Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

"Χτυπάνε" margin calls από CFDs στη Σοφοκλέους

Η τελευταία πράξη των CFDs γράφεται στο Χ.Α. τις τελευταίες ημέρες. MAN και CAIC προχώρησαν αρχές Δεκεμβρίου σε αύξηση margins για CFDs και αρκετοί  Έλληνες «πέταξαν πετσέτα», πιέζοντας σειρά τίτλων μεσαίας κεφαλαιοποίησης.

  • του Χρήστου Κίτσιου
Χτυπάνε margin calls από CFDs στη Σοφοκλέους
Νέο γύρο πίεσης σε σειρά τίτλων μεσαίας κυρίως κεφαλαιοποίησης επιφέρει η αύξηση των margins για Contract for Differences (CFDs) επί ελληνικών μετοχών, σε συνδυασμό με τη σημαντική πτώση των αποτιμήσεων στο Χ.Α.

Η αύξηση του πιστωτικού και πολιτικού κινδύνου της Ελλάδας οδήγησε οίκους που ειδικεύονται στα CFDs, όπως η γερμανική ΜΑΝ ή η CAIC (εταιρία του group Credit Agricole), να αυξήσουν τα margins για ελληνικές μετοχές ζητώντας από τους πελάτες τους να αυξήσουν τη ρευστότητα που βάζουν ως ενέχυρο για CFDs.

Με τις αποτιμήσεις των μετοχών να έχουν υποχωρήσει έως και 85% από τα υψηλά του τρέχοντος έτους, οι περισσότεροι πελάτες τους -Έλληνες επιχειρηματίες και μεγαλοεπενδυτές στην πλειονότητά τους- αρνήθηκαν να δεσμεύσουν επιπλέον ρευστότητα και είτε περιέκοψαν σημαντικά είτε διέκοψαν τις συμβάσεις για CFDs.

Αποτέλεσμα να βγουν αυτόματες πωλήσεις σε σειρά τίτλων της μεσαίας κεφαλαιοποίησης, που σε κάποιες περιπτώσεις αντιστοιχούσαν και στο 5% του συνολικού μετοχικού κεφαλαίου. Το μεγαλύτερο μέρος των πωλήσεων από τα σπασμένα margins των CFDs απορροφήθηκε από τους βασικούς μετόχους των εισηγμένων με αγορές στο ταμπλό.

Εξέλιξη που δεν αναχαίτισε την πτώση των αποτιμήσεων, καθώς κάποιοι επέλεξαν, σύμφωνα με χρηματιστές, να αναχρηματοδοτήσουν τις θέσεις τους από χαμηλότερες βάσεις.

Υπενθυμίζεται ότι τα margins για CFDs είχαν αυξηθεί στο τέλος του α΄ τριμήνου του 2008 λόγω της αύξησης του κινδύνου και των προβλημάτων που αντιμετώπιζαν εταιρίες όπως η γερμανική ΜΑΝ και από τότε η συμμετοχή τους στον ημερήσιο τζίρο του Χ.Α. βαίνει μειούμενη.

Η τελευταία αύξηση των margins στις αρχές Δεκεμβρίου σηματοδοτεί ουσιαστικά και τη σημαντική περικοπή ενός άλλου μηχανισμού leverage που την τριετία 2005-07 είχε αναπτυχθεί σημαντικά από κάποιους Έλληνες επιχειρηματίες και μεγαλοεπενδυτές.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v