JP Morgan: Βαθιά κάμψη αλλά όχι ύφεση το 2009

Η παγκόσμια οικονομία οδεύει προς τη βαθύτερη κάμψη πιθανότατα των τελευταίων 50 ετών, καθώς από το δ΄ τρίμηνο 2008 ξεκινά μια εξαιρετικά πτωτική τάση, εκτιμά η JP Morgan Asset Management.

JP Morgan: Βαθιά κάμψη αλλά όχι ύφεση το 2009
Το 2009 πιθανότατα θα σημειωθεί μια βαθιά παγκόσμια κάμψη, πιθανότατα η μεγαλύτερη των τελευταίων 50 ετών, καθώς από το δ' τρίμηνο του 2008 ξεκινά μια εξαιρετικά πτωτική τάση, αλλά δεν αναμένεται να εξελιχθεί σε αποπληθωρισμό ή ύφεση, εκτιμά η JP Morgan Asset Management στη "Μηνιαία Οικονομική Ανασκόπηση Επενδύσεων" (Δεκέμβριος 2008).

Όπως αναφέρεται στην έκθεση, θα σημειωθεί περαιτέρω χαλάρωση της δημοσιονομικής πολιτικής, με τα παγκόσμια επιτόκια να κυμαίνονται σε επίπεδο κάτω του 1%, ενώ εκτιμάται ότι μπαίνουμε σε μια περίοδο ποσοτικής διευκόλυνσης και επιθετικών φορολογικών κινήτρων.

Σύμφωνα με τη JP Morgan, oι αποτιμήσεις των μετοχών έχουν φθάσει σε ακραία επίπεδα, προσφέροντας ως έναν βαθμό προστασία έναντι του κινδύνου κερδών. Εντούτοις, η απίστευτη μεταβλητότητα και οι αντίστροφοι συσχετισμοί των μετοχών έναντι των ομολόγων, καθιστούν ύπουλα επικίνδυνη την αγορά μεγάλων κατηγοριών τοποθέτησης.

Δεδομένων όλων αυτών των παραγόντων, η JP Morgan διατηρεί μια μικρή τακτική "overweight" σε μετοχές. Εντούτοις, στρατηγικά, οι συναλλαγές στις αγορές μετοχών θα είναι πιθανότατα πλευρικές έως ότου υπάρξει μεγαλύτερη σαφήνεια στον οικονομικό κύκλο.

-Ζητήματα και κίνδυνοι κατά το 2009

Καθώς πλησιάζει η εορταστική περίοδος, σημειώνουν οι αναλυτές της JP Morgan, "πιστεύαμε ότι θα κοιτούσαμε μέσα στην κρυστάλλινη σφαίρα και θα μπορούσαμε να αξιολογήσουμε ορισμένα από τα πιθανά οικονομικά και επενδυτικά ζητήματα του 2009. Θα τα αναπτύξουμε περαιτέρω στην έκδοση Ιανουαρίου των Προοπτικών της Παγκόσμιας Αγοράς".

-Βαθιά κάμψη και όχι ύφεση

Το 2009 πιθανότατα θα σημειωθεί μια βαθιά παγκόσμια κάμψη, αλλά δεν αναμένουμε να εξελιχθεί σε αποπληθωρισμό ή ύφεση. Εντούτοις, οι αγορές ομολόγων κινήθηκαν γρήγορα για την αποτίμηση του αποπληθωρισμού. Η αμερικανική αγορά ομολόγων δεν προεξοφλεί τον πληθωρισμό τιμών καταναλωτή κατά τα επόμενα πέντε έτη, παρ' όλο που αυτό μπορεί να αντικατοπτρίζει έλλειψη ρευστότητας της αγοράς.

Ο λόγος για τον οποίο οι επενδυτές θα έπρεπε να αναμένουν μια βαθιά κάμψη είναι η συνεχής μείωση του χρέους, η οποία αναμένεται να αποτελέσει μια πολυετή διαδικασία. Τα νοικοκυριά στις ΗΠΑ, το ΗΒ και τις περιοχές της Ασίας & Αυστραλίας αναδομούν τα ποσοστά αποταμίευσης και εξοφλούν το χρέος τους.

