Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σοφοκλέους: Θαύμα, θαύμα στις δημοπρασίες!

Οι δημοπρασίες έκαναν το “θαύμα” τους και χάρισαν κέρδη στο ΓΔ με ΟΠΑΠ και MIG να κλείνουν στο υψηλό ημέρας και την ΠEΙΡ αμετάβλητη. Νέο χαμηλό 52 εβδομάδων για Eurobank. Ανάκαμψη για Βωβό, Alapis.

  • του Θανάση Σταυρόπουλου
Τα ξένα χρηματιστήρια ανεβοκατεβαίνουν, η Σοφοκλέους "κατεβοκατεβαίνει" και έτσι η τέταρτη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση για τον Γενικό Δείκτη δεν αιφνιδίασε κανέναν από όσους έχουν το κουράγιο και συνεχίζουν να παρακολουθούν το ταμπλό.

Αυτά βέβαια θα συνέβαιναν αν οι δημοπρασίες δεν έκαναν το “θαύμα” τους. Έτσι ενώ στις 17.00 βρήκαν τον Γενικό Δείκτη στις 1730,33 μονάδες να καταγράφει απώλειες 0,65%, τελικά τον έκλεισαν στις 1746,58 μονάδες με κέρδη 0,29%.

Για να συμβεί αυτό το τελευταίο χρειάστηκε να κλείσουν στο υψηλό ημέρας ΟΠΑΠ και MIG και μηδενίσει τις απώλειές του ο τίτλος της Τράπεζας Πειραιώς (που πριν τις δημοπρασίες έφθαναν στο 4,17%).

Εννοείται ότι τον αιφνιδιασμό των δημοπρασιών δεν ακολούθησε το μεγαλύτερο κομμάτι του ταμπλό και έτσι απόλυτα φυσιολογικά η τελική αναλογία μεταξύ ανοδικών – πτωτικών μετοχών διαμορφώθηκε στο 1 προς 2.

Στα χαρακτηριστικά της σημερινής συνεδρίασης η σαφέστατη μείωση της μικτής αξίας συναλλαγών (σε σχέση με την αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), η προσπάθεια ανοδικής αντίδρασης από τους “ταλαιπωρημένους” των τελευταίων ημερών και οι νέες προσθήκες στο μενού των πωλητών, με αποτέλεσμα πλην Τραπεζικών τίτλων να πιεστούν και αρκετοί τίτλοι χαμηλότερων κεφαλαιοποιήσεων όπως Τηλέτυπος, Jumbo (και λόγω αποκοπής μερίσματος ύψους 0,40 ευρώ), ΕΧΑΕ, Βασιλόπουλος, Fourlis, Σφακιανάκης, ΔΟΛ και ΕΥΔΑΠ.

Αντίθετα ικανοποιητική κίνηση έδωσαν οι Κυπριακές Τράπεζες Κύπρου και MPB, αντιδρώντας θετικά στο “πακέτο” στήριξης της χρηματοδότησης των Κυπριακών Τραπεζών.

Τεχνικά, παραμένει το πωλητικό σήμα με τις επόμενες στηρίξεις για τον FTSE στις 886, 859 και 800 μονάδες και τις πρώτες αντιστάσεις στις 911-15, 933 και 970 μονάδες.

Στον 20αρη και στους θετικούς πρωταγωνιστές οι Κυπριακές Τράπεζες Κύπρου (7,89%) και MPB (+3,89%), αλλά και MIG (+5,86%), Τιτάν (+4,50%) και Ελ. Πετρέλαια (+3,65%).

Επίσης με αξιοσημείωτα κέρδη Βιοχάλκο, ΔΕΗ και ΟΠΑΠ, θετική μεταβολή για τον ΟΤΕ και αμετάβλητοι οι τίτλοι των Αγροτικής και Πειραιώς (σε χαμηλά 65 μηνών).

Αντίθετα με απώλειες μεγαλύτερες του 3% οι Μυτιληναίος και Ελλάκτωρ, του 2% οι Ταχ. Ταμιευτήριο, Eurobank (σε χαμηλά 128 μηνών), Alpha Bank (σε χαμηλά 68 μηνών), αξιοσημείωτες απώλειες για Coca-Cola, Intralot, Motor Oil και αρνητικό τελικό πρόσημο για την Εθνική με του πωλητές να κάνουν αισθητή την παρουσία τους μετά τις 16.10.

Ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε ανοδικά και έφθασε μέχρι τις 1753,1 μονάδες, από τις 11.00 απωλέσθηκαν αρχικά κέρδη και θετικό πρόσημο, συνεχής πλαγιολισθητική κίνηση μέχρι τις 1718,42 μονάδες (11.33) και τελικό κλείσιμο με την “ευγενική χορηγία” των δημοπρασιών στις 1746,58 μονάδες με κέρδη 0,29%, ενώ ο τζίρος στα 152 εκατ. από τα οποία τα 9,8 αφορούσαν “πακέτα”

Τα “μαγικά” που έγιναν σε FTSE και Γενικό Δείκτη δεν άλλαξαν την κακή τελική εικόνα με 75 ανοδικές μετοχές έναντι 139 πτωτικών, ενώ η συνεχιζόμενη “αποψίλωση” των αποτιμήσεων “ανάγκασε” 30 τίτλους να κλείσουν με απώλειες από 6 έως 18,86%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v