Τράπεζες: Επαναγορές ιδίων... αλά γκρέκα

Οι τράπεζες συνεχίζουν την επαναγορά ιδίων μετοχών ενώ ετοιμάζονται για το πακέτο των 28 δισ. Όμως, εκτός από το ηθικό της υπόθεσης υπάρχει και το πρακτικό, που αφορά και στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

Τράπεζες: Επαναγορές ιδίων... αλά γκρέκα
Στα χρόνια της χρηματιστηριακής άνθησης των προηγούμενων ετών, οι τράπεζες είχαν βρει έναν ωραίο τρόπο για να κάνουν trading τις μετοχές τους και να βγάζουν υπεραξίες.

Προχωρούσαν σε επαναγορά των μετοχών τους τις οποίες εν συνεχεία πουλούσαν σε υψηλότερες τιμές σε ξένους συνήθως θεσμικούς υπό μορφή πακέτων.

Οι τελευταίοι τις αγόραζαν με κάποιο discount σε σχέση με την επικρατούσα χρηματιστηριακή τιμή και ήταν ευχαριστημένοι αφού κατέγραφαν κέρδη... με το καλημέρα.

Όλα αυτά στηρίζονταν στην ανοδική τάση της αγοράς.

Όμως, ο νόμος 3340/2005 για την «προστασία της κεφαλαιαγοράς από πράξεις ατόμων που κατέχουν προνομιακές πληροφορίες και από πράξεις χειραγώγησης της αγοράς» δεν επιτρέπει κάτι τέτοιο, εκτός κι αν συντρέχουν οι λόγοι που αναφέρονται στο άρθρο 3 του κανονισμού 2273/2003 της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.

Οι τρεις λόγοι είναι: πρώτον, η διανομή των ιδίων μετοχών στο προσωπικό (stock options), δεύτερον, η μείωση του μετοχικού κεφαλαίου και, τρίτον, η εκπλήρωση υποχρεώσεων που απορρέουν από μετατρέψιμο ομολογιακό δάνειο.

Μόνο αν τα προγράμματα επαναγοράς ιδίων μετοχών είχαν ψηφιστεί από τις γενικές συνελεύσεις των μετόχων για τους τρεις προαναφερθέντες λόγους θα μπορούσε να θεωρηθεί ότι δεν παραβιάζουν το πνεύμα του νόμου 3340/2005.

Όλοι όμως γνωρίζουμε ότι στις περισσότερες περιπτώσεις οι τράπεζες συνέχιζαν ανενόχλητες να πουλάνε τις ίδιες μετοχές τους για να βγάλουν υπεραξίες.

Προφανώς, θεωρούσαν ότι, ακόμη κι αν η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς διερευνούσε τις περιπτώσεις τους, θα τις έβγαζε λάδι, βασιζόμενες στην ερμηνεία ότι η πώληση των ιδίων μετοχών δεν συνιστά αυτοδικαίως απόπειρα χειραγώγησης της μετοχής τους.

Δεν εκπλήσσει λοιπόν που έχουν δαπανήσει εκατοντάδες εκατ. ευρώ για την επαναγορά ιδίων μετοχών τη φετινή κακή χρηματιστηριακή χρονιά για να στηρίξουν τη μετοχή τους.

Έχουν καλυμμένα τα νώτα τους.

Ούτε εκπλήσσει που συνεχίζουν το ίδιο βιολί ακόμη και μετά την αίτηση συμμετοχής τους στο κρατικό πακέτο ενίσχυσης της ρευστότητας ύψους 28 δισ. ευρώ.

Αν μη τι άλλο, η υλοποίηση του πακέτου δεν έχει ξεκινήσει ακόμη, οπότε δεν μπορούν να εγκληθούν ότι μειώνουν τη ρευστότητά τους και τον δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας ενώ ταυτόχρονα μπαίνουν από την άλλη τσέπη λεφτά από το πακέτο των 28 δισ. ευρώ.

Είναι προφανώς θέμα συγχρονισμού γι’ αυτές και ασφαλώς δεν έχουν δίκιο από ηθικής πλευράς, αν και αυτό προφανώς ουδόλως τις απασχολεί.

Επί του πρακτέου όμως το θέμα δεν είναι απλό.

Αν μια τράπεζα δεν μπορεί να πληρώσει μέρισμα όσο θα ήθελε γιατί έτσι το επιθυμεί ο κρατικός επίτροπος, είναι λογικό να επιθυμεί να βρει τρόπους για να βοηθήσει τους μετόχους της.

Η ακύρωση των ιδίων μετοχών οδηγεί σε αύξηση των κερδών ανά μετοχή, γιατί τα κέρδη μοιράζονται σε λιγότερες μετοχές. Το αρνητικό είναι ότι περιορίζεται η ρευστότητα της τράπεζας και συρρικνώνεται η κεφαλαιακή θέση της σε μια εποχή όπου και τα δύο θεωρούνται υπερπολύτιμα.

Είναι όμως αυτό που έχουν στον νου τους οι διοικήσεις των τραπεζών ή μήπως θέλουν τις ίδιες μετοχές για άλλους λόγους μελλοντικά;

Ήδη, η Τράπεζα Πειραιώς έχει ανακοινώσει ότι θα πληρώσει τους βασικούς μετόχους της Proton Bank με μετοχές που έχει επαναγοράσει.

Ο χρόνος θα δείξει τι πραγματικά συμβαίνει ή τι είναι σωστό.

Προς το παρόν, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς δεν βγαίνει ατσαλάκωτη από τη διασταλτική ερμηνεία του νόμου, ενώ οι τράπεζες απλώς επιβεβαιώνουν την κυριαρχία τους.

Dr. Money

[email protected]  

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v