Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Υπόθεση FIX: Στο "μικροσκόπιο" των αρχών

Την "άκρη του νήματος" στην υπόθεση της FIX Asset Management και της εμπλοκής της στις δραστηριότητες του κ. Β. Madoff αναζητεί πλέον και η ελληνική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Τι απαντά η εταιρία.

  • του Ν.Γ.Δρόσου
Υπόθεση FIX: Στο μικροσκόπιο των αρχών
Υπόθεση ενός μικρού «club», ιδιαίτερα εύπορων ανθρώπων, που απαρτίζουν όμως την οικονομική και κοινωνική ελίτ της χώρας, εμφανίζεται να είναι η εμπλοκή της FIX Asset Management (FAM), των κ. Καρόλου και Ιωάννη Φίξ, με τις δραστηριότητες του πρώην προέδρου του Nasdaq, κ. Β. Madoff.

Ισχυρά ονόματα του ελληνικού εφοπλιστικού και βιομηχανικού στερεώματος εμφανίζονται να εμπιστεύτηκαν τη διαχείριση σημαντικών κεφαλαίων, είτε ως φυσικά είτε ως νομικά πρόσωπα, στις υπηρεσίες της FAM, η οποία με τη σειρά της εμφανίζεται να εμπιστεύτηκε την Bernard L. Madoff Investment Securities LLC για τη διαχείριση των κεφαλαίων αυτών, τα οποία σύμφωνα με δήλωσή της, την οποία αναμεταδίδει το πρακτορείο Bloomberg, χωρίς να έχει διαψευστεί, είναι ύψους 400 εκατ. δολ.

Την «άκρη του νήματος» στην υπόθεση της FIX Asset Management και της όποιας εμπλοκής της στις δραστηριότητες του κ. Madoff αναζητεί πλέον η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

Σύμφωνα με ασφαλείς πηγές, η Επιτροπή διερευνά ενδεχόμενη παραβίαση της κείμενης νομοθεσίας που διέπει τη λειτουργία των εταιριών παροχής επενδυτικών υπηρεσιών, καθώς και συνολικά το ενδεχόμενο παραβίασης της ελληνικής χρηματιστηριακής νομοθεσίας.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι οποίες μίλησαν στο Euro2day.gr, υπό τον όρο της ανωνυμίας, η σχετική διερεύνηση έχει ήδη ξεκινήσει και αφορά σε πρώτο στάδιο στα αρχεία δύο εταιριών παροχής «χρηματοοικονομικών συμβουλών», που εμφανίζονται να σχετίζονται με την FAM, στα γραφεία τους, στο Κολωνάκι και στο Κουκάκι.

Η FAM, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, δεν διαθέτει άδεια παροχής επενδυτικών υπηρεσιών στην Ελλάδα, αν και, όπως επισημαίνουν, η δραστηριότητα την οποία φέρεται ότι ανέπτυξε και περιγράφεται ως «σύσταση πελατείας» δεν εμπίπτει στις διατάξεις της νομοθεσίας περί της παροχής επενδυτικών υπηρεσιών.

Σε οποιαδήποτε περίπτωση, η «ατζέντα» του ελέγχου που διενεργεί η Επιτροπή είναι ανοιχτή και αντικείμενό της είναι η διακρίβωση των πραγματικών περιστατικών.

Το Euro2day.gr επικοινώνησε εκ νέου με την κ. Jamie Moss, εκπρόσωπο Τύπου της FAM στις ΗΠΑ, σχετικά με την ακριβή φύση και την έκταση της εμπλοκής της FAM στην υπόθεση Madoff, δίχως ωστόσο να λάβει σαφείς απαντήσεις στα ερωτήματά του.

Ο κ. Ι. Φιξ δεν ήταν ούτε χθες διαθέσιμος για σχόλιο.

Ο ιστοχώρος της FAM, ωστόσο, είχε αλλάξει από τη Δευτέρα οπότε τον επισκεφτήκαμε τελευταία φορά. Πλέον απουσίαζε η θέση καταχώρισης κωδικού και password για την είσοδο μελών στα «άδυτά» του...

---Tι απαντά η Fix Asset Management

Σε σημερινή απαντητική ηλεκτρονική επιστολή της εκπροσώπου Τύπου της FAM, κ. Jamie Moss, προς το Euro2day.gr, επισημαίνεται ότι «η Fix Asset Management δεν δραστηριοποιείται στην Ελλάδα και δεν εκπροσωπείται στην Ελλάδα από καμία άλλη εταιρία συμπεριλαμβανομένου του κ. Ι. Φιξ.

Τα funds με έκθεση στην υπόθεση Madoff έχουν προσλάβει νομική εκπροσώπηση στις ΗΠΑ ώστε να προωθήσουν όλες τις διαθέσιμες νομικές επιλογές έναντι των πλευρών που εμπλέκονται στην υπόθεση (scheme) Madoff. Επιπρόσθετα, κάθε fund θα επικοινωνήσει με τους επενδυτές του στο αμέσως προσεχές διάστημα».

[email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v