Η εν λόγω διαδικασία έχει επιδεινωθεί από την απομόχλευση (deleveraging) στον τραπεζικό κλάδο, όπου οι δείκτες ενεργητικού έφθασαν στα άκρα. Εν τω μεταξύ, οι εταιρίες ανακτούν τα επίπεδα διαθεσίμων πραγματοποιώντας περικοπές στα αποθέματα, γεγονός το οποίο οδήγησε σε απότομη πτώση στην απόδοση και στην απασχόληση.

-Αποτιμήσεις & αγορές

Οι αποτιμήσεις των μετοχών παραμένουν σε ακραία επίπεδα, με βάση τα περισσότερα μεγέθη που χρησιμοποιούνται από τους επενδυτές. Το ερώτημα είναι εάν τα εν λόγω άκρα παρουσιάζουν μια εξαιρετική επενδυτική ευκαιρία ή εάν αποτελούν παγίδα.

Για παράδειγμα, οι σύνθετοι δείκτες αποτίμησης που χρησιμοποιούμε βρίσκονται στο πιο ακραίο επίπεδο όλων των εποχών, ενώ ο δείκτης κινδύνου premium των μετοχών για τις ΗΠΑ (χρησιμοποιώντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών από τη βάση προς την κορυφή (bottom up) βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 26 ετών, καθώς οι μετοχές προσφέρουν 6% υψηλότερο premium από τα ομόλογα.

Ο Νοέμβριος ήταν ένας ακόμη σκληρός μήνας για τις αγορές, στις οποίες σημειώθηκε ακραία αστάθεια. Η προθυμία των επενδυτών να αναλάβουν τον κίνδυνο παραμένει χαμηλή, ενώ εξακολουθούν οι πιέσεις στον πιστωτικό τομέα. Τα μακροοικονομικά δεδομένα σημείωσαν περαιτέρω επιδείνωση, ενώ η ώθηση των εταιρικών κερδών κατέρρευσε: οι πτώσεις στις ΗΠΑ υπερέχουν αριθμητικώς των αναβαθμίσεων σε αναλογία 9:1.

Οι τελευταίες ενδείξεις του ποσοτικού μας μοντέλου παραμένουν επιφυλακτικές, αλλά επισημαίνουν τις ακραίες αποτιμήσεις που προσφέρουν οι μετοχές. Ο συνδυασμός των αρνητικών συσχετισμών μετοχών-ομολόγων και των υψηλών επιπέδων αστάθειας ουσιαστικά σημαίνει ότι μια υπερστάθμιση ("overweight") σε μετοχές κατά 1% επί του παρόντος ενέχει τον ίδιο κίνδυνο με μια υπερστάθμιση ("overweight") κατά 6% πριν από δύο χρόνια.

Η ιστορία υποδηλώνει ότι οι μετοχές σημειώνουν ανεπαρκή απόδοση σε ένα περιβάλλον ύφεσης, αλλά αυτό το ενδεχόμενο έχει ήδη ληφθεί υπόψη σε μεγάλο βαθμό από τις αγορές. Ως εκ τούτου, παραμένουμε στρατηγικά επιφυλακτικοί, σημειώνουν οι αναλυτές, καθώς είναι ασφαλώς πιθανή μια αναπροσαρμογή των χαμηλότερων επιπέδων, αλλά διατηρούμε μια μικρή τακτική υπερστάθμιση ("overweight") στις μετοχές, προτιμώντας τη χρήση του προϋπολογισμού κινδύνου σε τοποθετήσεις σχετικής αξίας στις κύριες αγορές μετοχών.

Διατηρούμε την προτίμησή μας στις μετοχές των ΗΠΑ έναντι άλλων περιοχών. Με βάση τα φορολογικά κίνητρα της κυβέρνησης του ΗΒ και της ολοένα και πιο διαλλακτικής κεντρικής τράπεζας, διατηρούμε επίσης την υπερστάθμισή ("overweight") μας σε μετοχές του ΗΒ, αναφέρουν οι αναλυτές της JP Morgan.

Παραμένουμε ουδέτεροι στην Ιαπωνία, την Ευρώπη και την περιοχή του Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας. Επίσης, διατηρούμε μειωμένη θέση στις μετοχές των αναδυόμενων αγορών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v