπεζικές μετοχές.

Αυτό είναι το άμεσο κονέ του Χρηματιστηρίου της Αθήνας με το σκάνδαλο Madoff, καθότι το έμμεσο είναι οι απώλειες δυνητικών επενδυτών, όπως των Ελλήνων ιδιωτών, που βρέθηκαν εκτεθειμένοι στην πυραμίδα μέσω hedge funds.

Στο παγκοσμιοποιημένο χωριό όπου ζούμε όλα αυτά είναι μέσα στο παιχνίδι. Δυστυχώς, όμως, εδώ και μήνες η μία διεθνής κατραπακιά έρχεται μετά την άλλη.

Dr. Money

[email protected]  

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v